Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Diskutuojama apie Bažnyčios visuotinumo sampratą

Kaip ir buvo galima tikėtis, dviejų žymių Vatikane dirbančių vokiečių kardinolų - Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefekto kardinolo Jozefo Ratcingerio ir neseniai paskirto Popiežiškosios krikščionių vienybės skatinimo tarybos pirmininko kardinolo Valterio Kasperio - teologinė diskusija dėl Bažnyčios visuotinumo sampratos sukėlė didelį tarptautinį susidomėjimą.
Niujorke leidžiamo JAV jėzuitų žurnalo "America" viename lapkričio mėnesio numeryje paskelbtame straipsnyje kardinolas J.Ratcingeris perspėjo, kad išryškėjo tendencija tapatinti Visuotinę Bažnyčią su Roma. "Romos Bažnyčia yra vietinė Bažnyčia, o ne Visuotinė Bažnyčia. Tiesa, ši vietinė Bažnyčia turi ypatingą - visuotinę - atsakomybę, tačiau visgi ji yra vietinė Bažnyčia", - rašė jis.


Aptartos gydymo maldų kontroversijos

Mažai žiniasklaidos pastebėtame susitikime Romos priemiestyje katalikų charizmatikai ir Vatikano darbuotojai susirinko aptarti kontroversinės temos - maldų už pagijimą. Lapkričio 10-13 dienomis vykusio susitikimo dalyviai pažymėjo, kad jis buvo svarbus, nes pademonstravo naują bendradarbiavimo tarp Bažnyčios hierarchų ir charizmatinio atsinaujinimo judėjimo atmosferą bei numatė kai kuriuos būdus, kaip vystyti gydymo sielovadą Bažnyčioje.
Daugelio dalyvių nuomone, ši konferencija vyko sprendžiamuoju, kritiniu momentu. Gydymo sielovada yra atsidūrusi tikroje kryžkelėje: viena vertus, vis labiau ja domisi tikintieji, antra vertus, daugelis vietinių vyskupų ir Vatikanas ją vis dar laiko įtartinu dalyku.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija