Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Reikšminga pozicija

Lietuvos katalikiškoje visuomenėje yra atliekama nemaža svarbių darbų, kurių vaisiais pakankamai nesinaudodama skursta visa Lietuva. Spaudos žiniasklaidoje svarbų darbą atlieka "XXI amžius". Žinoma, jis nėra vienintelis katalikiškos spaudos leidinys, bet savo dažnumu, apimtimi ir besiplečiančiu turiniu vis labiau įsitvirtina išskirtinėje pozicijoje, kuri yra reikšminga ne tik Lietuvos katalikams, bet galėtų ir turėtų daryti teigiamą įtaką visai Lietuvai kaip krikščioniškas, tautinės minties ir moralės laikraštis.
Kokie reiškiniai rodo, kad "XXI amžius" yra užėmęs reikšmingą poziciją? "XXI amžiuje" visada yra vietos Popiežiaus žodžiams, taip pat ir Lietuvos ganytojų mintims bei skatinimams, dėmesys atkreipiamas ir į Bažnyčios vadovybės svarstymus bei nutarimus.
Stengdamasis tiksliai informuoti ir tinkamai vertinti įvairias gyvenimo apraiškas, "XXI amžius" kviečia įvairių sričių žinovus pasisakyti opiomis visuomeninėmis, kultūrinėmis, tautinėmis ir religinėmis temomis. Vien peržvelgus paskutiniųjų numerių puslapius, dėmesin krinta šių autorių pavardės: prof. Vytautas Landsbergis - apie politiką, prof. Arimantas Dumčius - apie lietuviškąją demokratiją, prof. dr. Romualdas Grigas - apie mokslinio elito iniciatyvą ir pilietinės visuomenės reikalingumą, istorikas prof. Edvardas Gudavičius, architektas dr. Napalys Kitkauskas, literatūros kritikė prof. Birutė Ciplijauskaitė, kompozitorius Osvaldas Balakauskas, menininkė Janina Monkutė-Marks ir kiti. Prisimenamas prof. Juozas Eretas, prof. Pranas Dovydaitis, vysk. Pranciškus Bučys, MIC. Beveik kiekviename trečiadienio numeryje pateikiamas straipsnis iš "Žymiųjų XX amžiaus Lietuvos moterų" ciklo.
Laikraštyje aprašomos visuomenei svarbios konferencijos, pavyzdžiui, mokslininkų iniciatyvinės grupės sušauktas pasitarimas, spalio 24-ąją įkūręs svarbią Pilietinę lietuvių visuomeninių organizacijų konfederaciją, apie kurią ir išeivijos vadovai sužinojo iš niekur kitur, o tik iš "XXI amžiaus".
"XXI amžius" neseniai išleido tūkstantąjį numerį. Tai tūkstantis ryžtingų žingsnių. Sveikinu redaktorių, darbuotojus ir skaitytojus. Tai bendro darbo vaisius. Tačiau, be abejo, didžiausią naštą nešė ir tebeneša redaktorius. Linkime jam ištvermės. Meldžiame "XXI amžiui" Dievo palaimos. Stengiantis laikraštį padaryti dar įtakingesnį, dera redaktoriui megzti vis artimesnį ryšį su Bažnyčios vadovybe ir visuomene, kad laikraštis, pasiekęs šį lygį, vis labiau atsilieptų į šių laikų Lietuvos krikščioniškuosius ir tautinius poreikius.

Kun. Kęstutis A.TRIMAKAS

Kaunas - Čikaga

2001 12 11

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija