Atnaujintas 2002 m. vasario 15 d.
Nr. 13
(1020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Karalienė ir Bažnyčios vadovė

Prieš 50 metų į sostą įžengė Elžbieta II

1952 m. vasario 6 d., mirus Didžiosios Britanijos karaliui Jurgiui VI, monarcho titulą paveldėjo jo 25-metė duktė. Elžbieta II jau 50 metų stoikiškai vykdo valstybės vadovės pareigas. Per tą pusės amžiaus laikotarpį subyrėjo didžioji britų imperija, keitėsi visuomenės nuostatos, o karalienės šeimos nariai tapo bulvarinės spaudos taikiniu.
"Karalius mirė. Tegyvuoja karalienė!" - buvo prieš penkis dešimtmečius skelbiama Jungtinėje Karalystėje ir Britų Sandraugos šalyse. Žinia apie tėvo, karaliaus Jurgio VI, mirtį jauną princesę pasiekė jai keliaujant su šeima po Afrikos šalį Keniją. Ji perėmė sostą, o netrukus, 1952-ųjų rudenį, pirmą kartą pradėjo Didžiosios Britanijos parlamento posėdį. Toks yra konstitucinio monarcho vaidmuo: kiekvienais metais parlamento sesijos pradžioje monotonišku balsu, be pritarimo ar atmetimo ženklų perskaityti šalies vyriausybės parengtą programinę kalbą. Elžbieta II per praėjusius 50 metų šias kalbas jau pateikė perskaityti dešimčiai skirtingų premjerų, pradedant Vinstonu Čerčiliu ir baigiant dabartiniu vyriausybės vadovu Toniu Bleiru. Vadinasi, Didžiosios Britanijos karalienė valdo, bet neviešpatauja, kaip dažniausiai girdime apibūdinant jos simbolinį vaidmenį valstybėje.

Karalienė Elzbieta II prie vieno savo pirmtakų Jurgio III, karaliavusio net 59-erius metus (1760-1820), portreto Bekingemo rūmuose


Olimpinėse žaidynėse sportininkams padeda ir kapelionai

Kai Austrijos olimpinės rinktinės sportininkai išsirengė į Solt Leik Sityje (JAV, Jutos valstija) vasario 8-24 dienomis vykstančias Žiemos olimpines žaidynes, juos, kaip visada, lydėjo "olimpinis kapelionas" salezietis kunigas Bernardas Majeris. Pažymėtina, kad tai jau vienuoliktoji olimpiada, kai austrų sportininkų sielovada rūpinasi būtent tėvas B.Majeris. Galima sakyti, kad jis pralenkė visus olimpinėse žaidynėse dalyvavusiųjų rekordus, nes, pavyzdžiui, iš aktyvių sportininkų šiuo atžvilgiu didžiausiais pasiekimais gali didžiuotis rogučių varžybose dalyvaujantis Markulas Prokas, kuris olimpinėse žaidynėse dalyvauja jau šeštą kartą. Dvi savaites 97 austrų sportininkų dvasiniais reikalais besirūpinantis kunigas B.Majeris neseniai buvo pagerbtas Austrijos olimpinio komiteto garbės naryste.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija