Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dėl Katalikų interneto tarnybos (KIT) forumo

2001 metų pabaigoje, nuo lapkričio vidurio iki gruodžio 7-osios, vyko KIT organizuotas forumas apie pastoraciją. Jame tarp įvairių klausimų, tikrai susijusių su šiuo klausimu, buvo keletas, kuriuose tam tikri asmenys piktnaudžiaudami jiems suteikta galimybe dalyvauti šiame forume panaudojo ją suvesti sąskaitas su kažkodėl jiems neįtinkančiu "XXI amžiumi". Apie tai rašėme gruodžio mėnesį, kartu publikuodami keletą skaitytojų laiškų. Tačiau, sulaukę nepagrįstos nepasitenkinimo reakcijos iš kai kurių forumo organizatorių, nutraukėme pasisakymus, nors ir buvome pažadėję skaitytojams paaiškinti susidariusią padėtį. Betgi matome, kad reikalas tuo nesibaigia: per įvairias žiniasklaidos priemones vienas asmuo ir toliau siekia pažeminti laikraštį, jo darbuotojus, skleisdamas melagingas žinias (aišku, pasinaudodamas ir KIT "diskusijos" rezultatais). Todėl nusprendėme netylėti ir atsakyti į užpuldinėjimus, juo labiau kad sutrikę skaitytojai kelia klausimus, kodėl mes neaiškiname padėties ir kodėl nespausdiname jų pasisakymų.
Minimas asmuo, skleidžiantis melagingas ir tendencingas žinias - tai Paulius Subačius, panaudojantis šiam negražiam darbui ir katalikų laidą "Mažoji studija" (beje, jau keletą metų per ją puldinėdamas "XXI amžių"), ir Laisvosios Europos radiją, ir, pagaliau, žurnalą "Naujasis židinys".
Atremdami P.Subačiaus ir kitų jį palaikančių asmenų teiginius, jog "dauguma" forumo dalyvių įsitikinę, kad laikraštis "XXI amžius", prisidengdamas krikščioniškumu, toks visai nėra ir skleidžia neapykantą bei kitas blogybes, todėl jis kaip toks yra visiškai nereikalingas, turime pasakyti štai ką.
KIT organizuotame forume buvo iškelta daug su pastoracija susijusių klausimų, tačiau diskusijų lygis daugausia buvo gana paviršutiniškas. Tačiau į save atkreipė dėmesį trys forumo klausimai, kuriuos "diskusijos" dalyviai iškart pakreipė prieš "XXI amžių". Mat didžioji diskusijos dalyvių dalis jais pasinaudojo savo tikslams: suniekinti, kuo daugiau pažeminti "XXI amžių", jo redakcijos narius ir bendradarbius, moraliai ir finansiškai sužlugdyti laikraštį, kad kuo daugiau skaitytojų pradėtų juo nepasitikėti. Laikas tam tikslui pasiekti buvo tikrai geras: lapkričio viduryje kaip tik buvo prasidėjusi prenumerata 2002 metams, o "diskusija" apie "XXI amžiaus" "reikalingumą" kaip tik prasidėjo tada ir tęsėsi iki gruodžio 7-osios, o internete "kabėjo" iki 2002 m. sausio pradžios. Kodėl mes pasisakome prieš KIT "diskusiją" laikraščio "reikalingumo" klausimu kaip nesąžiningą? Diskusijos tendencingumas pažeminti "XXI amžių" matosi plika akimi. Nesunkiai galime paneigti tendencingą P.Subačiaus "išvadą", kad dauguma forume pasisakiusiųjų neigiamai įvertino "XXI amžių". Žinome, kad "diskusijose" apie "XXI amžių" pasisakė tik keletas asmenų, tačiau pasivadinusių keletu vardų ar slapyvardžių. Ir nors tokių buvo nedaug, bet savo nesąžiningumu jie įvykdė savo piktą kėslą. O tarp jų buvo jau tokių, kurie senokai planavo suvesti sąskaitas su "XXI amžiumi" (dabar jie rado gerą progą "atkeršyti") bei keletas su KIT (kaip žurnalo "Bažnyčios žinios" padaliniu) susijusių asmenų. Beveik visi šios "diskusijos" dalyviai, pasirodo, dirba tose pačiose patalpose.
Vieną provokacinių klausimų, ar reikalingas "XXI amžius", pateikė, anot P.Subačiaus, "dalyvė iš užsienio". Įdomi "smulkmena" apie ją. Pasirodo, ji vieną dieną įsiregistravo į KIT forumo dalyvių sąrašą, o jau kitą dieną dalyviams pateikė minėtą provokacinį klausimą (beje, tai buvo ne pirmasis forume panašus, prieš "XXI amžių" nukreiptas, klausimas). Ir dar kita įdomi "smulkmena". Klausimo formuluotoja pati netrukus prisipažįsta, kad "XXI amžiaus" neskaitanti. Tiesa, šį dalyką ji nebūtinai turėjo pasakyti. Tas akivaizdžiai matosi ir iš jos melagingos, prieš "XXI amžių" nukreiptos, žinios, esą "jau keletą metų" "XXI amžius" eina "toks pats", "beveik tokiu pačiu formatu, tokia pačia struktūra, su tais pačiais rašančiaisiais ir pan.". Vadinasi, "diskutantė", net ir tariamai neskaitanti "XXI amžiaus", jį apibūdina kuo labiau įžeidžiančiai, kad jį paniekintų prieš žmones. Ir dar viena įdomi "smulkmena": mums pavyko sužinoti, kad ši "dalyvė iš užsienio" dar prieš metus irgi dirbo žurnale "B.ž.". Ir dar kitą įdomią "smulkmeną" mums pavyko netrukus išsiaiškinti: klausimo pateikėjos motina (tuo laiku mums nepažįstama moteris) maždaug prieš dvejus metus mums pagrasino atkeršyti taip, kad mes ją visada prisiminsime - ji padarysianti taip, kad "XXI amžiaus" niekas neskaitys. O pretekstas tam kerštui buvo kuriozinis, "buitinis". Dabar tą žadėtą keršto aktą, matyt, ir vykdė jos duktė Jurga Žemaitytė.
Taigi štai kiek įdomių "smulkmenų" ir sutapimų su provokacinį klausimą uždavusia ir provokaciškai "diskusiją" vedusia "dalyve iš užsienio". Maždaug tą patį galima būtų atrasti ir apie kitus "diskusijos" apie "XXI amžiaus" "reikalingumą" dalyvius. Bet ir šiuos faktus pasakojame su didele širdgėla, nes jie atskleidžia katalikams nemalonius dalykus. Tačiau tą pasakyti esame priversti tik dėl minėtos tolimesnės P.Subačiaus vedamos konflikto eskalacijos.
Mes tiesiog buvome priversti visas šias "smulkmenas" atskleisti. Bet ir ne jose visa šio reikalo esmė - ji yra dar giliau. Iš tos esmės ir kilo P.Subačiaus mums mestas dar vienas kaltinimas, esą "XXI amžius" boikotuodamas Kauno arkivyskupijos jubiliejaus simpoziumą specialiai organizavo alternatyvų renginį, siekdamas atitraukti žmones nuo simpoziumo. Tai yra gryniausias melas, kurį turės paneigti jį platinusios žiniasklaidos priemonės.

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija