Atnaujintas 2002 m. vasario 15 d.
Nr. 13
(1020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Varšuvoje susitiko Lietuvos ir Lenkijos katalikų hierarchai

Varšuvoje šeštadienį susitiko Lietuvos ir Lenkijos Katalikų Bažnyčių hierarchai - Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir Lenkijos Katalikų Bažnyčios vadovas, Varšuvos arkivyskupas metropolitas kardinolas Jozefas Glempas.
Lėktuvu iš Vilniaus į Varšuvą atvykusį Lietuvos kardinolą A.J.Bačkį ir jį lydinčius asmenis tarptautiniame Okenčo oro uoste pasitiko Lenkijos kardinolas J.Glempas, Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Darius Degutis. Po pietų kardinolai dalyvavo iškilmingoje sesijoje "Lietuva ir Lenkija: istorijos ir tikėjimo bendrumas", kurią kartu su Varšuvos kurija rengė Lietuvos ambasada Lenkijoje.
Popiežiaus Jono Pauliaus II kolekcijų muziejuje abu hierarchai pasakė kalbas. Susitikime taip pat kalbėjo Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Darius Degutis, Baltstogės arkivyskupas metropolitas Vojciechas Ziemba.
Tai pirmasis po Antrojo pasaulinio karo išsamus ir reikšmingas abiejų šalių dvasininkų ir tikinčiųjų susitikimas Varšuvoje. Pranešimą "Abiejų tautų susitikimai ir išsiskyrimai žvelgiant iš pastarojo 10-mečio perspektyvos" skaitė Lietuvos katalikų žurnalo "Naujasis židinys" redaktorius Saulius Drazdauskas. Žinomas lenkų istorikas profesorius Marianas Marekas Drozdovskis apžvelgė abiejų šalių istorijos ir religijos bendrumus. Susitikime skaitytos ištraukos iš Jono Pauliaus II pamokslų jo vizito 1993 metais Lietuvoje metu. Vakaro dalyviams koncertavo Vilniaus choras "Aidija" ir Varšuvos Arkikatedros Bazilikos choras.
Varšuvos arkikatedroje šv. Mišias aukojo kardinolas A.J.Bačkis, pamokslą pasakė kardinolas J.Glempas. Vėliau netoli Varšuvos esančioje Šventosios Onos bažnyčios koplyčioje, kurioje jau daugelį metų kartą per mėnesį meldžiasi Varšuvos lietuviai, Lietuvos Katalikų Bažnyčios vadovas aukojo šv. Mišias. Po to jis Lietuvių namuose susitiko su Lenkijos sostinėje gyvenančiais ir dirbančiais lietuviais.
Apie šį abiejų šalių katalikų hierarchų susitikimą plačiai informavo lenkų visuomeninis radijas, pabrėždamas šio susitikimo reikšmę abiejų tautų bažnyčių suartėjimui.

XXI

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija