Atnaujintas 2002 m. vasario 15 d.
Nr. 13
(1020)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Meilės ir ištikimybės pavyzdys

Dabar meilės, ištikimybės, pareigos šeimai ir kitos vertybės visai nuvertinamos, netgi išniekinamos per visokias prezervatyvų arba "sargių" šventes, šv.Valentino dienos renginius, įvairius "helovynus" ir panašias pramogas. Nebe naujiena jaunimui gyventi susidėjus, be bažnyčios palaiminimo, "be sumainymo žiedų" civilinės metrikacijos skyriuje. Dažnos skyrybos, ne naujiena ir sutuoktinių neištikimybė.
Todėl neatsitiktinai noriu papasakoti vienos anykštėnų šeimos istoriją. Tai puikus ištikimybės, jautrumo, nuoširdumo, tikros meilės pavyzdys. Beveik dvidešimt metų sunkios ligos palaužtą žmoną globojo, visokeriopai ja rūpinosi anykštėnas Povilas Stripeikis, neapleido mylimos moters iki pat paskutiniųjų jos gyvenimo valandų.

Gyvenimas buvo puikus

P.Stripeikis patyrė prakaito skonį dar vaikystėje, kai susirgo tėvas, tad teko už jį dirbti ūkyje. Vos užbaigęs keturias klases, vaikinukas jau šienavo, arė, prižiūrėjo gyvulius, atiduodavo nustatytas prievoles valstybei - visai kaip suaugęs. Būdamas penkiolikos metų, pradėjo dirbti kartu su suaugusiaisiais ką tik susikūrusiame kolūkyje.
1953 metais įstojo mokytis į Žeimelio mechanizacijos mokyklą, įgijo traktorininko specialybę ir dirbo Troškūnų MTS. Teko tarnauti kariuomenėje Irkutske. Atitarnavęs trejus metus sovietų armijoje, grįžo ir įsidarbino Ukmergės kelių tiesimo valdyboje. Baigęs vakarinius kursus gavo automobilio vairuotojo pažymėjimą ir grįžo į gimtųjų Anykščių autotransporto įmonę. Dirbdamas vairuotoju čia ir pensijos sulaukė. Lietuvą skersai išilgai išmaišė, teko važiuoti ir į kai kurias Rusijos vietoves.
Ona Čyvaitė darbavosi gimtojo kaimo "Nevėžio" kolūkyje karvių melžėja, paskui įsidarbino Anykščių medelyne, kur prižiūrėjo, skiepijo vaismedžius. Vėliau dirbo Anykščių cukrinių runkelių priėmimo punkte. O.Čyvaitė buvo puiki siuvėja, todėl gavo darbo tuometėje Anykščių buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato siuvykloje...
Povilas ir Onutė susipažino tuomet, kai mergina dirbo cukrinių runkelių priėmimo punkte. Čia rudeniop iš kolūkių suvežtus cukrinius runkelius, bulves vairuotojai išvežiodavo į šalies fabrikus perdirbti. Povilas dažnai šią produkciją vežiodavo, todėl ir pastebėjo Onutę, gražią, linksmą mergaitę. Ir ne tiktai jos grožis, gera nuotaika pakerėjo. Mergina buvo labai teisinga, viską išrėždavo į akis, jei reikėdavo, - vairuotojus ar punkto darbuotojus pabardavo. O kokia darbšti buvo! Dirbo visus fizinius darbus, neatsikalbinėdavo, netinginiaudavo. Kartais ji su Povilu kur nors pavažiuodavo tai tarnybiniais, tai asmeniniais reikalais. Taip ir susidraugavo. Vieną dieną Povilas su savo "Jawa" išlėkė į Užunevėžio kaimą pirštis.
Sukūrė šeimą, užaugino du vaikus. Duktė Regina baigė Vilniaus universitetą, įgijo ekonomistės specialybę, įsidarbino Anykščių miškų urėdijoje. Sūnus Gintautas pasekė tėvo pėdomis ir tapo vairuotoju.
Povilas didžiuodamasis sakė, kad nė vienas vaikas nenuėjo klystkeliais, surado gyvenime savo vietą. Neiškenčia nepasigyręs ir gyvenamuoju namu Anykščiuose, K.Rimšos gatvėje. Namas didelis, gražus, dviejų aukštų.
"Statėme savo kruvinu prakaitu, savo uždirbtais pinigais, - prisimena P.Stripeikis. - Baisu net pagalvoti, kiek įdėjome vargo, sveikatos."
Stripeikiai, kai gavo sklypą namui statyti, teturėjo 1800 rublių santaupų. O iš viso reikėjo apie 10 tūkst. rublių. Taigi darbai vyko lėtai ir ilgai, daug ką darė patys. Deja, namo dar iki galo neįrengė. Santaupų nėra, pensija nedidelė. O pastaraisiais metais ne namo tvarkymas buvo galvoje, o žmonos liga. "Gyvenimas buvo puikus. Nors daug vargo patyrėme, tačiau mudu su Onute vienas kitą mylėjome, gerbėme. Abu visus sunkumus įveikdavome", - kalba Povilas, o jo skruostu rieda ašara...

Išbandymas... liga

"Mano Onutė buvo vikri, daug dirbdavo, stengėsi prižiūrėti namus, vaikus, - kalba žilstelėjęs vyriškis. - Dažnai išvykdavau į tolimas keliones, tai žmonelė sugebėdavo ir mane išruošti kelionėn, ir namais pasirūpinti. Vis eidavo ir eidavo, darbas jos rankose virte virė, visa buvo kaip ugnis." Sunku ir patikėti, kad buvusi sveika, judri, žvali moteriškė dabar guli suparalyžiuota, su niekuo nebendrauja, pasmerkta liūdnam likimui. Bet tai tiesa, skaudi tiesa.
Povilas pasakoja, kad žmona susirgo 1981-ųjų rudenį. Pati nuėjo į Anykščių ligoninę, buvo gydoma nuo radikulito. Iš ligoninės atgal jau reikėjo vežti mašina, pati nebegalėjo paeiti. Kaip teigia P.Stripeikis, būtų gal buvę visai kitaip, jei anykštėnai medikai iš karto būtų nustatę ligą ir ją gydę. Kai atvežė į Vilnių, paskui - į Kauną, paaiškėjo, kad per vėlai. Pasirodo O.Stripeikienė serga ne radikulitu, bet labai sunkia ir pavojinga galvos smegenų liga - encefalitu. Medikai darė viską, kad moteris pasveiktų, net kelis kartus operavo. Bet viskas veltui...
Pasak Povilo, prastai pasijutusi žmona išėjo iš siuvyklos, įsidarbino tame pačiame buitiniame kombinate valytoja. Pusmetį moteris turėjo nedarbingumo pažymėjimą, vėliau jai nustatyta trečia invalidumo grupė. Kiek galėjo, dar dirbo, judėjo. Vyras vis skubėdavo po darbo padėti žmonai, išnešdavo šiukšles, prinešdavo vandens. Bet sveikata vis silpo. Nustačius II invalidumo grupę, dirbti jau nebegalėjo. Jokie vaistai, operacijos nepadėjo - moteris vis labiau silpo. Iš pradžių dar kalbėdavo, dar apie namus šiek tiek judėdavo. Bet jau tada reikėjo priežiūros, nes vienai būdavo sunku pavalgyti, atsikelti, į tualetą nueiti. Paskutiniuosius kelerius metus ji iš lovos nebesikėlė. Nustojo ir kalbėti. Kaip sakė Povilas, žmona visai nieko nejautė, nejudino nei rankų, nei kojų, nes per operacijas buvo "atjungti visi nervai".
Nelaimingosios vyras manė, kad tikriausiai miške uogaujant ar grybaujant žmonai bus įkandusi kokia erkė ir užnešusi tą bjaurią ligą. Gyveno jų šeima Anykščių pakraštyje, tai žmona vis eidavo ir eidavo į Niūronių mišką uogauti, grybauti. Net į Baltarusijos miškus mėlyniauti, spanguoliauti ar brukniauti važiuodavo. Ir še tau - lovoje guli bejausmis kūnas, tik mirkčiojančios akys išduoda, kad žmogus dar gyvas...

"Ji buvo man tokia gera..."

Tuos žodžius kartojo ir kartojo P.Stripeikis, prisimindamas kartu su Ona pragyventus metus. Kai pasiteiravau, ar nė karto gyvenime taip ir nesusipyko, nesusiginčijo, tarkim, kad ir dėl kokio nors mažmožio, Povilas be galo nustebo: "Kaipgi galima pyktis, ginčytis, jei žmonės myli, gerbia vienas kitą, jeigu sutaria? Mes labai sugyvenome, nesipykome. Aš ją mylėjau ir gerbiau, kai buvo sveika, žvali; mylėjau ir tada, kai ji gulėjo ligos patale. Negalėjau apleisti jos iki paskutinio savo ar jos gyvenimo atodūsio..."
Povilas pasakojo, kad jam dirbant prašydavo kaimynų, kad pavalgydintų žmoną, pakeistų patalynę, jos drabužius. Tai duktė, tai sūnus vis atskubėdavo, pabūdavo prie motinos. Ir jos sesuo Milda padėdavo. O kai išėjo pats į užtarnautą poilsį, tai nuo žmonos ir nebesitraukė.
Palikti jos buvo tiesiog neįmanoma - dažnai tekdavę keisti drabužius, patalynę, vartyti žmoną nuo vieno šono ant kito, pataisyti pagalvę, nuprausti, sušukuoti ir t.t. Nemažai laiko atimdavo drabužių skalbimas. Juos skalbė Povilas pats, užtai reikdavo visą laiką kūrenti krosnį, kad būtų šilto vandens ir kad ant radiatorių būtų galima skalbinius išdžiovinti.
Reikėjo labai daug malkų, anglių. Viskas per kaminą "išeidavo" - žmonos invalidumo pensija ir jo paties pensija. Žmoną vyras maitino mažu šaukšteliu beveik valandą. Ji labai sunkiai maistą nurydavo, nieko nekramtė. Taigi pagrindinis jos maistas buvo jogurtas, grietinėlė, pienas...
"Sunki dalia man teko, bet likimu nesiskundžiu, - kalbėjo Povilas, kai vieną dieną kalbėjausi su juo ir fotografavau. - Juk savas, brangus žmogus. Kaip gali juo nesirūpinti, jam nepadėti? Akių nuo manęs nenuleidžia, lyg prašo ko, tarsi ką žvilgsniu man sako. Taip ir pasišnekame".
Po to susitikimo prabėgo dar keleri metai. Žinojau, kad P.Stripeikis ir toliau uoliai neša savo naštą, prižiūri sunkią ligonę, laikosi santuokos bažnyčioje metu duotos priesaikos. Jis globojo savo Onutę, nenuleido nuo jos akių iki paskutiniojo žmonos atodūsio. Su ašaromis akyse lydėjo į paskutiniąją kelionę, į Anykščių kapines...
Argi tai ne puikus ištikimybės, meilės, pagarbos vienas kitam pavyzdys?

Vytautas BAGDONAS

Anykščiai

© 2002 "XXI amžius"

 

Kai dar Onutė Stripeikienė buvo gyva,
Povilas nesitraukdavo nuo ligonės lovos

Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija