Atnaujintas 2001 m. gruodžio 19 d.
Nr.95
(1004)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Atmintis
Kultūra
Žvilgsnis
Darbai
Retro
Likimai
Kryžkelės
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Ar suprantate, kas yra moralė ir nuoskauda?

Lietuvos politinių kalinių sąjungos VIII suvažiavimo, įvykusio 2001 m. gruodžio 8 d. Vilniuje, viešas laiškas Vaciui Reimeriui,
"tarybiniam poetui, LTSR nusipelniusiam kultūros veikėjui (1965), TSKP nariui nuo 1945 m., 1941-42 m. Raudonosios armijos kariui, 1944-49 Kauno radijo komiteto pirmininkui, 1949-69 laikraščio "Literatūra ir menas", nuo 1969 laikraščio "Gimtasis kraštas" redaktoriui" (Iš Lietuviškosios tarybinės enciklopedijos. Vilnius, 1982. T. 9 P. 371.).

Dėl "didelio nelaukto moralinio smūgio ir nuoskaudos", kurią jūs patyrėte, kai buvusi politinė kalinė Marija Kinertaitė-Laugalienė savo atsiminimų knygoje "Jaunystė ir rezistencija" parašė: "Mane tardė saugumietis rusas. Kadangi nemokėjau rusų kalbos, ateidavo vertėjas. Tai buvo Tarybų Lietuvos rašytojas Vacys Reimeris". Toliau savo laiške jai rašote: "Manau, suprantate, kokį didelį nelauktą moralinį smūgį ir nuoskaudą patyriau dėl Jūsų paskleisto apie mane šmeižto" ir prašote tas eilutes paneigti spaudoje.
Galbūt jūs nebuvote oficialiu ar etatiniu vertėju, gal tik "sėmėtės socrealizmo patyrimo" Kauno KGB būstinėje. Apie tai, kad klausydavotės tardymo, liudija ir kita, visiškai nesusijusi su M.Kinertaitės byla, buvusi politinė kalinė partizanų rėmėja Ona Žukauskaitė-Kavaliauskienė.
Pone Vacy Reimeri, mūsų suvažiavimas nesiima spręsti jūsų teisinio ginčo su minėtų eilučių autore, tačiau mes gūdžiaisiais 1941-1953 stalinizmo metais kartu su Marija Kinertaite, Ona Žukauskaite ir tūkstančiais kitų moterų ir vyrų praėjome KGB tardymo kameras, Vorkutos, Karagandos ir Magadano lagerius, o tamsta 1949 metais išleistoje "eilių" knygelėje "Ir skrenda daina" su pasididžiavimu ir džiaugsmu eiliavai:

Didis Stalinas kuria žemėlapį naują planetos, ...
Lenkias Stalinui žemė vargų daug patyrus ...
Mes jame matome Genijų, Draugą ir Vadą...
Ir mums Stalinas šviečia kelius ...
Stalinui - Saulei - metų ilgiausių!

Turime teisę pareikšti savo moralinę nuostatą dėl tikrosios garbės ir tikro orumo vertės.
Derėtų priminti, kad tuo metu dešimtys tūkstančių Lietuvos žmonių užkaltuose gyvuliniuose vagonuose buvo vežami į Sibirą ir mirė iš bado, o kiekvieną dieną Lietuvos miestelių aikštėse gulėjo išniekinti mūsų krašto sūnų ir dukrų kūnai. Tuo pačiu metu tamsta, Vacy Reimeri, už tai dėkojai kruviniausiam Lietuvos engėjui ir giedojai jam pagarbinimo odes.
Pone Vacy Reimeri, tai Marija Kinertaitė, tai Ona Žukauskaitė, Bronius Krivickas, visi tie, kurie ginkluotoje kovoje krauju aplaistė gimtąją žemę, kurie tais gūdžiaisiais metais priešinosi okupantui, tai mes, kurie išlikome gyvi, jus privalėjome patraukti į garbės teismą už lietuvių tautos, už Lietuvos įžeidimą, paniekinimą. Apie kokį "moralinį smūgį ir nuoskaudą" kalbate? Argi jūs, rašęs tokias liaupses prievartai, galite savo moralę lyginti su M.Kinertaitės-Laugalienės morale? Ar iš viso suprantate, galite suprasti, kas yra moralė ir nuoskauda?
Pone Vacy Reimeri, jeigu turite moralę, tai privalote atsiprašyti M.Laugalienės, kad drįsote tampyti ją po teismus. O kaip atsiprašysite už čia pacituotas ir nepacituotas savo eiles? Ir kas jums atleis?

A.FLIKAITIS
Posėdžio pirmininkas

E.ANEVIČIENĖ
Posėdžio sekretorė

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija