Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

LRTV "spindesys" ir skurdas

Bitininkams žinomas toks keistas reiškinys: kuomet silpna bičių šeima nebesugeba apsiginti nuo kitos bičių plėšikų šeimos, ji liaujasi priešintis, pasiduoda ir medų iš savo avilio padeda plėšikėms susinešti į savąjį. Bitininkai žino įvairių kovos būdų su bičių plėšikavimu, iš kurių geriausias - neleisti bičių šeimai nusilpti. Joms pasilpus, patartina maitinti sirupu.
Bitininkų paminėtas reiškinys žinomas ir socialdemokratams (ne veltui "bičiuliais" vadinasi). Norėdami, kad Lietuvos radijas ir televizija (LRTV) saldųjį nektarą pradėtų nešti į socialdemokratų korį, šią instituciją taip pradėjo žlugdyti, kad dar pajėgtų jiems medutį nešti. Gal už neūkiškumą ar kairuoliškumą spaudimą pradėjo konservatoriai, socialdemokratams beliko tik tęsti. LRTV vadovybė dar bando iš žmonių išmaldauti abonentinį mokestį, tačiau visuomenė, matydama, kad nacionalinis RTV virsta socialdemokratiniu, mokesčiui priešinasi. LRTV vadovybė, nelaukdama rudens, ne tik tranus iš avilio išvarė, bet ir nemažai bitelių darbininkių, tačiau vis vien neprasimaitina. Girdėti, kad jau ir avilį nuomoti žada kažkokioms vapsvoms ar bimbalams. Televizoriaus ekrane vis dažniau rodomos reklamos, iš eterio dingo trečioji radijo programa.
Visos Vilniaus šarkos vienu balsu čiauška, kad pas LRTV generalinį direktorių apsilankęs socialdemokratų generalinis pareiškė: "Medus - tik į mūsų korį, bičių duonelė - taip pat, geluonys su nuodais - dešiniesiems. Iš mano pusės - "pajokas" (davinys), kad nežūtumėte, nebadautumėte, neprivatizuotume. LRTV formaliai - nacionalinė, faktinai - socialdemokratinė. Apsilankysime dažniau, ypač prieš rinkimus. Taškas."
LRTV generalinis pasidavė.
"Suspindėjo" televizorius - V.Gerulaitis iškapstė iš šiukšlyno sovietmečio kino kronikų kadrus, "prisimena" laikus, kai jis dar nebuvo gimęs (tokia fenomenalia "atmintimi" pasižymėjo tik L.Brežnevas). A.Siaurusevičius "Spaudos klube" surengia Bažnyčios auditą, Justas Vincas Paleckis prisimena, koks buvo geras jo tėvelis ("tėvelio" Stalino parankinis). Kitaip pragydo radijas, radosi daugiau pamazginės (kažkodėl pramogine vadinama) muzikos, kuri įterpiama ten, kur visai netinka. V.Markevičius, pasikvietęs kolaborantą, kriminalinį nusikaltėlį ir pora nemačiusių Sausio 13-osios įvykių personų, aukštyn kojom verčia išsilaisvinimo istoriją, rytais nebegiedamas Lietuvos himnas (tikėtina, kad rengiama vieta "Internacionalui"). Tik Benas Rupeika nusipelnė pagyrimo (ne kartą esu jį peikęs), vėjų blaškymui nepasiduoda; gal, matydamas akiplėšišką radijo slinktį "kairėn", savo gyvomis, nuosaikesnėmis laidomis bando ją stabdyti.
LRTV "spindesys", savo turiniu tampantis socialistiniu ir neva demokratiniu savo forma, sklinda iš kapituliacijos dėl skurdo, o iš vargo bitės nei tikro medaus, nei normalaus dūzgesio negalima ir tikėtis.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija