Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Advokatės profesija privilegijų nesuteikia

"Ateina žmogus ir sako, kad yra nekaltas. Iš kur man žinoti, ar jis - švarus, tačiau turiu juo tikėti. Kaip galėčiau imtis bylos, jeigu netikėčiau ginamuoju? Ar iš tikrųjų taip yra, tai jo sąžinės reikalas", - kalbėjo Dalia Survilienė, dirbanti advokate Molėtuose.

Bažnyčios tikslas - mokyti žmogų tyrumo ir sąžiningumo

"Jeigu žmogus nepasakė tiesos teisme ar advokatui, gal ją pasakys kunigui per išpažintį. O gal tai įvyks tik danguje, nes žemiškajame teisme teisingumas yra tikrai sąlyginis", - rutuliojo savo mintis jaunoji advokatė.
Tikėjimas, anot D.Survilienės, suteikia tvirtybės, duoda progą nusiprausti, nusivalyti, atsinaujinti. Kiekvieną sekmadienį ji eina į bažnyčią ir su vyru Arūnu gieda chore. Dalyvavimas jo veikloje yra didžiulė atsvara ir atgaiva.
Kartą Pivašiūnų bažnyčioje Daliai teko skaityti Šventąjį Raštą, tačiau ji nė nesusimąsčiusi, kodėl jos paprašė. Molėtų bažnyčioje dažnai tai daro. "Skaitymas ir dalyvavimas šv.Mišių aukoje Pivašiūnų bažnyčioje paliko didžiulį įspūdį. Fiziškai pajutau šventos vietos dvasią. Antrą kartą Pivašiūnuose lankiausi jau su bažnyčios choru", - pasakojo molėtiškė.

Neturi lėšų ir laiko kelionėms po užsienį

Teismui persikrausčius į naujas patalpas, advokatai turėjo ieškoti vietos, kur prisiglausti. Savivaldybė buvo priėmusi sprendimą šį pastatą nugriauti, bet paskui aukcione jį ėmė pardavinėti. Pasitarusi su vyru, Dalia jį ir nupirko. Paėmę paskolą, pastatą suremontavo. Šalia Dalios įsikūrė ir Arūnas. Inžinierius turi savo projektavimo įmonę.
Turėdama advokatės kontorą Molėtų centre, D.Survilienė yra lengviau klientų pasiekiama. Neskirsto jų pagal kategorijas, tačiau jai maloniausia ginti paprastą žmogų ir atstovauti jo interesams. Dažniausiai jie būna nuoširdūs ir jų Daliai gaila kaip labiausiai nuskriausto socialinio sluoksnio.
Pagal įstatymą, turtiniuose ginčuose advokatui laimėjus bylą, mokamas iki penkių procentų atlyginimas iš kitos šalies. "Man dažniausiai tenka kapstytis bylose, kurios nėra vertingos materialiai. Svarbiausia yra pati situacija ir jos sprendimo būdas. Traukia tai, kas nauja. Nėra vienodų ir besikartojančių bylų. Tuo ir žavi advokatės profesija", - teigė D.Survilienė.
"Atėjusi močiutė nedejuoja, kad neturi pinigų. Ji sumoka kiek priklauso pagal susitarimą. Nė viena nėra pasakiusi: "Vaikeli, aš neturiu" ar "man brangu", nes tai sąžiningas ir doras žmogus. Kartais ir už ačiū parašau pareiškimą", - kalbėjo advokatė.
"Ar esu turtinga? Neturiu ko slėpti, mano turtas matosi. Neturiu lėšų ir laiko važinėti po užsienį. Drabužius siuvuosi pas pažįstamą siuvėją, kerpuosi irgi Molėtų moterų kirpykloje", - atviravo Molėtuose užaugusi moteris. Ji domisi liaudies medicina, jogos pratimais, lanko Molėtų krašto muziejuje rengiamas parodas. Dažnai vieši Vilniuje, neatitrūksta nuo jo kultūrinio gyvenimo.

Privalo būti iškalbi

Pasitaikius progai, Dalia eina klausytis kolegų kalbų. Jai būna įdomu, kaip jie išsako savo mintis. Savo kalbų molėtiškė neskaito iš popierėlio, bet aiškiai kalba auditorijai.
Ne iš karto Daliai pavyko tapti Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studente. Užtat mokykloje ji buvo žinoma kaip skaitovė. Prisiminė šį savo pomėgį, sužinojusi apie radijo ir televizijos diktorių konkursą. Jame dalyvavo keli šimtai žmonių, į laimingųjų būrį pateko ir ji. Keletą metų Dalia dirbo radijo diktore. Jos mokytojas buvo Darius Bulavas.
Tuo metu Dalia jau mokėsi universiteto Teisės fakulteto neakivaizdiniame skyriuje. Žinojo, kad kvalifikacija ir žinios bus menkesnės nei baigus dieninį skyrių. Kai sumanė pereiti į stacionarą, ją bandė perkalbėti, kad nepaliktų diktorės darbo. Su D.Bulavu kalbėjo nepakeldama akių ir jautėsi taip, tarsi jį būtų išdavusi. Jis pasakė: "Jeigu išeini, tai tu privalai būti advokatė". Įstrigo Daliai toks pasakymas, ir ji norėjo atiduoti lyg kokią duoklę savo mokytojui.

Trejus metus buvo advokato padėjėja

Baigusi universitetą dirbo Aukščiausiajame Teisme. Vyras - irgi molėtiškis, gyventi juodu traukė į Molėtus, todėl Dalia ėmė galvoti apie advokatūrą. Paliko pareiškimą advokatų tarybos pirmininkui. Tuo metu patekti ten praktiškai nebuvo įmanoma. Advokatų nedaug, o naujų narių priėmimas buvo ribotas. Lyg tyčia buvo pakeistas Advokatūros įstatymas ir atsirado advokato padėjėjo statusas. Pagal jį, didelę patirtį turintis advokatas privalėjo savo padėjėją globoti, atsakyti bei mokyti jį trejus metus (dabar vienerius).
Dirbti padėjėja Dalią pakvietė garsus advokatas A.Dziegoraitis. Bene ji buvo pirmoji Lietuvoje įregistruota kaip advokato padėjėja. Būdama padėjėja, savarankiškai dirbo Molėtuose. Pagal įstatymą ji negalėjo ginti baudžiamosiose bylose, bet galėjo civilinėse bylose atstovauti ieškovui, o baudžiamosiose bylose - atstovauti nukentėjusiajam.

Visko būta advokatės praktikoje

Advokatai nemėgsta sakyti - laimėjau ar pralaimėjau. Byla pirmoje teismo instancijoje retai kada baigiasi. Yra keturių instancijų teismai. “Jeigu matau klientui neperspektyvią bylos baigtį, nesiimu tokios bylos. Gal kam atrodys tai nenuo- širdu, bet man tokiu atveju, net jei už tai siūlytų gerą atlygį, ginti ar atstovauti būtų neįdomu”, - sakė molėtiškė advokatė.
Darbo Molėtuose nėra daug. Žmonės gyvena sunkiai ir jiems kartais atrodo, kad bylinėtis nėra prasmės. Byla gali užtrukti net penkerius ar septynerius metus. Daliai patinka atstovauti didžiuosiuose miestuose, bet ne provincijoje. Dažniausiai ji atstovauja aukštaičių interesams. Jai ginant kaltintas tėvo nužudymu žmogus buvo išteisintas. Daliai yra tekę sulaukti grasinimų ne iš šalies, kuriai atstovavo, bet iš priešingos. Paklausta, ar galėtų dirbti teisėja, D.Survilienė sakė: "Teisėjui tenka didelė moralinė ir profesinė atsakomybė. Kažin ar aš sugebėčiau ramiai miegoti priėmusi abejotiną kaltinamąjį nuosprendį. Prie to man būtų sunku priprasti..."

Bronius VERTELKA

Molėtai

© 2002 "XXI amžius"

 

Molėtiškė advokatė Dalia Survilienė

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija