Atnaujintas 2001 m. gruodžio 19 d.
Nr.95
(1004)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Atmintis
Kultūra
Žvilgsnis
Darbai
Retro
Likimai
Kryžkelės
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Galerija yra kultūros židinys

Stasys Juškus įkūrė muzikos mokyklą Naujojoje Akmenėje. Jam teko dirbti sostinės vienos aukštosios mokyklos prorektoriumi. Dabar Vilniuje gyvenantis žemaitis yra dailės galerijos savininkas.

Įsigyti paveikslą galima ir tuo metu neturint pinigų

S.Juškaus dailės galerija įkurta sostinės centre, šalia Sereikiškių parko. Užėjusį pirkėją pirmoji sutinka Bronė Minkevičienė. Buvusi sostinės vienos vidurinės mokyklos mokytoja sugeba bendrauti ne tik lietuviškai, bet ir prancūzų, anglų, rusų bei lenkų kalbomis.
Žmogus, neturėdamas nė lito kišenėje, bet pasakęs savo adresą ir telefono numerį, iš galerijos gali išsinešti jam patikusį dailininko darbą. Per vienuolika galerijos darbo metų nepasitaikė atvejo, kad kas nebūtų sumokėjęs pinigų. Kartą į Honkongą išsivežė kelių tūkstančių litų vertės devynis paveikslus. Ten gyveno toje šalyje ištekėjusi lietuvė, beje, jos anksčiau nepažinojo. Pinigus iš Honkongo ne tik gavo, bet dar įsigijo naują paveikslą. "Taip elgdamiesi, žinoma, rizikuojame, tačiau, pamačius žmogų, iš karto gali pasakyti, koks jis, ko jis nori", - argumentavo galerijos savininkas S.Juškus.

Galerija garsi savo autoriais

Kas nori įsigyti rimtą paveikslą, eina į dailės galeriją, esančią B.Radvilaitės ir Maironio gatvių kampe. Joje pateikia savo darbus apie 50 žymiausių Lietuvos dailininkų. Širdis suvirpa, išgirdus jų pavardes. Brangiausias buvo 20 tūkst. litų įvertintas paveikslas. Jis liko Lietuvoje. Nustatant paveikslo vertę, dalyvauja jo kūrėjas ir galerijos savininkas. Kaina priklauso ir nuo ekonominės situacijos.
Galerijoje nepasitaikė vagysčių, nors joje dažniausiai būna viena pardavėja. "Grynųjų pinigų nelaikome. Atsiskaitymas už pirkinį vyksta per banką. Vagis bemat įkliūtų, jeigu imtų pardavinėti vogtą paveikslą. O jį išlaikyti sveiką reikia tam tikrų sąlygų", - aiškino galerijos savininkas.

Paveikslų kolekcija - geriausia investicija į ateitį

Vilnietis "XXI amžiui" teigė, kad Lietuvoje jau yra verslininkų, kolekcionuojančių paveikslus. "Tai turtingiausi šalies žmonės", - sakė S.Juškus. Paveikslai, anot jo, ilgainiui tampa dideliu turtu, todėl juos reikia pirkti dabar. S.Juškaus tvirtinimu, kokio nors dailininko darbo vertė nuo galerijos atidarymo iki dabar pakilo maždaug 15 kartų. Tada už 50 dolerių buvo galima įsigyti tokios įžymybės, kaip V.Karatajus, paveikslą. Pirko lenkai, bet lietuviai - ne.
V.Juškus prisiminė tokį atvejį. Vienas bankas žinomam dailininkui užsakė paveikslą. Atėjęs kažkoks direktorėlis ėmė jį su pašaipa vertinti primityviais palyginimais. "Jeigu esi pasikabinęs paveikslą, pirktą Pilies gatvėje prie cerkvės, vadinasi, tu neturi meninės nuovokos, tu juokiesi iš tikrojo meno. Jeigu pats to nesupranti, yra dizaineriai, architektai, jie ir patars", - sakė S.Juškus.
Užsienietis, perkantis paveikslą, nori žinoti jo autoriaus biografiją, kiek ir kur parodų jis yra surengęs.

Nepakenčia verkšlentojų

Patalpas galerijai S.Juškus aptiko netikėtai. Eidamas nuo Žvėryno miesto centro link, dairėsi nišos, kur būtų galima įsikurti. Greta Sereikiškių parko rado XVIII šimtmečio pastatą, o jame - nuplėštus radiatorius, krūvas šiukšlių. Nežinojo, kam jis priklauso, bet labai norėjosi čia atverti kultūros židinėlį.
S.Juškaus niekas nerėmė ir niekas nepadėjo. Kurtis pradėjo turėdamas gal 100 rublių piniginėje. Skolinosi iš banko, dirbo naktimis. Iš pradžių įsirengė suvenyrų skyrių ir mažą galeriją. Po truputį didino patalpas. Dabar dailės galerijos pastatas - jo nuosavybė. "Kuris nieko neišmano apie organizacinį darbą, tas dabar verkšlena. Kas neturi gabumų, viską daro priešingai", - įsitikinęs S.Juškus.

Gyventi savarankiškai pradėjo nuo 15 metų

S.Juškus yra kilęs nuo Kruopių bažnytkaimio. Sunki buvo jo vaikystė ir jaunystė. Nužudė Stasio tėvelį. Pradėjo sirguliuoti mama. Maždaug nuo 15 metų jau dirbo sunkiausius darbus kolūkyje. Tarnaujant armijoje jam pavyko įstoti į Maskvos N.Krupskajos universiteto dailės studiją, kur mokėsi penkerius metus. Jis yra baigęs muzikos mokyklą Šiauliuose, kultūros mokyklą Vilniuje, sostinės Muzikos akademiją. Dirbo pedagogu, Muzikos akademijos prorektoriumi administracijos reikalams, įkūrė Naujosios Akmenės muzikos mokyklą. Jo galerijos niekas neremia. S.Juškus yra sumokėjęs pridėtinės vertės mokesčių tiek, kad už tą sumą galėtų pastatyti tokią pat naują galeriją.

Dar - ir dailininkas, ir poetas

S.Juškus yra nutapęs beveik pusę tūkstančio paveikslų. Jų yra nupirkę ir užsieniečiai. Stasys buvo išvykęs tapyti net į Baltimorę (JAV).
Lietuvos chorai ir ansambliai dainuoja jo dainas, bažnyčiose gieda S.Juškaus sukurtas giesmes. Šiemet pasirodė vilniečio poezijos knyga "Gimiau, kad mylėčiau", kuri iliustruota jo pieštais paveikslais.
S.Juškui vaikystėje teko patarnauti Kruopių bažnyčioje. Buvo jos vargonininku.

Bronius VERTELKA

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 


Privačios galerijos savininkas Stasys Juškus

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija