Atnaujintas 2002 m. spalio 23 d.
Nr.80
(1087)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir Bažnyčia
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Atšiaurios žiemos belaukiant

Ventės rage dirbantys ornitologai teigė, kad dar niekada neregėję tokio tiesiog paniško paukščių skridimo į šiltuosius kraštus. Tą patvirtino ir prancūzų praktikantas, dirbantis Ventės rage. Todėl ornitologai pranašauja būsiant atšiaurią žiemą. Pažįstamas gamtininkas, vienos aukštosios mokyklos dėstytojas, irgi pritarė tokioms niūrioms prognozėms, bet pastebėjo, jog tai dar ne visų baisiausia, kas dar gali atsitikti. Pasak jo, gali būti kur kas blogiau, nes visi ženklai rodo, jog rengiasi sugrįžti rusai. Aišku, dėstytojas prašė neminėti jo pavardės, nes, paskelbus ją ir dar su tokiomis jo mintimis, jį bemat išmestų iš darbo. Anot dėstytojo, toje aukštojoje mokykloje, kurioje jis dirba, dauguma profesorių ir dėstytojų taip persiėmusių prokomunistinių pažiūrų, jog, pavyzdžiui, vien paminėjus profesoriaus V.Landsbergio pavardę, kyla tiesiog isterija. Dėstytojas dar sakė, kad netgi tokie sovietinės nostalgijos apimtieji, kaip Seimo nariai J.Veselka ir R.Pavilionis, yra "baltesni" už jo Alma Mater profesorius ir dėstytojus. Atrodo, vargu ar kas nors dar gali pralenkti minėtus bičiulius, tačiau, pasirodo, tokių esama. O J.Veselkos ir R.Pavilionio viešai skelbiamų pareiškimų net negalima pavadinti prorusiškais. Jie kur kas labiau panašūs į stalinistinius. Juk šlovinti antruoju Stalinu vadinamą Irako diktatorių Sadamą Huseiną drįsta nebent koks gatvės rėksnys.
Bus ar nebus šalta ir atšiauri žiema, dar neaišku, tačiau politiniu požiūriu ji bus daugiau negu karšta. Jau dabar visi politiniai katilai užkurti, net jų dangčiai kilnojasi. Kitas dalykas, koks viralas verdamas tuose katiluose... Negalima atsistebėti atskirų kandidatų į Prezidento postą veržimusi į S.Daukanto aikštės rūmus. Štai Rolandas Paksas, be paliovos rengiantis spaudos konferencijas, visokiausias linksmybes ir pasipuikavimus (kartais gana juokingus), jau apsiskelbė esąs visų Lietuvos dešiniųjų jėgų lyderiu. Taip jis pareiškė spaudos konferencijoje po to, kai negausi vadinamoji Lietuvos dešiniųjų sąjunga, vadovaujama buvusio vidaus reikalų ministro Vidmanto Žiemelio, paskelbė remsianti R.Paksą Prezidento rinkimuose. Jau pradėta trimituoti, kad R.Paksas yra ta asmenybė, anot vieno jo šlovintojo, "panaudojant jo asmeninį žavesį, galinti suvienyti visas dešiniąsias jėgas". Mažai tikėtina, kad taip atsitiktų. Kas gi gali patikėti žmogumi, kuris jau ne kartą yra pardavęs ir išdavęs buvusius bendražygius? Na, o jo suburta Liberalų demokratų partija labai panaši į A.Paulausko Naująją sąjungą, sukurtą vien tam, kad padėtų ateiti savo vadui į valdžią. Aišku, yra įtakingų ir turtingų užkulisinių jėgų, remiančių R.Paksą. Antraip, iš kurgi atsirastų tokie didžiuliai pinigai, jau išmesti jo rinkimų kampanijai. Kitas, daugiau teorinis, R.Pakso šalininkas, irgi pretendentas į Prezidento postą, K.Bobelis sako, kad rinkimų agitacijai naudoja tik savo asmeninius pinigus. R.Paksas to nesako. Tai reiškia, kad už jo nugaros stovi gana finansiškai pajėgūs verslininkai ar net tie, kurie niekur nereklamuoja savo milijonų.
O kad tie daugiausia nešvarūs milijonai apraizgė pačius aukščiausius valstybės pareigūnus, niekam ne paslaptis. Štai šiomis dienomis "Laisvas laikraštis" pažėrė tokią krūvą faktų, kurių niekas net nebando ir nebandys paneigti, apie premjero A.Brazausko rūpestį, jam būnant Prezidentu, savo būsimąja žmona Kristina Butrimiene. Nesvarbu, kad tuomet ji dar nebuvo žmona, o tiktai artima draugė. A.Brazauskas jau iš anksto planavo ateitį - atiduoti draugei garsųjį "Draugystės" viešbutį. Dabar šis viešbutis, netrukus įgausiantis prašmatnų "Crown Plaza Hotel" pavadinimą, yra A.Brazausko ir jo naujosios žmonos nuosavybė. "Laisvo laikraščio" redaktorius Aurimas Drižius netgi drįso kreiptis į generalinį prokurorą A.Klimavičių, kad jis paaiškintų, kaip iš tiesų buvo "privatizuotas" "Draugystės" viešbutis. Savo kreipimesi į generalinį prokurorą A.Drižius pažymi, kad toks "privatizavimas" daro didžiulę žalą valstybei, pakerta Lietuvos piliečių pasitikėjimą valstybės institucijomis ir teisingumu apskritai.
Tačiau tas pasitikėjimas jau seniai pakirstas iki pat šaknų. Juk ar sėdo už grotų nors vienas narkotikų baronas ar spiritą cisternomis gabenantis veikėjas? Bent jau kol kas tokių nėra. Kaip teigė vienas policijos pareigūnas, aišku, neskelbęs savo pavardės, visi tie "gibonai", "šmikiniai", "tulpiniai", "daktarai" ir kiti reklamuojami nusikalstamo pasaulio autoritetai tėra tik smulkmė. Tikrieji dirigentai sėdi nematomi. Anot minėto pareigūno, policijos vadovybė nė už ką neleis prie tokių net pirštu prisiliesti. Ir neleis, kol policijoje ir VRM įsitvirtinęs savų viršininkų klanas. Be to, į spaudą prasiskverbė žinios, kad nepriklausomos Lietuvos policijos pareigūnai neakivaizdžiai studijuoja Rusijos ir Baltarusijos aukštosiose milicijos mokyklose. Išgirdęs tokias žinias, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Stanislovas Buškevičius užklausė Vidaus reikalų ministeriją apie tai ir pasidomėjo, ar galima tikėtis kokių nors pokyčių VRM sistemoje, jei Lietuvos teisės akademiją baigusieji nustumiami į šalį, o jų vietą užima Rusijos ir Baltarusijos įstatymus bei kodeksus studijuojantys pareigūnai. Todėl nėra nieko stebėtino, kai retsykiais paskaitai spaudoje, kad viename rajone kontrabandinis spiritas į "taškus" išvežiojamas policijos mašinomis. Tos pačios policijos, kurios vadovai vis aimanuoja neturintys benzino. "Laisvas laikraštis" citavo vieno policijos komisaro atsiliepimą apie savo kolegas: "Supuvę, čia viskas taip supuvę. Čia yra piramidė, ir dabartinė šių tarnybų (STT, policijos) "grietinėlė" neleis tų piramidžių išardyti. Šitoje sistemos grandinėje - saugumas, prokuratūra policija, STT. Tereikia pastatyti vieną vadovą ne iš jų klano, ir ta piramidė sugriūtų..." Nepastatys ir negriaus. Pakanka tik prisiminti, kas gi paleido į apyvartą žodžius "piramidė" ir "piramidės užviršavimas", ir viskas taps aišku.

Petras KATINAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija