Atnaujintas 2002 m. sausio 30 d.
Nr. 8
(1015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Atmintis
Nuomonės
Istorija ir dabartis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Adomo Brako tremties metai

Vasario 2 dieną sukanka 50 metų, kai Sibire, Barnaulo kalėjime, mirė Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjas, dailininkas Adomas Brakas. Jis gimė 1886 m. balandžio 5 d. Jankaičių kaime, Klaipėdos apskrityje. Visą savo prasmingą gyvenimą dirbo kultūrinį darbą, artimai bendradarbiavo su Vydūnu. Pasitraukęs iš Klaipėdos nuo rudojo maro, pateko į raudonųjų okupantų nemalonę. Plačiau apie Adomo Brako tremtį ir pasakojama šiame rašinyje.

Skulptoriaus Motiejaus Narbuto medalis "Adomas Brakas" (bronza)


Stovėjęs prie Lietuvos teatro ištakų

Gabrieliaus Landsbergio-Žemkalnio 150 metų gimimo sukakčiai

1852 m. sausio 21 d. Kolupariščiaus dvare, netoli Linkuvos, neturtingų bajorų šeimoje gimė didelis Lietuvos veikėjas, patriotas, lietuviškojo teatro organizatorius, publicistas, dramaturgas Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis. Kaip ir visų to meto Lietuvos bajorų, Landsbergių šeima buvo gerokai sulenkėjusi. Nors Gabrielius jaunystėje save laikė lenku, tačiau jis buvo kupinas idealizmo dvasios, ėmė energingai darbuotis atgyjančiai tautai.
G.Landsbergis mokėsi Šiaulių ir Mintaujos gimnazijose, tačiau nelengvos gyvenimo sąlygos privertė nutraukti mokslą. Teko persikraustyti į Rygą ir mokytis telegrafisto specialybės. Ją įsigijęs, gavo tarnybą Maskvos telegrafe ir ten dirbdamas įstojo laisvuoju klausytoju į Maskvos universiteto Teisės fakultetą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija