Atnaujintas 2001 m. gruodžio 12 d.
Nr.93
(1002)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Kryžkelės
Likimai
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Niujorko lietuviai stengiasi, kad Lietuva būtų pakviesta į NATO

Niujorko ir jo apylinkių lietuviai deda daug pastangų, kad ateinančiais metais Lietuva būtų pakviesta į NATO. Tai savo interviu "Draugo" dienraščiui pabrėžė Niujorko lietuvių bendruomenės apygardos pirmininkė dr.Giedrė Kumpikaitė.
Apygardos ir apylinkių valdybų nariai organizuoja ir patys rašo laiškus Amerikos Kongreso ir Senato nariams, skambina jiems telefonu. Ypač veiklus yra Visuomeninių reikalų vedėjas Raimundas Sližys, palaikantis ryšius su Vašingtonu. G.Kumpikaitė labai džiaugiasi savo pagalbininku politiniu patarėju dr. Paulu M.Kazu, gerai pažįstančiu Niujorko politikus, bendraujančiu su jais Lietuvos ir NATO klausimais.
Dar nėra metų, kai dr. G. Kumpikaitė išrinkta Niujorko lietuvių bendruomenės apgardos pirmininke. Gimusi Lietuvoje, 1949 metais su tėvais apsigyveno Amerikoje 1974 metais gavo prancūzų literatūros daktaro laipsnį, po kelerių metų - anglų literatūros magistro laipsnį. Dabar St. John universitete dėsto prancūzų literatūrą.
Pradėjusi vadovauti Niujorko lietuvių bendruomenei, jau atgaivino lietuvių radijo laidą. 35-erius metus lietuviškas laidas rengusiam "Laisvės žiburiui" nutraukus savo veiklą, apygardos valdyba nusprendė, kad Niujorkas negali likti be lietuviškos radijo laidos. Dr.G.Kumpikaitės vadovaujama laida pavadinta "Lietuvių radijo" vardu. Už 30-ties minučių transliaciją tenka mokėti 400 dolerių.
Naujoji Niujorko lietuvių bendruomenės vadovė turi didelių ūkinių - juridinių rūpesčių. Vis nesibaigia byla dėl Kultūros židinio, kurį pranciškonai ketina parduoti. Netekę šio pastato, Niujorko lietuviai nebeturės salės savo renginiams.
Neaiški ir nuo 1914 metų lietuvių tikintiesiems tarnavusios Apreiškimo parapijos ateitis. Kunigui Vytautui Palubinskui pasitraukus iš klebono pareigų, čia nebeliko ne tik parapijos administratoriaus, bet ir nė vieno nuolatinio kunigo. Baiminamasi, kad ir pati parapija gali išslysti iš lietuvių rankų. Jau dabar bažnyčia tenka dalytis su ispaniškai kalbančiųjų bendruomene.
Paklausta apie vadinamosios trečiosios bangos lietuvius, dr. G.Kumpikaitė apgailestavo, kad bendravimas su jais nėra toks, kokio norėtųsi. Labai liūdna girdėti, sako ji, kad kai kurie neseniai atvykusieji pareiškia nenorį turėti nieko bendra su lietuviais ir apskritai su Lietuva. Niujorko lietuvių bendruomenės pirmininkė tikisi, kad po kurio laiko jie pasiilgs gimtųjų namų ir ims glaustis prie savųjų.

ELTA

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija