Atnaujintas 2002 m. vasario 22 d.
Nr. 15
(1022)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Aktualijos
Istorijos vingiai
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos tarptautinė padėtis ir perspektyvos

Vasario 16-oji, Lietuvos Nepriklausomybės diena, yra bene tinkamiausia proga apžvelgti Lietuvos tarptautinę padėtį ir panagrinėti netolimos ateities perspektyvas. Šią dieną 1918-aisiais Lietuvos Valstybės Tarybos išminčiai paskelbė pasauliui, kad Lietuva vėl yra laisva nuo bet kokių priklausomybės ryšių su užsienio valstybėmis, demokratiniais pagrindais sutvarkyta respublika, su istorine sostine Vilniumi. Šią dieną mes šventėme su viltimi, kad kada nors Lietuva vėl atkurs savo nepriklausomybę. Šią dieną mes švenčiame su džiaugsmu, kad Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė, kad jos išmintingai vedama užsienio politika jau pradeda teigti ateities saugumo garantų vilčių. Deja, šią dieną su liūdesiu mes prisimename tautos kančias, valstybės okupacijas, trėmimus ir kalėjimus, persekiojimus ir žudymus, partizanų karą ir disidentinį judėjimą, “Katalikų Bažnyčios Kroniką” ir Sąjūdžio dainuojančią revoliuciją. Lietuva atgimė, tauta kyla, nors ir labai sunkiai, naujam, laisvam ir demokratiniais pagrindais sutvarkytam gyvenimui.
Kokia yra dabartinė nepriklausomos Lietuvos tarptautinė padėtis ? Kokia jos netolimos ateities perspektyva ? Lietuva šiuo metu yra kryžkelėje. Matyti tik du keliai. Kelias dešinėn, kuriuo jau dabar ir einame, demokratinių valstybių sąjungos, NATO narystės link. Ir kelias kairėn, Rusijos ir Baltarusijos link, palengva atsisakant savo europinės, vakarietiškos tautinės tapatybės, užleidžiant išmintingųjų vietą komunistų šaukliams ir netikriems pranašams apie artėjantį šviesų lietuvių tautos rytojų. Jei prezidentas Valdas Adamkus sulaukė Vašingtone aukščiausiųjų Lietuvos pasirengimo NATO narystei įvertinimų ir kraštas buvo pavadintas NATO šalių kandidačių lydere, tai tuo pačiu metu įtakinga Seimo partija siekia pašalinti puikų kariuomenės vadą, Los Andžele pakritikavusį tebetvirtą komunistinę nomenklatūrą, spaudžiančią smulkųjį verslą bei Lietuvos gyventojus ir jos kontroliuojamą spaudą, kurioje negali pasisakyti kitaip mąstantieji, nesutinkantieji su dabartinės vyriausybės vykdoma vidaus politika. Lietuvoje vyksta antroji nacionalizacija, leidžiant nuomininkams išpirkti savininkų namus. Europos vardu priiminėjama konstitucijos pataisa, suteikianti Rusijos, Baltarusijos ir kitiems ne Europos Sąjungos piliečiams ir asmenims be pilietybės galimybes balsuoti ir būti išrinktiems į savivaldybes. Gerbiamieji, ar tai yra tikroji demokratija, jeigu dešiniosios politinės jėgos negali pristatyti visuomenei savo planų ir sumanymų nei spaudoje, nei radijuje, ar televizijoje? Lietuva - tai tarsi vežimas, tempiamas į dvi puses: į Vakarus ir į Rytus. Ačiū Dievui, vakarietiškas arklys šiek tiek stipresnis, o ir didesnė tautos dalis - jo pusėj. Artėjant NATO viršūnių susitikimui Prahoje šių metų lapkričio mėnesį, motinėlė Rusija tampo ir dar stipriau tampys visas galimas vadeles, kad rytietiškas arklys taip pat suspurdėtų.
Arba būsime drauge su Vakarais - su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Jungtine Karalyste, Prancūzija, Vokietija, Šiaurės Europos kraštais, Šiaurės Atlanto Sąjunga bei pakeista ir išplėsta Europos Sąjunga, - arba su Rytais. Arba Lietuvos ekonomika iš esmės kils, bus kuriama žinių visuomenė, bus kovojama su nusikalstamumu bei siekiama sveikos visuomenės, arba turėsime besitęsiantį komunistinį lietuvių tautos išnaudojimą, skurdą, nusikalstamumą ir neišvengiamą emigraciją. Šį pasirinkimą nulems artėjantys prezidento ir Seimo rinkimai. Lietuvai yra būtina nauja vyriausybė, pajėgi vykdyti jau minėtus euroatlantinės integracijos uždavinius, spręsti šalies vidaus ekonomikos ir socialines problemas, kovoti su katastrofiškai išaugusiu nusikalstamumu. Neslėpsiu, kad galvoju apie naują ministrą pirmininką Andrių Kubilių ir stiprią centro-dešinės politinių jėgų vyriausybę. Prieš tai vyks prezidento rinkimai. Arba mūsų Prezidentas, arba jų komunistas. Kiti besiveržiantieji bobeliai, paulauskai ir skrajojantys paksai tėra smulkūs dar vis galingos rusiškos komunistinės rankos stumdomi pėstininkai šioje valstybės šachmatų partijoje. Arba laimės Lietuva, arba laimės Rusija ar kokia kita Rytų valstybė. Lietuva turi laimėti, nes kito kelio jai nėra. Tad veikime, aktyviai veikime, kaip veikėme jau daugelį metų! Turėkime vilties ir ją įžiebkime kitiems! Informuokime apie šio pasirinkimo svarbą ir vaikus, ir vaikaičius, ir gimines, ir draugus! Būkime drauge su Lietuva, drauge su lietuvių tauta! Tegul Vasario 16-osios dvasia pasklinda po visą skurdo ir komunistinės priespaudos bei išnaudojimo iškankintą kraštą! ,,Tegul saulė Lietuvos tamsumus prašalina! Tegul meilė Lietuvos dega mūsų širdyse! Vardan tos, Lietuvos vienybė težydi!" (V.Kudirka)

Dr. Darius FURMONAVIČIUS
Nothingem, Didžioji Britanija

© 2002 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija