Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Nobelio Taikos premija

Kasmet gruodžio 10-ąją Norvegijos sostinėje Osle įteikiama tų metų Nobelio Taikos premija. Šiemet šį aukštą tarptautinį apdovanojimą gavo Jungtinių Tautų Organizacija ir jos generalinis sekretorius Kofi Ananas (Kofi Annan). Apdovanojimo ceremonijoje, vykusioje Oslo Rotušėje gruodžio 10-ąją, svečio teisėmis dalyvavo ir "XXI amžiaus" redakcijos darbuotoja, leidyklos "Naujasis amžius" direktorė Livija ŠIUGŽDIENĖ. Ji atsakė į kelis klausimus apie šį tarptautinį įvykį.

Kuo pasižymi šiemetinė Nobelio Taikos premija?

Šį pirmadienį, gruodžio 10-ąją, Nobelio Taikos premija įvertintas K.Ananas buvo šimtasis, kuriam įteiktas šis garbingas apdovanojimas - tiek metų praėjo nuo to laiko, kai buvo įteikta pirmoji Nobelio Taikos premija (nuo 1901 metų). Todėl į šias jubiliejines iškilmes buvo pakviesti visi gyvi Nobelio Taikos premijos laureatai. Iš viso jų atvyko apie trisdešimt. Nebuvo tik palestiniečių prezidento Jasiro Arafato ir Izraelio užsienio reikalų ministro Šimono Pereso. Jie yra gavę 1994 metų Nobelio Taikos premiją kartu su jau nužudytu Izraelio premjeru Icchaku Rabinu.

Norvegijos karalius Haraldas ir JTO generalinis sekretorius Kofi Ananas


Ką mena Belovežo giria

Sovietų Sąjungos subyrėjimo dešimtmetis

Rusijos politinis veikėjas Sergejus Šachrajus, pažymint Sovietų Sąjungos žlugimo dešimtmetį, pareiškė, jog buvo trys pagrindinės didžiulės blogio imperijos, anot buvusio JAV prezidento Ronaldo Reigano, žlugimo priežastys. Pasak S.Šachrajaus, pirmoji jų - tai uždelsto veikimo bomba - buvusi sovietinė konstitucija, kurioje buvo įrašyta, jog vadinamosios sąjunginės respublikos turi teisę išeiti iš SSRS. Antroji - atseit "informacinis pavydo virusas", kuris pasireiškė aštuntojo dešimtmečio gale ir devintojo pradžioje imperiją ištikusios politinės ir ekonominės krizės akivaizdoje.


Baltarusija: nužudytųjų išniekinimas

Kardinolas pasmerkė sumanymą tiesti kelią per kapines

Minsko arkivyskupas kardinolas Kazimiežas Sviontekas pasmerkė Baltarusijos valdžios planus tiesti miesto magistralę per didžiausias šalyje sovietų režimo laikais nužudytų žmonių kapines. "Katalikų Bažnyčia laiko tai politine problema ir nėra tiesiogiai su ja susijusi, - sakė jis. - Tačiau tai nereiškia, kad mes nesame susirūpinę. Žmonių teisė yra kalbėti ir priešintis buldozeriams."


Kas už scenos?

Oficialusis Kremlius neslepia savo pasitenkinimo, kad Maskvoje viešėjo JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas. Rusijos užsienio reikalų ministras I.Ivanovas pabrėžė, kad jo ir prezidento V.Putino derybos su K.Pauelu buvo itin draugiškos ir vaisingos. Esą jau beveik susitarta, kad netrukus bus pasirašyta JAV ir Rusijos sutartis dėl strateginės puolamosios ginkluotės sumažinimo. Manoma, kad ir sutartis, dėl kurios lapkritį lankydamasis JAV susitarė Rusijos prezidentas V.Putinas su JAV prezidentu D.Bušu, bus pasirašyta JAV prezidento vizito į Maskvą metu. Šis vizitas numatomas kitų metų vasarą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija