Atnaujintas 2001 m. gruodžio 12 d.
Nr.93
(1002)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Kryžkelės
Likimai
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Patriarcho jubiliejui ruošiamasi iš anksto

Anykščių krašte gerbiamas garsių žmonių atminimas. Ateinančių metų balandį bus minimas literatūros klasiko Antano Žukausko-Vienuolio, kuris dar vadinamas ir "anykštėnų patriarchu", 120-osios gimimo metinės. Jau iš anksto pradėta tam ruoštis. Ketinama suburti į renginius kuo daugiau žmonių. Anykščių A.Baranausko ir A.Žukausko-Vienuolio memorialinio muziejaus darbuotojai pakvietė į būsimus jubiliejinius renginius įsijungti ir rašytojo gimtųjų Ažuožerių bei Anykščių A.Vienuolio gatvės gyventojus, Šaulių, Skautų organizacijas, Katalikų Bažnyčios dvasininkus, "Sveikuolių" klubą, vaistines, laikraščių redakcijas, nes, "kur pažvelgsi, tenai išvysi Vienuolio veiklos pėdsakus"...
Pasak muziejaus direktoriaus Antano Verbicko, numatyta net kelios dešimtys įvairių renginių, kurie tęsis nuo rudens iki ateinančių metų balandžio, kai iškilmingai bus paminėtos rašytojo 120-osios gimimo metinės. Žinoma, daugiausia renginių vyks prieš pat jubiliejų, pavasarį, todėl tą periodą tikslinga pavadinti "Vienuolio pavasariu".
Neseniai į rajono savivaldybės posėdžių salę pasitarti susirinko muziejininkai, pedagogai, kultūros darbuotojai, visuomenės atstovai. Anykščių A.Baranausko ir A.Žukausko-Vienuolio memorialinio muziejaus direktorius A.Verbickas pristatė muziejininkų pasiūlymus ir pakvietė pateikti savo pasiūlymus kitų sričių atstovams. Pasak muziejaus direktoriaus, į jubiliejinių renginių programos rengimą tikrai galėtų įsitraukti labai daug žmonių, nes A.Vienuolis buvo ne tiktai rašytojas. Jis - ir žurnalistas, ir mokytojas, ir vaistininkas, ir muziejininkas. Galima priskirti šį anykštėną ir prie to meto verslininkų, turizmo Anykščių krašte pradininkų. Jis globojo ir literatus, jaunesnius mokytojus, našlaičius. Gerai žinoma ir jo visuomeninė veikla. Neatsitiktinai rajono gyventojai, baigiantis XX amžiui, išrinko A.Žukauską-Vienuolį žymiausiu to amžiaus anykštėnu. Taip buvo išreikšta pagarba Anykščių patriarchu vadinamam žmogui. Visuomenės susidomėjimas A.Vienuolio asmenybe, jo kūryba neatslūgsta, todėl reikėtų prasmingų, įdomių, įsimintinų renginių ir reginių.
Pasitarime vertingų pasiūlymų pateikė muziejininkė Alma Ambraškaitė, A.Baranausko vidurinės mokyklos mokytoja metodininkė Dangira Nefienė, rajono savivaldybės mero patarėja Bronė Lukaitienė, režisierius Vytautas Germanavičius, tautodailininkas Robertas Breskus, rajono Švietimo skyriaus vedėja Vida Dičiūnaitė, A.Vienuolio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Egidijus Šilaika ir kiti anykštėnai, pasiryžę nepagailėti savo jėgų, suburti kitus, daugiau ar mažiau prisidėti prie jubiliejinių renginių organizavimo. Taigi numatoma įvairių susitikimų, parodų, kūrybinių konkursų, edukacinių programų moksleiviams, literatūrinių projektų, pokalbių, prisiminimų vakarų, rašytojo kūrybos inscenizacijų. Nuo šio rudens prasidėjusius renginius 2002-ųjų balandį užbaigs A.Žukausko-Vienuolio 120-ųjų gimimo metinių minėjimas, kuris taip pat skirsis nuo anksčiau buvusių panašių minėjimų režisūriniu sprendimu, dalyvių skaičiumi, meninės išraiškos priemonėmis ir pan. Tai tikriausiai bus teatralizuota šventė, išraiškingas bei įdomus renginys ir reginys. Tačiau apie tai dar per anksti kalbėti, projektai, programos, scenarijai dar bus kuriami, dar ne kartą rinksis jubiliejaus minėjimo organizacinė komisija, daug kas bus tikslinama, aptariama. Tačiau, kaip buvo pabrėžta pirmajame posėdyje, labai svarbu iš anksto viską numatyti, suplanuoti, nes teks prašyti lėšų iš rajono biudžeto. Kai 2002-ųjų biudžetas bus paskirstytas, tuomet ne laikas bus ieškoti pinigų, reikia sukrusti jau dabar ir bent apytikriai žinoti, kiek lėšų "Vienuolio pavasariui" galėtų reikėti. Žinoma, be pinigų geriausi sumanymai gali nueiti perniek.
Nemažai kūrybinių minčių puoselėja Anykščių A.Vienuolio gimnazijos kolektyvas. Pasak direktoriaus pavaduotojo E.Šilaikos, rašytojo vardas, suteiktas mokyklai, įpareigoja prisiminti, deramai pagerbti šį žmogų.
Be kitų renginių, gimnazijoje bus minimas mokyklos 80-mečio jubiliejus, planuojama organizuoti ir netradicinių teatrų festivalį. Neliks nuošalyje ir rašytojo gimtųjų Ažuožerių žmonės. Kaip sakė Ažuožerių kaimo klubo vadovė Alvyra Simanonienė, balandį pas juos vyks teatrų šventė, tad ta pačia proga bus pagerbtas A.Vienuolio atminimas prie buvusios gimtosios sodybos, įvairių spektaklių personažai galės prisijungti prie bendro renginio Anykščiuose.
Jubiliejaus proga turėtų pasirodyti ir anykštėnų muziejininkų parengta atsiminimų knyga apie A.Vienuolį, taip pat ketinama išleisti iki šiol neskelbtų, rankraščiuose likusių ar tik periodikoje spausdintų rašytojo kūrinių kopijų rinkinį "Nepatekęs į Raštus..." Kaip šių eilučių autoriui sakė muziejaus direktorius A.Verbickas, tokių rankraščių yra nemažai, kai kurie kūriniai buvo neišspausdinti įsikišus cenzūrai ir pripažinus "netinkamais" tuometinei sovietinei ideologijai, gal kam "užkliuvo" meninis lygis, kai kurie kūriniai buvo skelbti tik periodikoje, o į knygas nepateko. Kai kurių kūrinių tėra tiktai fragmentai, pradžios, pavyzdžiui, romano apie legendinius lakūnus S.Darių ir S.Girėną parašyta tiktai 30 puslapių. Jeigu pavyktų tokią knygą išleisti, visuomenė susipažintų su dar nežinoma, neskaityta A.Vienuolio kūryba.
Numatoma atlikti rašytojo namo vidaus remontą ir įrengti naują ekspoziciją. Pastatas remontuotas senokai. Ekspozicija keista prieš dvidešimt metų, kai buvo ruošiamasi rašytojo 100-ųjų gimimo metinių jubiliejui. Tiesa, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, kai kurie eksponatai, pasakoję apie sovietmetį, buvo išimti. Pašnekovas sakė, kad gyvenimas, laikotarpis kelia savo reikalavimus, pats ekspozicijos apiforminimas, išdėstymas yra primityvokas, pasenęs. Reikėtų, kad muziejinė ekspozicija būtų patrauklesnė, įdomesnė lankytojams, šiuolaikiškesnė, modernesnė.
Padarius muziejaus verandos remontą, čia būtų galima rengti nuotraukų, knygų parodas, įkurti poilsio vietą, kur ramioje aplinkoje svečiai galėtų atsipūsti, pasiklausyti muzikos, pabendrauti. Žodžiu, planų, sumanymų, užmojų yra tikrai nemažai. O renginiai Anykščių patriarcho garbei jau prasidėjo...
Spalio 17-ąją į A.Žukausko-Vienuolio namus, kur įkurtas rašytojo memoralinis muziejus, rinkosi Anykščių miesto mokyklų lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai. Jaukioje kamerinėje aplinkoje pabendrauta, prisiminti rašytojo gyvenimo keliai, jo kūryba. Pasėdėta už to paties stalo, prie kurio sėdėjo prieš keliasdešimt metų pas literatūros klasiką užsukę anykštėnai mokytojai. Yra išlikusi ir to susitikimo nuotrauka. Prie to paties stalo dabartiniai pedagogai irgi nusifotografavo, tiktai toje nuotraukoje jau nebebus rašytojo...
Taip muziejuje prasidėjo renginių ciklas, skirtas literatūros klasikui Antanui Žukauskui-Vienuoliui prisiminti.

Vytautas BAGDONAS

Anykščiai

© 2001 "XXI amžius"

 


Taip paženklinta gimtinė Ažuožeriuose

Paminklas A.Žukauskui-Vienuoliui Anykščių centre

A.Žukausko Vienuolio name dabar veikia memorialinis muziejus

Autoriaus nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija