Atnaujintas 2002 m. sausio 25 d.
Nr. 7
(1014)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Parapija
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Maželių fenomenas

Maželiai - Joniškio rajono užkampis. Jis yra Žagarės seniūnijoje, tačiau priklauso Skaistgirio parapijai. Prie kelio Joniškis - Žagarė kelininkai žada pastatyti nukreipiančią rodyklę į Maželius.

Nekoks buvo kaimo vaizdas

Žagarės seniūnė Stasė Eidukienė, pirmą kartą vykdama į Maželius, net pasiklydo. Nedžiugino ir pamatytas kaimo vaizdas. Viena pirmųjų rajone buvo išardyta Vilkijos bendrovė. Dauguma šeimų čia gyvena iš trijų hektarų ir vienos karvutės. Panaikinta pradinė mokykla, tad mokinukams tenka vykti į Skaistgirį, iki kurio - net penki kilometrai.
Buvusios pradinės mokyklos mokytojo bute rajono savivaldybės nurodymu apgyvendintas žmogus. Kitas nemažas kambarys liko tuščias. Kas į jį kelsis gyventi, kai šalia nėra tvartelio, o žemė išnuomota? O jeigu kambarys atitektų kaimo bendruomenei? Tokią mintį seniūnė išsakė mokytojo bute gyvenusiam žmogui.
Tai buvo berods vieną ketvirtadienį. O pirmadienį atvykusios seniūnės S.Eidukienės laukė 115 maželiečių pasirašytas prašymas, kad tuščios mokyklos patalpos būtų perduotos kaimo bendruomenei.

Vyko pasižiūrėti, kaip gyvena žemaičiai

Rajono meras neprieštaravo maželiečių prašymui. Ruošiant kaimo bendruomenės įstatus buvo kreiptasi pagalbos į Lietuvos ūkininkų draugijos rajono skyriaus pirmininkę Ritą Krištopaitienę, Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorę šiam kraštui Rimantę Misiūnienę. Norėjosi juose įrašyti kažką nauja, pateikti nenuobodžių minčių. Buvo įdomu, kaip sekasi žemaičiams. Nuvyko į Pašiaušę (Kelmės r.). Ten jau dūzgė kaimas kaip bičių avilys, buvo ruošiami projektai. "Dirbti žemaičiams buvo paprasčiau - jie turėjo didelę šiltą salę, buvo pastebėti valdžios. Mūsiškiams tereikėjo vieno dalyko - šilto tarpusavio bendravimo", - prisiminusi Maželių kaimo bendruomenės kūrimosi dienas, sakė jos valdybos pirmininkė Daiva Norkuvienė.

Parėmė Vokietijoje gyvenantis lietuvis

Kaimų vyresniuosius Žemaitijoje įprasta vadinti tijūnais, Aukštaitijoje - seniūnais. Maželiuose tokį žmogų vadina tijūnu. Juo išsirinko Alfonsą Norkų, jauną ūkininką, visiškai nevartojantį alkoholio, bet noriai dalyvaujantį visuose renginiuose. Maželių bendruomenė dar ypatinga tuo, kad į vakarones namų šeimininkės ateina su vaikais, ant rankų atsineša mažylius.
Iš šių vietų kilęs Stasys Čirpus yra žinomas kaip labdara užsiimantis žmogus. Šio filantropo adresą Vokietijoje maželiečiai sužinojo per jo seserį. Vykdamas į Lietuvą, S.Čirpus į Maželius atvežė savo surinktą muzikinį centrą. Anksčiau šokiams jį tekdavo skolintis.

Trys karaliai neaplenkė nė vieno kiemo

Per metus 125 žmones turinčiame Maželių kaime, kuriame netgi nėra kultūros darbuotojo, sugebėta suruošti 14 renginių. "Dirbome ne dėl to, kad mus pastebėtų seniūnijoje ar rajone, bet savo labui", - teigė bendruomenės valdybos pirmininkė D.Norkuvienė.
Įsimintina buvo pernai Trijų karalių šventė. Ant kaklo pasikabinę karolius, - juos pasidarė ant virtuvės suvėrę įvairiausių daržovių, - trys persirengėliai ėjo paeiliui iš kiemo į kiemą, visiems linkėdami laimės ir sveikatos. Nebereikalingas kalėdines eglutes kaimo žmonės sunešė į vieną vietą ir sudegino - taip atsisveikino su prabėgusiais metais.
Linksma buvo ir per mugę prieš šv. Velykas. Į ją sunešė kas ką turėjo. Vieni atnešė bulvių, antri - mėsos, o treti virė didžkukulius ir juos mainė į kiaušinius. Buvo mugėje rankomis megztų kojinių ir pintų krepšių. Vyko ir natūriniai mainai. Pavasarį, kai piniginėje nedaug litų, maželiečiai organi-zavo šventę.

Padėti vienas kitam - kiekvieno reikalas

Žmonės buvo išsiilgę koncertų, kultūrinių renginių. Daugeliui per brangu išvykti jų pažiūrėti į Žagarę ar į Joniškį. Linksmą šventę sodiečiams surengė atvykę Žagarės specialiųjų vaikų su protine negalia globos namų auklėtiniai. Išmoko ir maželiečių vaikai bendrauti. Anksčiau be darbo po gatves slankiojo, o dabar aktyviai ruošiasi sutikti Velykas ir Kalėdas, Jonines, Šv. Valentino dieną, patys daro Užgavėnių kaukes.
Patekti į diskoteką Maželiuose atėjusiam iš kito kaimo jaunuoliui būtų sunku. Nepažįstami netgi neįleidžiami pro salės duris. Tarp vietos ir atvykusių jaunuolių anksčiau kildavo muštynių, todėl ir imtasi atsargos priemonių. Kad salėje būtų tvarka, budi bent du suaugę maželiečiai. Tėvų tikslas - kad jų vaikai nevartotų alkoholio ar narkotikų, augtų sveiki.

Bendruomenės nariu galima tapti sulaukus 18 metų

Jei nori dalyvauti bendruomenės veikloje - rašyk pareiškimą jos valdybai. Stojamasis mokestis - 12 litų metams. Kas tiek iš karto neturi, susimoka dalimis. Bendruomenės nariu galima tapti, sulaukus 18 metų.
Bendruomenės valdyboje - šeši pačių sodiečių išsirinkti nariai. Valdybos pirmininkė D.Norkuvienė sakė: "Jeigu kuo neįtikčiau, manęs galėtų nebeišrinkti. Šių pareigų nesilaikau įsikibusi, bet kam jas perduočiau, taip ir rūpestėlių man sumažėtų. Tačiau ir tapusi eiline ne mažiau dirbčiau".
"Mane žeidžia teiginiai, kad kaimas yra prasigėręs. Turėti tokią bendruomenę verta kiekvienam kaimui. Jeigu reikia menkiausios informacijos apie bet kurį maželietį, ją kaipmat gaunu paskambinusi į kaimą telefonu", - sakė Žagarės seniūnė S.Eidukienė.

Maželiečių veikla - ne "dėl paukščiuko"

Kaimo gyventojai vienas kitą pažįsta, dauguma čia gimę ir užaugę.
Gyvuliai šiltu metu ganosi lauke, pradėjo rastis išmelžtų karvių. Niekas nešoko įtarinėti, kas tai galėtų daryti. Vyrai ėmė budėti naktimis, ir pieno vagystės tuoj liovėsi.
Prieš trejus metus už maželiečių aukas buvo pastatytas kryžius. Jį pašventino kunigas. Sutartą dieną kasmet prie kryžiaus renkasi vietiniai ir iš Maželių išėję žmonės, susirinkę gieda. Į tokią kaimo šventę buvo atvykęs ir sodiečių geradarys S.Čirpus su žmona Anelyze.
Vasarą jaunimas nušienavo žolę senose kapinėse, aptvarkė kapus. "Pusantrų metų gyvuoja mūsų bendruomenė. Ir anksčiau kaime nebuvo blogų žmonių, tačiau jie dabar tapo dar geresni, atviresni", - džiaugėsi bendruomenės aktyvistė D.Norkuvienė.

Bronius VERTELKA

Maželiai, Joniškio rajonas

© 2002 "XXI amžius"

 

Su maželietėmis bendrauja Žagarės seniūnė Stasė Eidukienė (kairėje)

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija