Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dėkoju už krikščioniškojo gyvenimo pavyzdį

Mieli broliai kunigai, malonūs tikintieji!
Prieš trylika metų Apvaizdos ir Apaštalų Sosto patvarkymu tapau atkurtos Vilkaviškio vyskupijos ganytoju. Paveldėjau vyskupiją, skaudžiai nukentėjusią karo ir sovietinės okupacijos metais. Apie patirtas negandas bylojo sugriautos bažnyčios, kurių tik dalį buvo pavykę atstatyti ar bent įrengti laikiną bažnytėlę. Buvau vienintelis Lietuvos vyskupas, neturintis savo Katedros, nes ji buvo visiškai sugriauta. Nemažai parapijų neturėjo savo klebono ar buvo visiškai panaikintos. Dauguma kunigų buvo sulaukę garbaus amžiaus (jų amžiaus vidurkis - apie 60 metų).
Dėkoju Apvaizdai, kuri leido vyskupijos vairą paimti į savo rankas tokiomis palankiomis istorinėmis aplinkybėmis. Neseniai buvo prasidėjęs Atgimimas, galinga banga nušlavęs įvairius draudimus ir trukdymus, kurie sovietmečiu varžė Bažnyčios vadovų veiklą, darė juos priklausomus nuo ateistinės valdžios užmačių. Nebereikėjo savo veiksmų derinti su įgaliotiniu kulto reikalams. Galėjau vyskupijoje jaustis tikras, visateisis šeimininkas.
Pradėdamas eiti savo pareigas, numačiau tris uždavinius. Pirma, rūpintis Katedros ir kitų bažnyčių atstatymu bei parapijų atkūrimu; antra, atstatyti ateistų sunaikintą Sūduvos krašto šventovę - Kryžių koplyčią; trečia, atkurti Vilkaviškio vyskupijos kunigų seminariją.
Taip pat reikėjo padėti atsikurti ir įsikurti įvairioms institucijoms, dėl kurių veiklos sustiprėtų tikinčiųjų religinis sąmoningumas, krikščioniškasis tikėjimas duotų impulsą kasdieniam gyvenimui, žmonių tarpusavio santykiams.
Brangieji! Jūs puikiai suprantate, kad šie uždaviniai viršija žmogaus jėgas. Todėl pirmiausia pasitikėjau Dievu, maldos galia ir jūsų supratimu bei gera valia.
Brangūs broliai kunigai! Visą laiką jaučiau nuoširdžią paramą, džiaugiausi jūsų gražiomis pastangomis, sumanumu, kūrybingumu, iniciatyva. Man teliko jums patarti, jus padrąsinti, kiek leido galimybės - paremti, kad jūsų gražūs sumanymai virstų darbais, bet jūs, anot Šventojo Rašto, nešėte visą dienos ir kaitros naštą (plg. Mt 20, 12).
Mieli tikintieji! Su dėkingumu prisimenu susitikimus su jumis vizituojant parapijas ir kitomis progomis. Net pačioje mažiausioje parapijoje šie susitikimai virsdavo gražia švente, kuri paliudydavo jūsų meilę ir pagarbą apaštalų įpėdiniui. Esu jums dėkingas už maldas bei aukas, kuriomis rėmėte savo klebonų pradėtus darbus, tuo įrodydami, kad esate gyva, pajėgi bendruomenė, sugebanti įsiklausyti į šių dienų Bažnyčios aktualijas ir į jas atsiliepti. Neįmanoma išskaičiuoti ir įvardyti visa, ką gero jūs nuveikėte, vadovaujami savo dvasios vadų, nuoširdžiai su jais bendradarbiaudami. Esu įsitikinęs, kad gerasis Dievas, kuris visa mato ir žino, už tai jums gausiai atlygins savo malonėmis.
Ką bendromis pastangomis per šiuos trylika metų pavyko nuveikti?
1. Pastatyta Vilkaviškio Katedra ir Kryžių koplyčia.
2. Pastatytos dar septynios naujos bažnyčios ir keturios koplyčios, atstatytos keturios bažnyčios, statomos dvi, Sutkų ir Žvirgždaičių, bažnyčios.
3. Atkurta Vilkaviškio vyskupijos kapitula, kuriai priklauso devyni kanauninkai, du kanauninkai emeritai ir devyni garbės kanauninkai.
4. Atkurta Vilkaviškio vyskupijos kunigų seminarija, kuriai suteiktas Palaimintojo Jurgio Matulaičio titulas. Jai vadovauja ir įvairias disciplinas dėsto puikūs kunigai bei keli pasauliečiai.
5. Pašventinti 72 nauji kunigai, todėl labai sumažėjo kunigų amžiaus vidurkis (jis dabar siekia 48 metus).
6. Į Amžinybę palydėjome 47 kunigus.
7. Daugiau kaip 44 tūkst. tikinčiųjų suteiktas Sutvirtinimo sakramentas.
8. Įsteigtas ir sėkmingai darbuojasi "Caritas", Vysk. M.Valančiaus blaivystės sąjūdis, valančiukai, Marijos legionas, Maltos ordinas, Kolpingo draugija, Jaunimo, Katechetikos, Šeimos centrai, įvairios katalikiškos vaikų ir jaunimo organizacijos, Gyvojo Rožinio, Šventojo Rašto studijų ir maldos grupės parapijose.
Dėkoju visiems už nuoširdų ir pasiaukojantį darbą, visokeriopą paramą, o ypač už gražų krikščioniško gyvenimo pavyzdį.
Brangieji! Katalikų Bažnyčioje yra nustatyta tvarka, kad vyskupas, sulaukęs 75-erių metų, Popiežiui įteikia atsistatydinimo prašymą. Man 75-eri sukako pernai, ir Popiežius mano prašymą patenkino. Taigi vyskupijos vairą netrukus perduosiu į jaunas ir tvirtas rankas. Esu labai dėkingas Šventajam Tėvui, kad Vilkaviškio vyskupijos ordinaru paskyrė kilnios dvasios, labai išsilavinusį vyskupą Rimantą Kazimierą Norvilą. Jam pažįstamos ir paprasto darbininko, ir tarnautojo, ir kario, ir vikaro, ir studento, ir kunigų seminarijos rektoriaus pareigos, todėl, manau, jam bus artimos ir suprantamos kiekvieno kunigo ir eilinio tikinčiojo problemos. Kviečiu visus, brolius kunigus ir tikinčiuosius, dalyvauti naujojo Ordinaro ingrese, kuris vyks vasario 10 dieną 12 valandą Vilkaviškio Katedroje. Savo mielajam Įpėdiniui meldžiu gausios Dievo palaimos, o jus, mieli broliai kunigai ir tikintieji, prašau taip pat jį lydėti savo malda. Apsupkite jį pagarba, meile ir palankumu kaip teisėtą apaštalų įpėdinį. Būkite uolūs ir ištikimi bendradarbiai, kad jis galėtų vaisingai tarnauti Dievo tautai - Bažnyčiai, tai yra, jums visiems, vesdamas jus į išganymą. Taip pat prašau prisiminti maldose ir mane, kuris, nors ir netobulai, bet iš visos širdies stengiausi jums patarnauti. Pažadu ir jus visus, su kuriais sieja krikščioniškojo tikėjimo ir meilės ryšiai, prisiminti prie Viešpaties altoriaus, jam pavesti visus jūsų rūpesčius ir darbus.
Telaimina jus visus gerasis Dievas ir telydi motiniška Švč. Mergelės Marijos globa!

Juozas ŽEMAITIS, MIC,
Vilkaviškio vyskupas

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija