Atnaujintas 2002 m. vasario 8 d.
Nr. 11
(1018)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Susitikimai
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Visuomenė
Atmintis
Aktualijos
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Krikščionių vienybės savaitės atgarsiai

Visi trokštame meilės ir taikos

Visiems pasaulio žmonėms reikalinga taika ir vienybė. Sausio 24-ąją visoje Europoje įvairių religijų žmonės būrėsi į vieną ratą ir meldėsi už vienybę.
Ekumeninės pamaldos neaplenkė ir Jonavos tikinčiųjų. Šv. Jokūbo bažnyčioje susirinko įvairių religijų žmonių, nes visus jungia tikslas, vienija bendra Viešpaties Jėzaus Kristaus malda. Pamaldose dalyvavo Alkiškių ir Žeimelio evangelikų liuteronų parapijų klebonas kun. Erikas Laiconas, Kauno stačiatikių Apreiškimo Katedros klebonas kun. Anatolij Stalbovskij, stačiatikių kun. Ilja Ursul. Į pamaldas atvyko Upninkų ir Veprių klebonas kun. Bronius Gimžauskas, Panoterių klebonas kun. Kazimieras Pesliakas, Žeimių ir Kulvos klebonas kun. Vygandas Žentelis, Bukonių ir Deltuvos klebonas kun. Šarūnas Leskauskas. Už vienybę meldėsi ir Jonavos Šv. Jokūbo klebonas dekanas kun. Vytautas Grigaravičius bei mons. Vincas Pranckietis.
Pamaldoms vadovavo Jonavos klebonas dekanas kun. V.Grigaravičius. Jos pradėtos visų religijų ir dvasininkų šventine procesija, tuo parodant, kad esame viena Dievo šeima. Maldų už vienybę savaitės tema - "Tu esi gyvenimo šaltinis". Šaltinis - tai simbolis, grįžimas prie esmės. Jėzus mokė, kad "niekas neįžengs į Dangaus karalystę, neatgimęs iš vandens ir Dvasios. Visi mes Jėzuje esame viena. Visi turime laikytis Dievo šviesos ir meilės kelio. Visi trokštame to paties - meilės ir taikos. Susirinkusieji meldėsi už visus pasaulio žmones, susiskaldžiusius į įvairias religijas, prašydami malonės suvienyti į vieną šeimą, išgelbėti nuo amžino pasmerkimo, sužadinti širdyje atgailą.
Po bendruomeninės maldos į Jonavos tikinčiuosius žodžiais "broliai ir seserys" kreipėsi Alkiškių ir Žeimelio evangelikų liuteronų parapijų klebonas kun. E.Laiconas, pabrėždamas, kad visai nesvarbu tikėjimas, svarbiausia - draugystė ir bendra malda, prašant malonės ir taikos. "Krikščionybė sunkiai buvo nešta į šį kraštą, bet šiandien vėl norima sugrąžinti pagonybę ir garbinti gamtą", - liūdėjo E.Laiconas. Tad visų mūsų bendras uždavinys - mylėti ir padėti artimui pažinti Dievą, Jo pasaulį. Jėzus atėjo pas visus. Jis sakė: "Aš esu Kelias, Tiesa ir Gyvenimas". Tad eikim Jėzaus keliu, siekime Jo tiesos.
Mintimis pasidalijo Kauno stačiatikių Apreiškimo Katedros klebonas kun. A.Stalbovskij, kalbėjęs rusiškai. Jis džiaugėsi, kad vienybės savaitės tradicija tebegyva ir vėl meldžiamės kartu kaip ir 2000-aisiais, visi jaučiamės lyg viena šeima. Kun. A. Stalbovskij sakė, kad visi mes skiriamės trūkumais, tačiau vienybės troškimu esame tokie patys. Vienybė - tai vidinis žmogaus nusistatymas. Jėzus meldėsi už viso pasaulio žmonių vienybę. Ir jei mes stengsimės tarpusavy išlaikyti vienybės dvasią ir sugebėsime savo gyvenimu tai paliudyti, tuomet būsime verti būti su Dievu.
"Šiandien širdimi galim atskleisti vienybę bendra malda,- kalbėjo Jonavos dekanas. - Visi mes priklausom vienai šeimai, nes esame krikštyti. Turime visi kartu darbuotis vienybės labui. Artindamiesi prie Kristaus, artinamės vienas prie kito. Visai nesvarbu tikėjimo skirtumas, bet išganymo malonę turime priimti ir padaryti sava, nes Dievas pats mus pasirinko".
Po šių pamokančių žodžių buvo kalbamas iškilmingas Nikėjos tikėjimo išpažinimas. Visi dvasininkai perskaitė visuotinę maldą, uždegė tikinčiųjų atsineštas žvakeles. Bažnyčioje sužibo daugybė mažų žiburėlių. Visoje tikinčiųjų bendruomenėje jautėsi džiaugsmingas pakylėjimas, žmonių akys spindėjo troškimu gyventi vienybėje. Visi, susikibę rankomis, kaip didelė ir vieninga Dievo šeima, kalbėjo "Tėve mūsų". Baigiantis pamaldoms, tikinčiuosius pamaldose dalyvavę dvasininkai apšlakstė švęstu vandeniu ir palaimino, kad tai, ką girdėjo, perduotų kitiems, kad neštų pasauliui taiką, ramybę ir vienybę.

Jūratė BAGDONAVIČIENĖ

Jonava

© 2002 "XXI amžius"

 

Katalikų, stačiatikių ir evengelikų liuteronų dvasininkai prie altoriaus

V.Buklajevo nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija