Atnaujintas 2002 m. spalio 11 d.
Nr.77
(1083)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Pavėluotos krokodilų ašaros

Pasibaigus vasaros karščiams, atkuto politikai. Įvairaus rango ir plauko veikėjai, sugrįžę po atostogų egzotiškuose užsieniuose, kibo spręsti gimtojo krašto, miesto, miestelio ar rajono problemų.
Labiausiai besirūpinančiu savo piliečių gerove mėgsta pasirodyti sostinės meras A.Zuokas, išgarsėjęs įtartinais golfo ir teniso aikštynų projektais, požeminių garažų ir šildomų šaligatvių planais, kartu garsėja ir kaip jaunimo pramoginių renginių globėjas.
Ir staiga kilo skandalas. Vienoje gausių jaunimo švenčių - per išgertuves peiliu nudurtas paauglys. Energingasis meras suraukia kaktą ir išleidžia įsakymą, draudžiantį tokias "alkoholizuotas šventes" net… iki metų pabaigos. Žiniasklaidoje kyla diskusija, kaip pažaboti jaunimo brutalumą. Tuo susidomi net TV laida "Paskutinė kryžkelė". Žodžiu, triukšmo daug, nauda - nulinė. Tik padarytas įspūdis, kad miesto vadovai ėmėsi spręsti jaunimo renginių saugumo problemą.
A.Zuoko veiksmai kelia juoką. Tokiais įsakymais problemos nesprendžiamos, jie primena Varėnos mero humoristinį įsakymą, anądien duotą grybams po šiemetinės sausros: dykite! Kartu rūpestinga sostinės vadovo mina primena rytinių kaimynų "batkos" veido išraišką, besirūpinant savo pusbadžiu gyvenančiais piliečiais.
Deja, nei sostinės valdžios, nei Seimo narių ar žurnalistų susirūpinimas jaunimo smurto problema neatrodo nuoširdus. Ir laidos, kokia buvo "Paskutinė kryžkelė", atrodo labai pavėluotos. Jėgos ir pinigų kulto aukštinimas prasidėjo ne vakar ir ne užvakar. Tai tęsiasi jau gerą dešimtmetį, o mes pagaliau išvydome tokios iškrypusios neatsakingos "laisvės" padarinius. Kaip teisingai toje TV laidoje pastebėjo dr. Lilijana Astra, dar prieš kelerius metus grupė Vilniaus visuomenės veikėjų kreipėsi į tą pačią savivaldybę, prašydama neleisti demonstruoti kino teatruose kažkokį itin žiaurų siaubo filmą. Tada savivaldybės Švietimo skyriaus klerkai labai sausai ir formaliai atsakė, kad sustabdyti tokio filmo demonstravimą nėra jokios galimybės. Matyt, viską kaip visada nulėmė pinigai…


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija