Atnaujintas 2002 m. sausio 30 d.
Nr. 8
(1015)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Atmintis
Nuomonės
Istorija ir dabartis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Pasaulio religijų įsipareigojimai dėl taikos kūrimo

Italijos mieste Asyžiuje sausio 24 dieną vyko popiežiaus Jono Pauliaus II sušauktas tarpreliginis maldos už taiką susitikimas. Šventasis Tėvas jam ir vadovavo. Susitikime dalyvavo 12 pasaulio religijų ir 31 krikščioniškos Bažnyčios ir bendruomenės delegacijos. Susitikime buvo pateikti delegatų liudijimai, kiekvienos religijos atstovai meldėsi už taiką atskirose patalpose. Paskelbtas bendras pareiškimas "Įsipareigojimai už taiką".

Pareiškimo tekste rašoma:

Popiežius Jonas Paulius II išlipa iš traukinio Asyžiuje


Bus euro monetų su Popiežiaus atvaizdu

Popiežius Jonas Paulius II sveikino vieningos Europos valiutos - euro įvedimą ir sakė manąs, kad tai skatins taiką ir gerovę Europos Sąjungos šalyse bei solidarumą ir taiką visame pasaulyje. Sausio 1-ąją aukotų šv. Mišių Vatikano bazilikoje pabaigoje, - Naujųjų metų dieną pagal Bažnyčios liturginį kalendorių švenčiama Švč. Mergelės Marijos Dievo Gimdytojos šventė bei Pasaulinė taikos diena, - Šventasis Tėvas palinkėjo "taikos ir gerovės Europos Sąjungai, kuri šiandien, įvesdama bendrą valiutą, pasiekė istorinį tikslą". Bendrų pinigų, kaip Senojo žemyno ekonominės ir kultūrinės vienybės pagrindo, idėją Antrojo pasaulinio karo pabaigoje pasiūlė žinomi krikščionių politikai.

Popiežius Jonas Paulius II, sausio 1 dieną kalbėdamas maldininkams, sveikino Europos Sąjungos vieningos valiutos - euro - įvedimą


Sumažėjusi pagarba ūkininkams kelia grėsmę tautos tradicijoms

Popiežius pabrėžė, kad Lenkijos žemės ūkio krizė daro poveikį visai nacionalinei kultūrai

Šiuolaikinėje Lenkijos visuomenėje sumažėjusi pagarba ūkininkams ir ūkininkavimui bei šalies žemės ūkį ištikusi bendra ekonominė krizė kelia didelę grėsmę tautos kultūrai, jos tradiciniams ryšiams su kaimu ir žeme, taip kalbėjo popiežius Jonas Paulius II, Vatikane susitikęs su Varšuvos žemės ūkio akademijos profesoriais ir studentais. Sausio viduryje įvykęs susitikimas buvo surengtas akademijos garbės daktaro vardo suteikimo Šventajam Tėvui proga.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija