Atnaujintas 2002 m. kovo 6 d.
Nr. 18
(1025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Šioje kameroje buvo šaudomi kalėjimo kaliniai

Genocido aukų muziejuje -
negailestingos ir žiaurios praeities atspindžiai

Didžiulis ir puošnus pastatas, stūksantis Vilniuje, Gedimino pr.40, priešais Lukiškių aikštę, buvo pastatytas 1899 metais. Jame įsikūrė Vilniaus apygardos teismas, prokurorinės priežiūros įstaigos, todėl šis pastatas dažnai buvo vadinamas Teismo rūmais. Lenkų okupacijos metais čia veikė Vilniaus vaivadijos teismas.1939-aisiais, Lietuvai atgavus Vilniaus kraštą, buvo įkurta Vilniaus berniukų gimnazija. 1940 metais, Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, šį pastatą perėmė LSSR NKVD Vilniaus valdyba. Vokiečių okupantai čia buvo įkūrę gestapą ir SD. 1944-aisiais jį vėl perėmė LSSR NKGB. Čia antisovietiniu pasipriešinimu kaltinami suimti žmonės buvo laikomi tol, kol jiems sudarydavo bylas. "Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, 1992 m. spalio 5 d., kultūros ministro D. Kuolio įsakymu, buvo įkurtas Genocido aukų muziejus. Taigi šiais metais muziejui sukanka dešimt metų. Jis unikalus tuo, kad vienintelis buvusiose sovietinėse respublikose, įkurtas buvusiuose KGB rūmuose", - sakė muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis.
Muziejuje saugomų eksponatų yra daugiau kaip 93 tūkst. Kiekvienais metais jų vis gausėja. Didžioji eksponatų dalis rasta šiuose rūmuose. Muziejuje yra saugomi ir kaupiami tokie rinkiniai, kaip: "Ginkluotas antisovietinis pasipriešinimas", "Lietuvos gyventojai kalėjimuose ir tremtyje", "Sovietinių represinių žinybų veikla", "Neginkluotas antisovietinis pasipriešinimas". Pernai muziejų aplankė apie 17 tūkst. lankytojų. Beveik pusė jų - užsieniečiai.
Kartu su muziejaus gidu buvusiu partizanu ir šiame kalėjime kalėjusiu politiniu kaliniu Juozu Aleksiejūnu siaurais laiptais nusileidome žemyn. Šiais laiptais į kalėjimą atvesdavo suimtuosius, kuriuos pro nediduką langelį iš savo kabineto akylai stebėdavo budintis karininkas. Jis paimdavo suimtojo dokumentus, užpildydavo reikalingą dokumentaciją. Suimtasis tuo laiku dažniausiai būdavo uždaromas mažytėse (1,6 kv.m.ploto) kamerose, vadinamuose boksuose. Čia suimtieji praleisdavo ilgas valandas. "Kai mane atvežė į šį kalėjimą 1945 metais ir pastatė į vieną iš šių boksų, tai šios pačios mažiausios kameros buvo dar mažesnės, - pasakojo partizanas Juozas. - Čia buvo padarytas suolelis, bet atsisėdus netilpdavo kojos... Taigi tekdavo stovėti. Atrodydavo, tarsi būtum uždarytas spintoje. Bet svarbiausia - nežinojai savo likimo, kas gi tavęs laukia..." Paskui suimtuosius vesdavo į kamerą, kur, nusivilkusius visus drabužius, žmones nuodugniai apžiūrėdavo, iš kišenių prižiūrėtojas iškraustydavo visus daiktus. Viską surašydavo. Jeigu rasdavo geresnį daiktą, sakydavo, kad konfiskuojama valstybės naudai. "Iš čia žmonės išeidavo be sagų, be diržo, batų raištelių... Kelnes reikėdavo susiimti rankomis, kad nenusmuktų, ir, atėjus į kamerą, rasti būdą, kaip jas susirišti",- dalijosi prisiminimais gidas. Po kratos tekdavo eiti į kamerą, kurioje nufotografuodavo suimtąjį iš priekio ir šono. Vėliau kviesdavo "pagroti pianinu", t.y. paimdavo pirštų antspaudus.
Sargybos kambaryje eksponuojamos svarstyklės, kuriomis sverdavo suimtiesiems atnešamus siuntinius, žiūrėdavo, ar neviršija leistinos normos.
Toliau keliaujame neplačiu koridoriumi, abipus - kameros su sunkiomis metalinėmis durimis. Koridoriaus grindys anais laikais paprastai būdavo išklotos plačiu ir storu kilimu. "Kad prižiūrėtojai vaikščiotų tykiai ir kaliniai negalėtų žinoti, kada prieis pažiūrėti į kameras pro langelį. Kartais kilimo nebūdavo, tada prižiūrėtojai avėdavo veltiniais", - aiškino gidas.
Praveriame vienos kameros duris. Pasirodo, nuo1944 iki 1948 metų šiose kamerose nebuvo jokių lovų ar gultų. Grindys buvo cementinės. "Tais laikais, kai buvau suimtas, tokio dydžio kameroje tris - keturias naktis praleidau kartu su kokių dvidešimčia žmonių. 10 valandą vakare būdavo komanda "miegot", pasiklodavom kokį švarkelį ir atsiguldavom taip, kad visi sutilptume: vieno galva, kito kojos... Bet kokią vienuoliktą valandą atsidarydavo didysis langelis: prižiūrėtojas kviesdavo pas tardytojus. Iš jų paprastai grįždavom pusę šešių ar šeštą ryto. O šeštą valandą gaudavome komandą keltis. Dienos metu čia galima būdavo stovėt, sėdėt, vaikščiot - jei yra vietos, bet visą laiką reikėdavo būti atsukus veidą į duris. Dieną negalima užmerkti akių ir atsiremti prie sienos. Už tai buvo galima gauti 10 parų karcerio, kuriame žiemą vasarą būdavo šalta, o ir išrengdavo iki baltinių. Todėl reikėdavo nuolat judėti, kad nesustingtų kūnas. Maistas parai - stiklinė šalto vandens ir 30 gramų duonos",- sakė partizanas Juozas.
Kamerų kampe stovėdavo metaliniai pusiau nupjauti bakai, skirti gamtiniams reikalams atlikti. Vėliau jie pakeisti plastmasiniais indais. Vienoje kameroje, atlikus polichrominius tyrimus, atidengta net 18 dažų sluoksnių: tiek kartų čia buvo perdažyta kamera. "Paprastai juk kiekvienas kalinys, nežinodamas, ar liks gyvas, stengdavosi palikti kažkokį užrašą, nors tai ir buvo draudžiama," - sakė gidas.
Įdomus faktas, kad buvusieji šeimininkai 1991 metais išeidami šį kalėjimą naujai perdažė ir paklojo lovas. Dabar galima pamatyti, kaip atrodė kameros 6-9-ajame dešimtmečiuose. Čia eksponuojami šiame kalėjime kalėjusio monsinjoro Alfonso Svarinsko dovanoti kalinio rūbai, kokiais paprastai dėvėjo kaliniai mirtininkai ir ypatingojo režimo lagerių kaliniai. Kitoje kameroje eksponuojami kalinių ir tremtinių rankdarbiai, pasiūti ar išsiuvinėti adatom, padarytom iš žuvies kaulo. Čia ir iš duonos nulipdytas rožinys, meniškai piešti atvirukai, rašiklis, albumėliai, nuotraukos...
Prieiname baisiausią kalėjimo kamerą: "agresyviems ir pamišusiems ". Ji visiškai izoliuota nuo triukšmo: minkštos lubos, sienos, grindys... Kiek daug kančių čia patirdavo kankinami kaliniai, ir niekas jų aimanų negirdėdavo... Suimtųjų valiai ir psichikai palaužti buvo naudojamos ir psichologinio poveikio priemonės, psichotropinės medžiagos. "14-oji kamera mano laikais buvo vadinama mirtininkų kamera. Jie laukdavo, kada juos iš čia išves sušaudyti arba mirties bausmę pakeis penkiolika metų katorgos",- prisiminimais dalijosi Juozas Aleksiejūnas.
Pamažu atėjome prie karcerių. Čia grindys budavo apsemtos ledinio vandens, vidury kameros įtaisytas nedidelis apvalus pakilimas, ant kurio turėdavo balansuoti žmogus. Jei užsnūsdavo, atsidurdavo vandeny...
Šiame kalėjime buvo kalinti įžymūs partizanų vadai: Adolfas Ramanauskas - Vanagas ir Jonas Žemaitis - Vytautas. Čia nuosprendžio laukė ir arkivyskupas Mečislovas Reinys, vyskupas Vincentas Borisevičius, arkivyskupas Teofilius Matulionis, vyskupas Pranas Ramanauskas.
Praėjusią vasarą vienoje kameroje buvo atidaryta ekspozicija "Dievui ir tėvynei". Čia apžvelgiamos 1941-ųjų metų represijos, pateikiama informacija apie Budavonės miškelyje nukankintus kunigus J. Petriką, V.Balsį ir J. Dabrylą. Archyvinės bylos dokumentai liudija apie kunigo V.Mažono -Mažonavičiaus suėmimą, jo mirtį Maskvos Butyrkų kalėjime. Parodėlėje yra duomenų apie kunigus, kurie dalyvavo rezistenciniame judėjime arba jam talkino. Čia galima pamatyti kunigo J. Stankūno - Stonio nuotrauką (jis paruošė ir redagavo partizanų memorandumą, popiežiui Pijui XII, kuriame buvo papasakota apie padėtį Lietuvoje). Eksponuojama ir reta nuotrauka, fotografuota Intos anglių kasykloje, kai šv. Mišias laikė monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas. Ekspozicijoje apžvelgiama "Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos" veikla, minimi kunigai, prisidėję prie jos leidimo. Iki 1953 metų Lietuvoje iš viso buvo represuoti 362 kunigai.
2000 m. birželio 24 d. buvo atidaryta ekspozicija, įrengta buvusioje šaudymo kameroje. Apie šios patalpos paskirtį ilgai nebuvo žinoma. Čia buvo pradėta įrenginėti katilinę, bet darbą teko sustabdyti, nes buvo gauta informacija iš LR Valstybės saugumo departamento apie šioje patalpoje vykdomas egzekucijas. Atlikus archeologinius, architektūrinius, polichrominius ir balistikos tyrimus, informacija patvirtinta. Čia buvo vykdomos mirties bausmės.
Muziejaus Istorijos skyriaus vadovė, direktoriaus pavaduotoja Virginija Rudienė ekspozicijoje parodė vyskupo V. Borisevičiaus, majoro V.J.Semaškos, A.Ramanausko-Vanago suėmimo dokumentus, nuosprendžius. Stende galima pamatyti nuotraukas tų, kurie čia organizavo ir dalyvavo egzekucijose. Nuosprendžių įvykdymu rūpinosi vadinamasis "A" skyrius. Neretai budelio pareigas atlikdavo ir pats kalėjimo viršininkas V.Dolgirevas. Daugiausia žmonių (net 45) čia buvo sušaudyta 1945 m. kovo 21d. Eksponuojamas A. Ramanausko sušaudymo aktas. Įrengus stiklines šaudymo kameros grindis, matyti ir Tuskulėnų masinėje kapavietėje archeologų surasti daiktai: akiniai, buteliukai, dėžutė... Sienoje - kulkų žymės... Tai kraupi sovietinių laikų tikrovė, taip kruopščiai slėpta nuo visuomenės.
Muziejaus direktorius E. Peikštenis sakė, kad buvusios šaudymo kameros atidarymas yra pirmoji naujos ekspozicijos dalis. Jau padarytas visų muziejaus patalpų techninis projektas. Dėl lėšų stygiaus šis projektas dar tik pradėtas įgyvendinti. 2002-aisiais metais numatyta baigti įrengti modernią muziejaus rinkinių saugyklą ir naują ekspozicijų patalpą, kur lankytojai galės susipažinti su Lietuvos okupacijos raida 1939 - 1941 metais, NKVD - KGB struktūra bei atkurtu kalėjimo viršininko pavaduotojo kabineto interjeru. Vėliau 3-ajame aukšte bus atkurtas tardytojo kabinetas, 2-ajame - telefonų pasiklausymo ir kitos ekspozicijos. 2001 metais muziejui perduota dalis Lietuvos ypatingajam archyvui priklausiusių patalpų pusrūsyje. Tos patalpos remontuojamos. Muziejaus direktorius mano, kad bus įrengtos kalėjimo ekspozicijos ir lankytojai supažindinti su senesniojo laikotarpio kalėjimo kameromis.

Audronė Gelžinienė


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija