Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Dėl cenzūros demokratinėje visuomenėje

Įdomu, ko siekė Katalikų interneto tarnybos vadovybė, suor-ganizavusi pašėlusią kampaniją prieš "XXI amžių"? Gal ji siekė įvesti laikraščiui bažnytinę cenzūrą, o gal apskritai politinę cenzūrą? Taip galima buvo suprasti iš tų keleto "berniukų", su didžiuliu pasitenkinimu talžiusių "XXI amžių" ir ypač jo redaktorių. Ir ne tiek dėl P.Katino komentarų, kiek apskritai dėl laikraščio politinės visuomeninės krypties - šio apžvalgininko komentarai, aiškiai matėsi, buvo tik pretekstas kuo daugiau šiukšlių pilti ant "XXI amžiaus". Bet juk cenzūros laikai jau senokai išėjo iš Lietuvos. Tegul tie penki šeši "komjaunuoliai" pasiskaito ir įsisąmonina "Lietuvos rytui" (2001 12 08) premjero Algirdo Brazausko duoto interviu žodžius. Pareikšdamas nepasitenkinimą žurnalistų darbu, nes, anot premjero, žurnalistai "dažnai iš konteksto ištraukia tuos faktus, kurie jiems atrodo svarbiausi", be to, žurnalistus "vilioja sensacingos žinios, kuriomis galima įtikti skaitytojų skoniui" (dėl ko "objektyvi informacija apie Vyriausybės veiklą beveik nepasiekia žmonių"), premjeras neužsipuola žurnalistų, nesmerkia tokio jų darbo stiliaus. Dar daugiau, netgi pateisindamas sako: "Tai natūralu.Aš nieko nekaltinu". O po to Premjeras, buvęs komunistas, netgi jų vadovas, padaro svarbią išvadą, į kurią privalėtų atkreipti dėmesį netgi "komjaunuoliai"-katalikai, užsimoję vienu ypu įvesti cenzūrą katalikiškam laikraščiui. Taigi premjeras sako: "Demokratinėje visuomenėje jie (t.y. žurnalistai) turi teisę spręsti, ką ir kaip rašyti bei kalbėti".
Galima dar kartą pakartoti, kad netgi buvęs Lietuvos kompartijos vadas, dabar tapęs demokratinės Lietuvos vyriausybės vadovu, aiškiai pasako, kad kalbėti apie cenzūrą negalima: žurnalistai turi teisę rašyti, išreikšdami savo nuomonę, surasdami ir pateikdami jiems tinkamus faktus. Jis net nekalba, kad, dar daugiau, būtų pakeistas jam neįtinkančio leidinio redaktorius, "reformuota" redakcija ar pan. Tokios mintys gali kilti ir jas eskaluoti gali tik "komjaunuoliškos" mąstysenos žmonės, norintys viską griauti, naikinti, pjudyti, kiršinti. Gerai, kad jų, kaip pasirodė, tėra tik šeši septyni, tačiau liūdna, kad jų kažkodėl sukeltas triukšmas buvo paskleistas po visą Lietuvą - jų "diskusiją" per internetą stebėjo daugiau nei tūkstantis žmonių. Ar tokio katalikiško laikraščio pjudymo siekė, tam pritarė (ir, atrodo, aktyviai į tai įsijungė) Katalikų interneto tarnybos vadovybė?
Baisu, kai panašių cenzūros tvaiko pasiilgę žmonės siekia pažeminti, o gal ir sutrypti katalikišką laikraštį. Bet jiems tai nepavyks.
O "XXI amžiaus" redakcijai tūkstantojo numerio išleidimo proga linkiu sėkmės ir nepalūžti žiauriuose šių dienų išbandymuose.

Stasys MIKALAUSKAS

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija