Atnaujintas 2001 m. gruodžio 21 d.
Nr.96
(1005)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Laikas
Krikščionybė šiandien
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Neišvengiamumas

1926 m. gruodžio 17 d. perversmo 75-osios metinės

Šiomis dienomis, prisimenant 1926 metų gruodžio perversmo 75-ąsias metines, neokomunistų politologai ėmė perrašinėti Lietuvos istoriją. Teigiama, kad tikroji demokratija Lietuvoje atsirado tik po 1926 metų pavasarį kairiųjų laimėtų Seimo rinkimų, o anksčiau valdę krikščionys demokratai netgi "uzurpavę" valdžią. Kaip didžiausi kairiųjų demokratiniai laimėjimai skelbiami Katalikų Bažnyčios įtakos slopinimas, kariuomenės sumažininimas perpus ir bandymas visiškai sunaikinti valstybės saugumo instituciją - saugumo policiją. Neokomunistų veikėjai teigė, kad tuometiniai komunistai nerengė jokio perversmo. Tačiau niekaip negalima paneigti, kad tokiomis ir kitomis panašiomis priemonėmis nebuvo suteikta galimybė rengti komunistinį, iš Rusijos skatinamą, perversmą. Be to, yra nepaneigiamų duomenų, jog komunistai tą perversmą tikrai rengė, o tuometiniai jų lyderiai Josifas Greifenbergeris ir Rafailas Čiornas (ir dabar kai kurių istorikų kažkodėl vadinamas Rapolu Čarnu) apie tai atvirai kalbėjo. Niekas taip pat nepaneigė žinių, jog tuometinė Kremliaus valdžia, nusprendusi, kad "revoliucinė situacija" Lietuvoje dar nepribrendo, išdavė gruodžio 17 dienos perversmo organizatorius, vadinamuosius keturis komunarus, kaip komunistinio maišto organizatorius.

Kairiesiems - socialdemokratams ir valstiečiams liaudininkams laimėjus 1926 metų Trečiojo Seimo rinkimus, po ilgų ir sunkių derybų šiaip taip pasisekė sulipdyti koalicinę adv. M.Šleževičiaus vyriausybę. Po laimėtų rinkimų nereikėjo ilgai laukti komunistinių jėgų nepaprasto suaktyvėjimo. M.Šleževičiaus vyriausybė buvo patvirtinta 1926 m. birželio 14 d., o jos sudarymo išvakarėse - birželio 13-ąją - komunistų sukurstyta minia, kurioje buvo daugiausia kitataučių, susirinko prie Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo, reikalaudama paleisti komunistus, o vėliau patraukė Kauno gatvėmis, užgauliodama praeivius, ypač karininkus. Minia, nešina raudonomis vėliavomis ir rusiškai dainuodama "Internacionalą", reikalavo, kad praeiviai nusiimtų kepures, o vienas iš demonstrantų net numušė kepurę senam, pasižymėjusiam Lietuvos patriotui generolui J.Bulotai. Pagal galiojančius įstatymus demonstracija buvo nelegali, tačiau nei prezidentas dr.K.Grinius, nei premjeras nieko nedarė, kad sutrukdytų šioms riaušėms.
Praėjus vos trims dienoms po kairiųjų vyriausybės sudarymo, buvo atšaukta karo padėtis, arba, pasak prezidento K.Griniaus, buvo atstatytos žodžio, sąžinės ir spaudos laisvės. Liepos 14-ąją buvo priimtas amnestijos įstatymas, kuriuo remiantis iš kalėjimo buvo paleisti aršiausi komunistai ir net prolenkiški veikėjai. Tuo pasinaudodami komunistai, Maskvos kurstomi ir už jos pinigus, masiškai kūrė vadinamąsias profsąjungas, organizavo streikus, netgi daužė įmonių mašinas ir įrengimus.
Žodžiu, Lietuvoje vis didėjo chaosas, aiškėjo "proletarinės revoliucijos" požymiai. Štai ką 1926-ųjų rugpjūtį rašė Lietuvos kompartijos centro komiteto organas "Tiesa": "Vienintelis būdas reakcijai Lietuvoje sužlugdyti - panaikinti visus klerikalų lizdus, tuojau pavartoti griežtas priemones prieš fašistus, nuodugniai išvalyti kariuomenę ir visas valstybines įstaigas nuo klerikaliniai-fašistinio elemento". Buvo akivaizdu, kad komunistai rengiasi pašalinti visus Lietuvos patriotus iš valdžios įstaigų ir kariuomenės. Ir jiems sekėsi. Iš tarnybos kariuomenėje buvo atleisti generolas Ladyga, pulkininkas V.Grigaliūnas-Glovackis. Seimo socialdemokratų frakcijos atstovas J.Plečkaitis, vėliau tapęs Lenkijos agentu ir 1927 metais bandęs sukelti maištą, reikalavo, kad Kauno Šančių kareivinės būtų atiduotos bedarbiams. Prie visų kareivinių buvo mėtomas komunistų laikraštėlis "Kareivių tiesa" ir kita komunistinė literatūra. O 1926-ųjų vasarą švietimo ministras V.Čepinskis leido įsikurti 75 naujoms lenkų mokykloms. Tai nepaprastai sujaudino Lietuvos visuomenę, ypač studentus. Juk tai buvo padaryta tuo metu, kai lenkų okupuotame Vilniaus krašte užsimota visiškai panaikinti lietuviškas mokyklas. Prezidentas K.Grinius buvo labai nepatenkintas, kad prof.V.Čepinskis tenkina lenkų mažumos užgaidas. Kovodama su "klerikalizmu", kairioji vyriausybė nepripažino krikščionių demokratų valdžios 1926-ųjų balandį įsteigtos bažnytinės provincijos, nenorėjo pripažinti naujai sukurtų vyskupijų ir naujų vyskupų, sulaikė algas kunigams.
Patriotinių jėgų kantrybės taurę perpildė studentų, visų pirma - ateitininkų ir neolituanų 1926 m. lapkričio 21 d. suorganizuota eisena į Kauno karo muziejaus sodelį. Valdžia nedavė leidimo šiai demonstracijai, todėl ji buvo išvaikyta netgi pasitelkus raitąją policiją. Lapkričio 26-ąją Seimo krikščionių demokratų fracijos vadovas kun. M.Krupavičius demaskavo valdžios ir komunistų prasimanymus, kad lapkričio 21-osios įvykius organizavo fašistai. Kalbėdamas Seime kun. M.Krupavičius pasakė: "Jeigu jūs pravardžiuojate tautinį susipratimą, tautinius idealus fašizmu - ta prasme ir aš fašistas. (...) Socialdemokratai yra ne kas kitas kaip bolševikų avangardas. Kur socialistai paima valdžią, jie visur nutiesia bolševikams kelius. Ir mūsų socialistų valdžia nuo kitų neatsilieka. Mūsų socialdemokratų frakcijos žmonės, Seimo atstovai iš šios tribūnos pavadino mūsų karius žmogžudžiais. Mūsų socialdemokratai ne kartą yra aiškiai pasakę savo pažiūrą į mūsų savanorius ir mūsų armiją apskritai: jie vadina ją baltagvardiečių armija..."
Kairiųjų vyriausybė, jausdama apie galimą perversmą, gruodžio 11 dieną suėmė atsargos pulkininką V.Grigaliūną-Glovackį ir generalinio štabo majorą Povilą Plechavičių, nepriklausomybės kovose su bolševikais kovojusius bebaimius karius. Beje, P.Plechavičius dviem savaitėms buvo uždarytas daboklėn už tai, kad kariuomenės vadovybės akivaizdoje skėlė antausį vienam komunistuojančiam karininkui, pareiškusiam, jog iškabintų Stalino portretą, jeigu tik gautų tokį įsakymą. Iš tiesų perversmui ir revoliucijai rengėsi bolševikai. Lapkričio 28-ąją LKP centro komiteto narys Josif Greifenberger (kažkodėl iki šiol vadinamas Juozu) kvietė kovoti su "fašistais" ne žodžiais, bet veiksmais. Tad argi galėjo nereaguoti į tokius įžūlius bolševikų veiksmus ne tik kariuomenės atstovai, bet ir visi patriotai?
Buvęs aviacijos majoras Jonas Pyragius savo atsiminimuose rašė, jog pirmi pasitarimai būsimo perversmo temomis įvyko jau spalio 16 dieną kun. M.Krupavičiaus bute. Buvo sudarytas penkių asmenų karininkų komitetas, pirmininkaujant aviacijos vyr. leitenantui A.Mačiuikai. Sovietų Sąjungos pasiuntinybė, turėjusi didžiulį savo šnipų tinklą (net kariuomenėje), žinojo apie karininkų rengiamą perversmą. Apie tai premjerui M.Sleževičiui telefonu pranešė sovietų pasiuntinys Aleksandrovas gruodžio 16 dieną 23 val. Tačiau M.Sleževičius nereagavo... Reikėjo gerai išsimiegoti, nes gruodžio 17-ąją turėjo įvykti prezidento K.Griniaus 60-mečio jubiliejus.
Perversmo vyriausiuoju vadu buvo paskirtas iš daboklės išlaisvintas majoras P.Plechavičius, Kauno įgulos viršininku - plk.Petruitis, aviacijos vyr. leitenantas A.Mačiuika, plk. V.Grigaliūnas-Glovackis. Perversmas visiškai pavyko ir jame nežuvo nė vienas žmogus, nors buvo baiminamasi, jog gali pasikartoti tų pačių metų gegužės 12-15 dienų įvykiai Lenkijoje, kai, maršalui J.Pilsudskiui įvykdžius perversmą, žuvo per tūkstantis žmonių.
Beje, perversmo vadovybė vienu pirmųjų nušalino 9-ojo pėstininkų pulko vadą V.Vitkauską, kuris 1940-aisiais jau atvirai stojo bolševikų okupantų pusėn.
Apie 1926 m. gruodžio perversmą prirašyta daugybė knygų, jo dalyvių atsiminimų, vertinimų. Žinomas konstitucinės teisės specialistas dr.K.Račkauskas paskelbė išsamią studiją, pabrėždamas, jog kraštutinė seimokratija be pastovios daugumos ir lietuviškųjų partijų nesugebėjimas sudaryti pastovios daugumos Seimui tapus bejėge fikcija ir sukėlė perversmą. Kitas tarptautinės teisės žinovas prof.M.Riomeris teisino po perversmo paskirtą Lietuvos prezidentu A.Smetoną. Pasak M.Riomerio, A.Smetona buvo žinomas kaip stiprios valdžios šalininkas, neįsivėlęs į partijų rietenas, tautinės srovės vadovaujanti asmenybė, visą laiką siekęs tautos vienybės.
Beje, tuo metu ne vien Lietuvą ištiko parlamentinė krizė. Tos krizės priežasčių visų pirma reikia ieškoti Rusijoje, kurioje bolševikai, įvedę viską naikinančią diktatūrą, skelbdami klasinę kovą, skverbėsi į kitų kraštų demokratines santvarkas, sukeldami chaosą, netvarką ir baimę.
Kodėl krikščionys demokratai, faktiškai rėmę 1926-ųjų gruodžio perversmą, vėliau tapo opozicija ir net buvo persekiojami, jau kitas klausimas.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija