Atnaujintas 2001 m. gruodžio 12 d.
Nr.93
(1002)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Kryžkelės
Likimai
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Lietuvos Vyčiai - Knights of Lithuania

Lietuvos Vyčius vienija daugiausia JAV gimusieji, kurie palaiko lietuviškus papročius, tradicijas ir didžiuojasi savo protėvių kultūra. Anglų kalba (daugiau nei 3000 egz. tiražu) leidžia mėnesinį žurnalą "Vytis - The Knight". Organizacija įkurta 1913 metais ir pasižymi gausia vargšų šalpa Lietuvai, ypač religinėms institucijoms: įsisūnijo 17 studentų iš Šv.Juozapo seminarijos Vilniuje, vaistų ir kitų medicinos reikmenų išsiuntė net už 68 milijonus dolerių, remia lietuviškas mokyklas. Kasmet rengia Lietuvos Vyčių suvažiavimus-konvencijas (2002 metais 89-asis suvažiavimas numatytas Čikagoje), į kuriuos atvyksta atstovai iš JAV. Lietuvos Vyčiai susibūrę į daugiau nei 50 kuopų įvairiose JAV vietovėse. Visos kuopos veikia savarankiškai. Dabartinis Vyčių pirmininkas yra Robertas A.Martinas.
Rugpjūčio 2-5 dienomis suvažiavime (88-ojoje konvencijoje), kuris įvyko Lake Buena Vista Floridoje, buvo priimta rezoliucija: visam pasauliui paskelbti informaciją apie Švč.Mergelės Marijos apsireiškimą Šiluvoje. Lietuvos Vyčiai ruošia ypatingai reikšmingą projektą - įamžinti Šiluvos Švč. Mergelės Marijos apsireiškimą (1608 m.). Interneto svetainėje, toje vietoje, kur kalbama apie kitus apsireiškimus (Lurdo 1858 m., Fatimos - 1917 m. ir kt.), anglų kalba papasakoti apie Šiluvą. Pagal kun. Stasio Ylos knygą, parašytą 1953 metais, Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas Šiluvoje buvo pirmas Europoje ir antras pasaulyje. Pirmasis Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas pripažintas Gvadelupėje, Meksikoje (1531 m.) (žr. Internete: www. theworkofgod. org/Aparitns/Aparitns.htm). Čia išvardijami Gvadelupės, Lurdos Fatimos ir kiti Švč. Mergelės Marijos apsireiškimai ir Katalikų Bažnyčios sprendimas Vatikane. Šiluva turėtų būti paminėta po Gvadelupės.
Ruošiant šį reikšmingą projektą dalyvauja pasižymėjusios Lietuvos Vyčių veikėjos Loreta Stukas, Elinor Sluzas, Evelyn Oželis ir kiti. 2002 metais pasaulio katalikai (kurių yra per milijardą) bus supažindinti su Šiluvos apsireiškimu. Šiuo metu internete su didelėmis pastangomis galima surasti šiek tiek anksčiau pateiktos informacjos apie Šiluvą, bet reikia žinoti Šiluvos vardą. Kitokiu atveju surasti labai sunku. Kai Šiluvos apsireiškimas atsiras Švč. Mergelės Marijos apsireiškimų svetainės pagrindiniame Katalikų Bažnyčos sąraše, su kuriuo bus sujungta visa kita informacija apie Šiluvą, tai pasaulio katalikų sluoksniuose sukels didelį susidomėjimą. Tada tikriausiai padaugės maldininkų kelionių į Lietuvą iš svetur. Ypač maldininkai norės aplankyti pirmąją Švč. Mergelės apsireiškimo vietą Europoje!
Greitu laiku sukaks 400 metų (2008 m.) nuo Šiluvos apsireiškimo. Kažin ar tam įvykiui kitos JAV lietuvių religinės organizacijos ruošiasi? Iš pradžių reikėtų lankstinukų ir vaizdajuostės apie šį apsireiškimą, atlaidus ir kitos informacijos bent anglų kalba, o vėliau - ir kitomis kalbomis.
Lietuvos Vyčiai atliks pavyzdingą darbą papildydami dokumentinę informaciją internete apie Šiluvos šventovę ir garsindami Lietuvą pasaulyje. Lietuvos Vyčiai atlieka šventą darbą. Testiprėja jų indėlis katalikiškai Lietuvai!

Algis LIEPINAITIS

Čikaga, JAV

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija