Atnaujintas 2002 m. kovo 6 d.
Nr. 18
(1025)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai


Keistenybės ir vulgarybės

Lietuvos liberalai mėgsta save vadinti klasikine dešiniąja partija. Gal iš tiesų taip ir buvo sugalvota, bent jau partijai kuriantis. Tačiau per praėjusius prezidento rinkimus "klasikiniai dešinieji" kažkodėl rėmė A.Brazausko palaimintą A.Paulauską. Aišku, šioje istorijoje jie liko nevykėlių vietoje - jų remtas pretendentas pralaimėjo. Reikia tikėtis, jog, atsikratę dukart ekspremjero R.Pakso, dabartiniai E.Gentvilo vadovaujami liberalai išties taps dešiniąja partija, nors kai kurių jų Seimo frakcijos narių tokiais tikrai nepavadinsi. Tuo ir nereikėtų stebėtis, ypač žinant, jog po neregėtai išpopuliarinto ir išliaupsinto buvusio premjero vėliava stojo daugybė jokių politinių principų neturinčių bestuburių. E.Gentvilo vadovaujami liberalai, dabar sukūrę šešėlinį ministrų kabinetą, drąsina patys save ir net skelbia laimėsią jei ne prezidento, tai bent jau savivaldybių rinkimus. Ką gi, galima būtų palinkėti sėkmės, tačiau žmonėms jau įteigta, o ir patys spėjo įsitikinti, jog pasitikėti liberalais yra tas pats, kaip burti iš kavos tirščių. Tiesa, liberalai, patvirtinę šešėlinę vyriausybę ir jos programą, jokios Amerikos neatrado: ekonomikos gaivinimas, mokesčių mažinimas, apskričių skaičiaus sumažinimas, kainų reguliavimo atsisakymas ir valdžios perėmimas po kitų Seimo rinkimų, o gal ir anksčiau, nieko naujo nepasiūlo. Juk ir anoje rinkimų kampanijoje vadinamieji socialdemokratai ir socialliberalai žadėjo visko. Vos ne rojų. Kur dingo tie pažadai? Nieko net neužsimenama apie juos. Tai gal tada nereikėjo žadėti?
Bet nieko nepadarysi. Neokomunistai be pažadų gyventi tiesiog negali. Tai įaugę į kraują nuo pat pionieriško amžiaus. Todėl Seimo valdančioji dauguma ir Vyriausybė nenori girdėti jokios kritikos ar analizės, pagaliau atsikratyti korupcijos. Tenka sutikti su tais politikos apžvalgininkais, kurie sako, jog Seimas kaip tik akivaizdžiai verčiamas korumpuotos valdžios priedangos institucija. Užsiiminėjama paprasčiausia demagogija - pasirodo, kalta ne partija (socialliberalus vadinti partija galima tik labai sąlyginai), o kalti nepakankamai jai atsidavę žmonės... Bet kaip suprasti, kai už rankos pagauti imant kyšius vietinių valdininkų pareigūnai kaip niekur nieko vėl skiriami į gerai apmokamas valstybines pareigas. Paskutinis pavyzdys, kai Klaipėdos savivaldybė vėl įdarbino darbo kabinete imant kyšį sučiuptą J.Rimą, nušalintą nuo Turto valdymo skyriaus viršininko pareigų pernai lapkričio mėnesį. Kyšininkas įdarbintas vyresniuoju specialistu toje pačioje Klaipėdos savivaldybėje! Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai griebėsi už galvų ir negalėjo atsistebėti, kad piktnaudžiavimu tarnyba už kyšio paėmimą kaltinamas valdininkas yra "šventoji karvė" uostamiesčio savivaldybėje! Tokių pavyzdžių galima būtų pateikti daugybę. Tai reiškia, jog tokie žmonės yra daugiau nei pakankamai atsidavę "liaudies" valdžiai. Kai neokomunistinė valdžia jau galutinai sumūryta, atrodytų, kad ir valdo tos sumūrytos piramidės viršūnės arba bent jos šešėlis. Tačiau piramidės viduje sėdi tie, kurie stumdo valdžios figūras, o apšviesti jos vidų trukdoma visokiais būdais.
Atrodo, 1994 metų birželį dar nesusivieniję "senieji" socialdemokratai suvaidino Seime interpeliaciją LDDP A.Šleževičiaus Vyriausybei, DDP tribūnas J.Karosas kalbėjo, jog pasaulyje nėra idealių vyriausybių, nuo jų, pasirodo, apskritai nedaug kas priklauso, o "reikia tik žmonių darbo ir kantrybės". Ko jau ko, o kantrybės Lietuvos žmones partija tikrai išmokė su kaupu.
Premjeras A.Brazauskas, vis nepamiršdamas paaimanuoti, kokį blogą palikimą gavęs iš konservatorių, ir tai, kad jo Vyriausybė dirba dar labai trumpai, todėl nieko gero pasiekti dar negalėjo, jau sukelia tik juoką. Dar didesnį juoką kelia vadinamųjų Seimo "agrarininkų" kasdieniniai jau nuo pat 1990 metų kartojami burnojimai dėl "sugriauto" žemės ūkio, nors visiems puikiai žinoma, kas jį griovė. "Agrarininkai" labai palaikomi Seimo ir Vyriausybės. Ir dabar "socialdemokratas" V.Andriukaitis numetė "žemdirbiams" dar vieną kaulą: pateiktos pataisos Konstitucijos 47-ojo straipsnio pakeitimo įstatymo projekte dėl žemės pardavimo užsieniečiams. Pagal šias pataisas būtų paskelbtas pereinamasis, nežinia kiek truksiantis, laikotarpis, o jam pasibaigus žemę Lietuvoje galėtų įsigyti "tik didelę darbo patirtį žemės ūkyje turintys asmenys". Kas nustatinės tą "patirtį", manau, aišku. Tie patys "agrarininkai", kurie turi didžiulį grobimo patyrimą, kai vogė iš griūvančių kolchozų ir sovchozų viską, kas tik įmanoma. Pasak V.Andriukaičio, Vyriausybei bus pasiūlyta grįžti prie jau baigto derybų su ES skyriaus dėl žemės ūkio. Tokiu būdu be Prezidento išsišokimo dėl Ignalinos branduolinės jėgainės smogtas dar vienas smūgis Lietuvos stojimui į Europos Sąjungą. Tai daroma sąmoningai. O bene vyriausiuoju torpedininku pasirinktas V.Andriukaitis, vadovaujantis strateginiam Europos reikalų komitetui. Dėl tokio "strateginio" vadovavimo mūsų euroderybininkams ir diplomatams, kurie dar nenori šokti pagal neokomunistų muziką, faktiškai surišamos rankos, reikalaujant iš naujo derėtis dėl jau užbaigto derybų su ES punkto. Niekas su tokiais nei Briuselyje, nei jokioje kitoje Europos sostinėje nenorės turėti reikalų. Nepaisant to, V.Andriukaitis mentoriškai mokė Europos Sąjungos vadovus peržiūrėti jau patvirtintą iki 2006 metų ES biudžetą. Tokie reikalavimai ir pamokslai galutinai atbaidys nuo Lietuvos ne tik Europos Sąjungos valstybes. Liks tik Maskva. Tikriausiai to ir siekiama. Kaip kitaip suprasti visiškai netikusią energetikos politiką, kuria išlaikoma Rusijos monopolija, pravalgomi kreditai, nevykusią kultūros, švietimo ir sveikatos politiką galima pavadinti tautos ateities griovimo politika; mokesčių politika tokia, kad jie ne renkami, o kraunami tiems, kas juos dar moka.
O dėl švietimo politikos, tai visiškai aišku, jog pateiktame naujajame Švietimo įstatymo projekte visiškai ignoruojamas tautinės mokyklos koncepcijos principas - dorovinis auklėjimas. Įdomiausia, kad naujajame Švietimo įstatyme neįteisinamas net lietuvių kalbos, kaip valstybinės, mokymas, ir pašalinta nuostata, jog mokykla turėtų saugoti mokinį nuo narkotikų ir prievartos. Gal atsakys, pavyzdžiui, mitinguotojas, buvęs Vilniaus universiteto rektorius ir Seimo Švietimo bei mokslo komiteto pirmininkas? Turėtų būti pakankamai aišku, jog komiteto pirmininkas dalyvavo, rengiant tokį įstatymo projektą. Tiesa, Seimo narys P.Gražulis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas nustatyti, kas gi parengė naują Švietimo įstatymo projektą. P.Gražulis teigė, kad neįtikėtina, jog lojalūs Lietuvos piliečiai galėjo parengti įstatymą, griaunantį valstybingumo pagrindus ir dvasiškai luošinant įvisuomenę, ypač jaunimą. Visu greičiu įjungta erotinė industrija, siekianti vieno tikslo - kelti lytinį geismą, blokuojantį žmogaus smegenyse visus kitus jausmus ir troškimus. Štai tau ir atgimusi Lietuva, siekianti tobulėjimo, pasaulio pagarbos. Šiandien mūsų gyvenimo traukinys įnirtingai varomas viena kryptimi, kur net rinktis nebus iš ko.
Apibendrinant praėjusios savaitės prezidento V. Adamkaus pareiškimų atgarsius, galima daryti keletą išvadų. Pirmiausia jau kitą dieną V.Adamkaus pareikšta savo pareiškimo "korekcija" pripažįsta, jog, dabartinius IAE reaktorius vis vien reikės uždaryti 2009 metais. Tad kam reikėjo sukelti šurmulį ir Lietuvoje, ir Europoje, netgi Amerikoje. Antra, kaip bevertintume vadinamųjų socialdemokratų politiką, tenka sutikti su jais, kad V.Adamkus pradėjo lošti savo naujos kadencijos žaidimą. Ir visai nesvarbu, jog jis teigia nesakęs apie apsisprendimą niekam, net ir savo žmonai. Trečia, prezidentas stengiasi išsiaiškinti, kokios gi iš tiesų povandeninės srovės, o ne politinės partijos lemia tuos ar kitus sprendimus Lietuvos valstybės ateičiai.
Premjeras po Prezidento spaudos konferencijos buvo pastatytas į gana keblią padėtį, kai reikėjo aiškinti aukštam užsienio svečiui apie tai, jog Lietuva vykdys savo įsipareigojimus dėl Ignalinos AE uždarymo. Dargi kreipėsi į LRT tarybą, ragindamas skleisti, ypač kaimo gyventojams, apie eurointegracinius siekius, stojimo į NATO ir ES privalumus. Jeigu jau Premjeras toks integracijos šalininkas, tai kaip suprasti, kad daugelis jo vadovaujamos partijos partiečių, ypač provincijos miestuose ir kaimuose, išsijuosę keikia NATO ir ES bei giria Baltarusijos "tėtušį" ir jo įvestą, tiksliau, nepakeistą sovietų tvarką. Jeigu taip yra iš tiesų, kad partijos vado ir premjero nebeklauso jo pavaldiniai, tai gal vertėtų pagalvoti apie atsistatydinimą, jeigu ne iš premjero, tai bent jau iš partijos vadovo posto? Tačiau čia, žinoma, tik utopija. Juk nuo seno žinoma, kai lapei striuka, ji gali paaukoti ne tik uodegą, bet ir koją, tiktai jokiu būdu - ne galvą. Partija savo pirmininko neaukos, nors neefektyvus valdymas daugiau nei akivaizdus. Nesvarbu, kad ne kartą dabar valdantieji, pirmiausia jų vadai, išsakė savo tariamą požiūrį, kaip stabilizuoti valstybės politinį ir ekonominį gyvenimą, žodžiais nurodydami nenuolaidžiauti, pavyzdžiui, Lietuvos geležinkelių vadovybei, kuri iš visų jėgų stengiasi neišeiti iš NVS geležinkelių sistemos, o iš tiesų tam pritaria. Neatsitiktinai visokiais būdais konservuojamas nors vienos geležinkelio vėžės tiesimas į Lenkiją.

Petras KATINAS

 


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija