Atnaujintas 2001 m. gruodžio 29 d.
Nr.98
(1007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Atmintis
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai

Kas naujo parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene"

Šiemet sueina dveji metai nuo parodos "Krikščionybė Lietuvos mene" atidarymo Taikomosios dailės muziejuje. Per tą laiką parodą apžiūrėjo pusantro tūkstančio lankytojų, pravesta per du tūkstančius ekskursijų, buvo vykdomos edukacinės programos moksleiviams, vyko kultūros vakarai, susitikimai su garbiais svečiais iš užsienio ir Lietuvos, buvo pristatinėjamos naujos knygos, skambėjo sakralinė muzika.
Paroda atnaujinama kas pusmetį. Šiemet ji buvo atnaujinta jau ketvirtą kartą. Net nustembi: iš kur atsiranda šitiek unikalių sakralinio meno kūrinių? Į šį klausimą atsakė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys: "Be vyskupų, parapijų klebonų bendradarbiavimo nebūtume galėję nei šios parodos surengti, nei jos kas pusmetį papildyti".
Gruodžio 19 dieną buvo atidaryta atnaujinta paroda. Ekskursijų vadovai skirstė lankytojus į grupes, aiškino, vedžiojo.
Tad kas naujo parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene"? Naujo daug. Pristatoma apie du šimtus vertingų XV-XX a. pradžios Lietuvos meistrų ir užsienio menininkų sukurtų sakralinės dailės kūrinių. Jie buvo restauruoti Prano Gudyno muziejinių vertybių restauravimo centre. Iš parodos jie iškeliaus į Kauno arkivyskupijos, Kaišiadorių ir Vilkaviškio vyskupijų bažnyčias, tai yra ten, iš kur buvo paimti prieš restauravimą.
Ekskursijų vadovai ilgėliau sustoja ties Žemaičių vyskupijos ir Kauno arkivyskupijos ganytojų insignijų kolekcija. Čia galima pasigrožėti žiedais, vyskupų kryžiais, pastoralais. Eksponuojama net penkiolika vien Kauno Arkikatedros kapitulos prelatų ir kanauninkų kryžių su grandinėmis. Visa ši kolekcija pagaminta iš įvairių tauriųjų metalų, gausiai papuoštų brangakmeniais ir meniška emalio technika. Iš šios kolekcijos istorine, memorialine, menine ir materialia verte išsiskiria Rusijos caro Nikolajaus I Žemaičių vyskupui Motiejui Valančiui 1850 metais dovanotas deimantinis žiedas; grafų Tiškevičių vyskupui Mečislovui Paliulioniui 1898 metais dovanotas auksinis kryžius, puoštas dvidešimčia brangakmenių; italų apie 1914 metus sukurtas auksinis paskutiniojo Žemaičių vyskupo, vėliau - titulinio arkivyskupo Pranciškaus Karevičiaus kryžius, taip pat vyskupų Vincento Brizgio, Juozapo Labuko-Matulaičio kryžiai su grandinėmis. Tokia skaitlinga Katalikų Bažnyčios dignitorių insignijų kolekcija yra vienintelė Lietuvoje, rašoma Lietuvos dailės muziejaus informacijos centro parengtoje medžiagoje.
Parodoje pirmą kartą galima pamatyti palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio memorialinių daiktų. Tai XX a. pradžios liturginiai drabužiai, jo naudota monstrancija ir kt.
Auksakalystės kolekcijoje akį patraukia Svyrių kunigaikščio Stanislovo 1596 metais dovanota XVI a. pabaigos neogotikinė Nemunaičio (Alytaus r.) bažnyčios monstrancija. Lietuvoje žinomos tik penkios gotikinės monstrancijos - tai reti ir vertingi eksponatai. Visas penkias monstrancijas galima pamatyti parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene".
Dėmesį patraukia ir auksakalystės kūriniai, priskiriami baroko epochai. Tai nežinomo Lietuvos auksakalio sukurta XVII a. pradžios ankstyvojo baroko taurė iš Vilkijos (Kauno r.) bažnyčios; ilgai norisi žiūrėti į XVII a. antrosios pusės manieristinį Alvito (Vilkaviškio r.) bažnyčios Loreto Švč. M. Marijos paveikslo sidabrinį aptaisą. Puošnumu išsiskiria barokinė Merkinės (Varėnos r.) bažnyčios taurė, sukurta vilniečio auksakalio Stanislovo Danilevičiaus. Eksponuojama gausi Žeimių bažnyčios liturginių indų kolekcija. Negali atsigrožėti Merkinės bažnyčios monstrancija ir Pažaislio vienuolyno bažnyčios komunine. Tai didikų Pacų dovanos, meniškos ir brangios, išsaugotos nuo XVII a. pabaigos ar XVIII amžiaus.
Tapybos skyriuje eksponuojami vieninteliai Lietuvoje du XV amžiaus gotikinio suveriamo altoriaus sparnai iš JAV lietuvių pranciškonų kolekcijos. Viename jų pavaizduota Švč.M. Marija ir šv.Jonas Evangelistas. Ši kompozicija nėra atsitiktinė. Kristus mirties akivaizdoje savo Motiną globoti pavedė mylimiausiam ir jauniausiam apaštalui šv.Jonui.
Iš Lietuvos dailės muziejaus fondų paimta ir parodoje eksponuojama XVI amžiaus nežinomo italų dailininko sukurta Madona su Kūdikiu. Tai vienas seniausių šios tematikos paveikslų Lietuvoje, sukurtas užsienio meistrų; spėliojama: prancūzų ar flamandų.
XVII amžiuje dailininko A.Ramanovskio sukurtas "Angelo Sargo" paveikslas dabar priklauso kuriamam Kauno arkivyskupijos muziejui. Jis puošė Kauno Šv.Jurgio (bernardinų) bažnyčią. Žiūrovus itin sudomina šio paveikslo raižytas reljefinis, paauksuotas fonas.
Naujam gyvenimui prisikėlė restauratoriaus prof. Balio Pakšto restauruotas paveikslas, kadaise puošęs Vilniaus Arkikatedros altorių. Restauruojamas jis buvo daugiau nei metus - taip buvo sunykęs.
Skulptūros skyriuje ekskursijų vadovai parodos lankytojus sustabdo ties gotikine "Madona". Manoma, kad ji buvo sukurta talentingo vokiečių meistro XV amžiuje.
Daug meniškų plastikos pavyzdžių esama Skarulių (Jonavos r.) bažnyčioje. Deja, skulptūros sunykusios. Tik viena jų - nežinomas šventasis - papildė parodos ekspoziciją. Kitos skulptūros bus restauruotos vėliau.
Tekstilės skyriuje pirmiausia atkreipiamas dėmesys į Vilniaus Šv.Petro ir Povilo bažnyčios nuosavybę - brangių XVII-XIX amžiaus liturginių rūbų kolekciją.
Iš kun. Mykolo Dobrovolskio kolekcijos eksponuojama unikali XVIII amžiaus Slucko juosta. Dėmesį patraukia retas XVII-XVIII amžių arnotas, papuoštas perlų kompozicija, priklausantis kuriamam Kauno arkivyskupijos muziejui; itin puošnus, auksinėmis gijomis siuvinėtas prancūzų meistrų austas įspūdingas liturginių rūbų komplektas: kapa, arnotas, dvi stulos. Tai Kauno Arkikatedros nuosavybė. Šis komplektas 1900 metų Paryžiaus pasaulinėje parodoje laimėjo didįjį prizą.
Daugiausia atnaujintos parodos eksponatų pažymėti užrašu: "Kauno arkivyskupijai - 75". Po parodos pristatymo įvyko kultūros vakaras "Kauno arkivyskupija metropolija: istorija ir dabartis". Apie istoriją pasakojo Katalikų teologijos fakulteto VDU docentas, teologijos daktaras kan. Algimantas Kajackas. Nesenus sovietmečio laikus prisiminė Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičiaus. Jis įsitikinęs, jog valdytojas prelatas Jokubauskis mirė ne natūralia mirtimi tuomet, kai sovietinei valdžiai buvo nebereikalingas. Į jo vietą norėta paskirti tokį, kad Lietuvos Bažnyčia atrodytų "ir gyva, ir mirusi". Kanauninkas Stankevičiaus į šį postą atėjo ne savo noru, jį paliko taip pat ne savo noru. Jis darė daug nuolaidų valdžiai: kvietė partizanus išeiti iš miškų, kunigams draudė katekizuoti vaikus, bet per tą laiką kunigų seminarija išugdė tris šimtus kunigų. Niekas neabejojo, kad šie sprendimai buvo daromi ne laisvu apsisprendimu. "Mordovijos lageriuose nebuvo sunkiau negu jam Lietuvoje", - padarė išvadą arkivyskupas S.Tamkevičius.
Dr.Marija Matušakaitė apžvelgė Kauno arkivyskupijos sakralinį meną. Jos nuomone, kai kurios bažnyčios yra Europos masto šventovės, galinčios konkuruoti su garsiausiomis, turistų gausiai lankomomis Vakarų Europos bažnyčiomis.
Giedojo Kauno Arkikatedros Bazilikos merginų choras.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 


Parodos atidaryme dalyvavo (iš kairės): vyskupas Jonas Boruta, Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius ir kultūros ministrė Roma Dovydėnienė

Atnaujintoje parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene" - sakralinio meno šedevrai

Vladimiro GULEVIČIAUS (ELTA) nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija