Atnaujintas 2002 m. vasario 1 d.
Nr. 9
(1016)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Žiniasklaida
Aktualijos
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Naujojo Telšių vyskupo ingresas

Sausio 20 dieną Telšių Katedroje įvyko naujojo Telšių vyskupo Jono Borutos, SJ, ingresas - įžengimas į vyskupijos Katedrą.
Iškilmės prasidėjo vyskupų eisena iš vyskupijos kurijos į Telšių Katedros šventorių. Buvo meldžiamasi prie Telšių vyskupų kapų Katedros kriptoje ir šventoriuje. Prie Katedros durų naująjį Telšių vyskupą pasitiko Katedros kapitulos kanauninkai ir vyskupijos konsultoriai.
Po maldos Švenčiausiojo Sakramento koplyčioje prasidėjo iškilmingos šv. Mišios. Katedros kanauninkų kapitulos pirmininkas kan. dr. J.Šiurys perskaitė popiežiaus Jono Pauliaus II dekretą, kuriuo skiriamas naujasis Telšių vyskupas. Kardinolas Audrys Juozas Bačkis pasveikino tikinčiuosius ir pristatė vyskupą ordinarą Joną Borutą, SJ.
Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius pabrėžė, kad Kaunas jaučia ypatingus sentimentus Žemaitijai. Iš Žemaitijos į Kauną buvo perkeltas vyskupas M.Valančius. Jo nuopelnai Kaunui yra be galo dideli. Šiandien tarsi grąžinama skola. Atiduodamas žemaitis, bet gimęs Kaune. Arkivyskupas padėkojo vyskupui Antanui Vaičiui už jo nuopelnus Žemaitijai ir Lietuvai. Naujajam vyskupui arkiv. S.Tamkevičius linkėjo, kad Dievas laimintų visas jo gyvenimo dienas Telšių vyskupijoje. Vyskupui įžengus į savo sostą, kanauninkai, konsultoriai, kunigai, vienuoliai, vienuolės ir pasauliečiai pareiškė jam pagarbą ir klusnumą. Po Evangelijos vyskupas ordinaras pirmą kartą savo tikintiesiems pasakė homiliją.
Vyskupas A.Vaičius padėkojo Šventajam Tėvui už suteiktą malonę, paskiriant į Telšius didžiai dvasingą ir išsimokslinusį vyskupą J.Borutą, SJ.
Naująjį vyskupą sveikino Katedros klebonas dekanas kun. R.Vėlavičius, o Telšių vyskupijos kunigų vardu - Tauragės dekanas kan. V. Gauronskis. Telšių vyskupijos ganytoją taip pat pasveikino Lietuvių katalikų mokslų akademijos akademikai G.Uždavinys ir Z.Zinkevičius, aukštųjų mokyklų atstovai, apskrities viršininkas, Telšių ir Rietavo merai, kiti valdžios vyrai..
Iškilmėse dalyvavo apaštalinio nuncijaus patarėjas monsinjoras dr. George Antonysamy, vyskupai Eugenijus Bartulis, Juozapas Matulaitis, Rimantas Norvila, Juozas Preikšas, Juozas Tunaitis, Juozas Žemaitis, MIC, Jonas Kauneckas, Varmijos arkivyskupo pagalbininkas vyskupas Julianas Voitkovskis, Maskvos arkivyskupo Tadeušo Kondrusievičiaus vardu sveikino mons. Ježis Steckievičius, Kaliningrado dekanas kan. A.Gauronskas ir Černiachovsko - Sovetsko dekanas A. Eidintas, kiti garbingi svečiai ir daugybė tikinčiųjų.


 

Iš Vilniaus arkivyskupo metropolito kardinolo Audrio Juozo Bačkio sveikinimo:

(…) Šiandien mes palydėjome mūsų brolį, vyskupą Joną, į jo naujuosius namus - garbingą Telšių vyskupiją. Atsisveikiname ir kartu sveikiname… Tai mūsų gyvenimo, mūsų pašaukimo esmė - nuolat būti kelionėje. Kelionėje svarbu ne tai, ką turi, bet su kuo eini…
Vyskupas Jonas Vilniuje paliko ne tik ryškius pėdsakus, bet ir daug draugų, daug žmonių, kurių gyvenime buvo ir liko ryškiu kelrodžiu. Jis globojo seseris vienuoles pogrindyje ir laisvėje, rengė joms rekolekcijas, katechetinius kursus, buvo ne vienos bendruomenės ir sesers dvasinis vadovas. Tai - klierikų auklėtojas ir gražus kunigiško gyvenimo pavyzdys, studentų dėstytojas ir sielovadininkas, taip pat Katalikų mokslo akademijos vadovas ir uolus narys, įvairių suėjimų, konferencijų, seminarų siela ir tvirtas balsas. Pagaliau penkerius metus - mano ištikimas bendradarbis ir uolus ganytojas. (…)
Vyskupas Jonas atėjo tarnauti Dievui ir žmonėms gražioje žemaičių žemėje. Jis pasirinko šūkį: "Tarnauti su meile". (…)
Mieli žemaičiai, priimkite savo naująjį ganytoją kaip Dievo dovaną. Jeigu jūs nuoširdžiai bendradarbiausite, jeigu jį mylėsite ir jam padėsite kurti Kristaus Karalystę šioje garbingoje mūsų Bažnyčios vyskupijoje,- galėsite kartu su šv. Petru ištarti: " Gera mums čia būti!"


Iš vyskupo Jono Borutos homilijos:

Viešpats mane pagerbė, patikėdamas atsakingas pareigas, bet tik Viešpats manoji stiprybė. (…)
Garbinga Žemaičių Telšių vyskupijos 600 metų istorija. Po dešimtmečio, 2013 metais, minėsime Žemaičių krikšto, o 2017 metais - Žemaičių vyskupijos 600 metų jubiliejus.
Prisimindamas dar senesnių laikų Dievo žodžio skelbimo šioje Žemaitijos žemėje istoriją, suvokiu šių man uždėtų pareigų sunkumą - skelbti Kristaus Evangeliją ten, kur kuršiams ir žemaičiams Dievo žodžio neišdrįso pradėti skelbti didysis Skandinavijos ir Šiaurės kraštų apaštalas šventasis Angaras, 853 metais atlydėjęs į Apuolę ką tik pakrikštytą vikingų karalių Olavą.
Sunku skelbti Evangeliją žemaičiams, kurių tapti krikščionimis kardu ir ugnimi neprivertė per 200 metų kryžiuočiai, o buvo pakrikštyti tik savų teisėtų valdovų Vytauto ir Jogailos raginami.
Sunku skelbti ir liudyti Kristų toje vyskupijoje, kur taip sėkmingai tai darė mano pirmtakai vyskupai Dievo tautos - Žemaičių liaudies apaštalai vyskupai Merkelis Giedraitis, Motiejus Valančius, Vincentas Borisevičius, Pranciškus Ramanauskas ir tiesioginis mano pirmtakas sunkiais sovietmečio priespaudos ir sudėtingais atgimimo metais vyskupas Antanas Vaičius. (…)
Įžengiu kaip ganytojas į šią katedrą 75-ųjų Palaimintojo Jurgio Matulaičio mirties - gimimo dangui metinių išvakarėse. Noriu ir savo vardu pakartoti tai, ką Palaimintasis Jurgis 1918 metais savo ingreso į Vilniaus katedrą pamoksle sakė ir savo ganomiesiems žadėjo: "…Eidamas prie altoriaus, laikydamas šv. Mišias - jas aukosiu ne tik už save, bet už visą vyskupiją, kad gerieji sustiprėtų, nuklydę sugrįžtų, ligonys ir nelaimingi būtų suraminti, kad vyskupijos mirusieji patirtų Dievo gailestingumą ir būtų išgelbėti.
Būsiu visų mokytojas. Atsidėjęs ir be atvangos, kiekviena proga skelbsiu ne savo, o Dievo žodį.
Šviesiu, kad pažintumėt Dievą - Kristų - Bažnyčią. Priminsiu Dievo ir Bažnyčios įsakymus. Mokysiu dorovės, skleisiu meilę, teisybę, blaivybę. Teiksiu Dievo malones - šventus sakramentus.
Rūpinsiuosi būti tėvu ir bičiuliu. Būsiu draugas mažiesiems ir jauniesiems, kad jie pažintų Dievą, mokytųsi maldos, tvarkos, klusnumo, saugosiu jų nekaltumą, saugosiu juos nuo nuodėmių ir papiktinimų. Būsiu bičiulis vargstantiems ir nelaimingiems. Guosiu pavargėlius, raginsiu turtingus, kad dalytųsi su jais žemės gėrybėmis. Neatstumsiu nuo saves nė vieno, nežiūrint kokiai grupei bepriklausytų. Santaikoje su visais gyvendamas, rūpinsiuos, kad viešpatautų meilė, kad nebūtų barnių, piktos kritikos, neapykantos, nuoskaudų. Noriu būti atlaidus piktiesiems, parama silpniesiems, užuovėja geriesiems.
Rūpinsiuos kaip Kristus apglėbti visus; būti visiems viskuo. Noriu jums būti ne kuo kitu, kaip tik tėvu ir ganytoju, Kristaus sekėju. Mano darbo dirva - Kristaus Bažnyčia. Mano partija - Kristus (…) Kai skelbsiu Dievo žodį, atidarykite man savo širdis! Nes Dievo žodis apie apaštalus ir jų įpėdinius vyskupus sako: "Kas jų klauso, manęs klauso, kas juos niekina, mane niekina".
Ateinu pas jus su meile, taigi neabejoju, kad ir man atsilyginsite meile. (…)

© 2002 "XXI amžius"

 

Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija