Atnaujintas 2002 m. spalio 23 d.
Nr.80
(1087)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir Bažnyčia
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

„Likviduoti Skirmantą“

Knygos viršelis

Neseniai knygynuose pasirodė Birutės Pečiokaitės-Adomėnienės knyga "Likviduoti Skirmantą" (Kaunas, Atmintis, 2002, 800 egz., 222 p.). Knyga dviejų dalių: 1. Byla "Smertniki" (mirtininkai) ir 2. Operacija "LD" (apipintas legendomis desantas). Knyga ypatinga tuo, kad joje pateikta daugybė čekistinių dokumentų, kuriais remdamasi, autorė ir rutulioja knygos siužetą.
Byla "Smertniki" - tai laisvės kovotojų, pirmiausia Tauro apygardos vadų ir eilinių kovotojų, gaudymo ir naikinimo byla. Veiksmas vyksta 1950 metais, kada partizaninis karas jau slopo. Čekistai visomis priemonėmis stengėsi jį kuo greičiau nuslopinti. Tikslui pasiekti jie turėjo daugybę patikrintų priemonių: nuo seklių ir šnipų tinklo plėtojimo iki "fizinio poveikio priemonių" aktyvaus taikymo - nuo adatų "terapijos", kaulų stiprumo "tikrinimo" iki išbandymo ugnimi. Kadangi ne kiekvienas gimsta didvyriu, pakakdavo vienam, svilinamam ant laužo, pasakyti kelių bendražygių pavardes, ir suėmimų bei žiauriausių represijų pagreitis įgaudavo tragišką mastą.
Bylos "Smertniki" eigoje buvo apčiuopti informacijos apie "banditų iš Vakarų" desantą pradmenys. O toks desantas iš tiesų buvo. 1950 m. spalio 3 d. Juozas Lukša-Skirmantas, radistas Benediktas Trumpys-Rytis ir Klemensas Širvys-Sakalas amerikiečių oro laivyno lėktuvu buvo atskraidinti į Lietuvą ir parašiutais nuleisti Žygaičių miške, Tauragės rajone (turėjo būti nuleisti Kazlų Rūdos miškuose). Desantininkams tik spalio 16 dieną pavyko pasiekti pirmojo ryšininko būstą. Prasidėjo ryšio su Pietų Lietuvos srities partizanų vadovybe paieškos. Tik lapkričio 14-ąją pavyko Skirmantui susitikti su Vanagu (A.Ramanausku), Litu (S.Staniškiu) ir Karijotu (V.Vitkausku). Ryšio paieškos buvo pastebėtos čekistų. Prasidėjo didžiulė "vanagų iš anapus" paieškų operacija. Naudingos informacijos čekistams davė gausūs agentai ir šnipai, ypač agentas Petras (Algirdas Antanas Pavalkis) ir jo žmona agentė Rūta (Bronė Pavalkienė), o taip pat mjr. A.Sokolovo mokiniai - specialių grupių agentai smogikai. Smogikų darbo metodai buvo ypač klastingi. Partizanų rėmėją, ryšininką ar partizanų šeimos narį namuose užklupdavo čekistai, suimdavo ir uždarydavo neva į saugumo buveinę miestelyje. Pakelėje ar miške juos užpuldavo partizanais persirengę smogikai. Trumpas "susišaudymas", ir areštuotąjį "partizanai" išvaduodavo. "Partizanai" laimingąjį vedasi į bunkerį miške, kur išvaduotojams siūloma raštu įrodyti savo lojalumą partizanams, nurodant partizanų vadų pavardes, jų bunkerius, ryšininkus ir kt. Tik labai retas "išvaduotasis" atspėdavo klastą. Prieš savo valią daugybė doriausių žmonių tapo bendražygių išdavikais. Pasitaikė, kad klastą supratę žmonės nusižudydavo. 1951-ųjų vasarą saugumiečiai grėsmingai artėjo prie Skirmanto.
1951 m. balandžio 19 d. Kazlų Rūdos miške, netoli Papilvio kaimo, nusileido du desantininkai - amerikiečių žvalgybos parengti Jonas Kukauskas-Gardenis ir Julijonas Būtėnas-Margis. Balandžio pabaigoje jie pasiekė ryšininką Juozą Viržaitį Šunkarių kaime, Kazlų Rūdos rajone, kuris desantininkus apgyvendino bunkeryje Agurkiškės miške. Čekistai išaiškino desantininkų atvykimą ir jų paieškai tuoj pat buvo mesta apie 2000 čekistų ir karių! Gegužės 22 dieną miške, netoli Lekėčių, buvo aptiktas bunkeris, kuriame žuvo Petras Jurkšaitis-Beržas, Julijonas Būtėnas-Margis ir Miško Ona Guogaitė-Gėlė. J.Kukauskas liko gyvas ir tuoj pat tapo čekistų pagalbininku Balandžiu, suvaidinusiu lemiamą vaidmenį kovos bendražygio Skirmanto žūtyje.
Nors desantininkų likvidavimo operacija praėjo greitai ir sėkmingai, Skirmantas ir jo bendražygiai nieko apie tai nesužinojo. Čekistai parengė gudrų planą - operaciją "LD" - fiktyvų legendizuotą desantą, kuris pradėjo veikti Kazlų Rūdos miškuose (apie šią operaciją rašoma antroje knygos dalyje). Apie šį "desantą" čekistai paskleidė plačiai gandus. Reikėjo, kad partizanų vadovybė ir pats Skirmantas tuo "desantu" patikėtų. Po nemažų pastangų čekistams pavyko įtikinti partizanų vadus "desanto" buvimu ir išvilioti Skirmantą į susitikimą su "desantininkais". Tame klastingame žaidime lemtingą vaidmenį atliko J.Kukauskas. Nors Skirmantas buvo nepaprastai atsargus, lemtingos klastos išvengti jam nepavyko. Į su Skirmantu suderintus žodžius: "Čia aš, tavo draugas Juozas", vietoj atsako: "Čia aš, tavo draugas Jonas" pasipylė šūviai. Drama įvyko 1951 m. rugsėjo 4-5 d. naktį Pakartupio kaime, Alšėnų apyl., Kauno rajone.
Knygos "Likviduoti Skirmantą" pabaigos žodį "Narsa, klasta ir baimė" parašė kun. Vaclovas Aliulis. Taip pat knygoje pateikiamas pasakojime minėtų asmenų sąrašas.
Čekistų dokumentais tikėti negalima. Tačiau knygoje pateikti dokumentai abejonės nekelia. Paskaičius knygą susidaro slogus įspūdis: 1950 metais vietoj partizanų tebuvo tik šnipai, išdavikai, čekistų agentai. Juk tada arši kova dar tęsėsi, į partizanus stojo jaunimas, buvo gyva laisvės troškimo dvasia.
"Likviduoti Skirmantą" - trečioji B.Adomėnienės knyga. 1993 metais už romaną "Penktas: Nežudyk" jai pripažintas fondo "Į laisvę" paskelbto rezistencinio romano konkurso laureatės vardas, 2000-aisiais ji išleido dokumentinį pasakojimą "Paskutinieji". Be to, B.Adomėnienės pastangomis 1992 metais buvo išleistas jos vyro Vinco Adomėno parašytas romanas "Kas apverks jų dalią..." V.Adomėnas - lietuviškasis Solženicynas - romaną parašė Intos lageryje. Prirašytus sąsiuvinius perduodavo žmonėms už lagerio ribų, iš kurių juos pasiimdavo žmona. V.Adomėnas tėvynės laisvės nesulaukė - mirė 1986 m. lapkričio 5 d. Pažadą vyrui kada nors išleisti knygą B.Adomėnienė ištesėjo.

Kazys BLAŽEVIČIUS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija