Atnaujintas 2002 m. vasario 20 d.
Nr. 14
(1021)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Likimai
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Generolo puolimas primena nesenus laikus

Pareiškimas

Dėl Lietuvos kariuomenės vado generolo majoro Jono Kronkaičio pranešimo, skaityto 2002 m. sausio 25 d. Los Andžele lietuvių išeivijos surengtoje konferencijoje

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras J.Kronkaitis skaitė pranešimą JAV lietuvių organizuotoje konferencijoje tema "Lietuvos vaidmuo Vakarų Europoje". Įžangoje sakoma, kad pranešime kalbama apie įvairias sritis: "geografiją, istoriją, kultūrą, ekonomiką, politiką, diplomatiją, žemės resursus ir kitką". Taigi tema labai plati, ir visi joje nagrinėjami klausimai susiję su eurointegracija, krašto apsauga, kariuomene, nacionalinio saugumo problemomis.
Minėtas pranešimas (nepaskelbus jo viso teksto) ir kai kurie jo teiginiai, paimti iš konteksto, susilaukė kairiosios žiniasklaidos ir kairiosios Seimo daugumos (G.Kirkilas ir kt.) aštrios kritikos už tariamą politikavimą, kuris neleistinas kariuomenės vadui. Toks metodas, kai, neinformavus visuomenės (nepaskelbus pranešimo teksto), puolamas jo autorius, labai primena tarybinius laikus. Dar neišblėso iš mūsų visuomenės atminties organizuoti "darbo žmonių" kolektyvuose disidentų pasmerkimai, kai buvo renkami parašai po tekstais, smerkiančiais "liaudies priešus" ir pan.
Kariuomenės vado pranešime nematyti, kad būtų pasisakoma prieš kurią nors Lietuvoje egzistuojančią legalią politinę partiją arba judėjimą, būtų kurstomas nepasitikėjimas kaimynais, nacionaline nesantaika ir pan. Kai kurios mūsų visuomenės negerovės pateikiamos neturint kokių nors politinių tikslų. Kariuomenės vado pranešimas pats savaime nelaikytinas ypač reikšmingu įvykiu, bet užtat kai kam labai parankus išpūsti atskirus jo teiginius ir tokiu būdu diskredituoti jo autorių. Tokiu puolimu ruošiamos prielaidos kariuomenės vadui pakeisti.
J.Kronkaičiui tapus kariuomenės vadu padarytos esminės permainos kariuomenėje, - ji tapo vakarietiška, atitinkanti NATO standartus, ir jo pakeitimas pakenktų krašto įvaizdžiui bei integracijai į euroatlantines struktūras. Vilniaus miesto Sąjūdžios taryba siūlo visoms politinėms partijoms pamiršti savo nesutarimus ir suburti jėgas vieningoms pastangoms, kurios apvainikuotų mūsų stojimą į NATO 2002-aisiais metais!

Petras ŠAKALINIS
Vilniaus miesto Sąjūdžio pirmininkas

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija