Atnaujintas 2002 m. spalio 25 d.
Nr.81
(1088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Lietuva
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dedamas apynasris

Bene daugiausia kalbų ir komentarų Rusijoje sukėlė prezidento V.Putino dekretas, atšaukiantis savo pirmtako Boriso Jelcino dekretą dėl radijo stoties "Laisvė" ("Svoboda") ir "Laisvoji Europa" biuro įkūrimo Rusijoje. Šiame B.Jelcino 1991 m. rugpjūčio 27 d. pasirašytame dekrete buvo sakoma: "Siekiant užtikrinti "Laisvės" radijo vaidmenį ir reikšmę, objektyviai informuojant Rusijos Federacijos piliečius". Dabar Kremliaus pareigūnai aiškino, kad V.Putinas, atšaukdamas B.Jelcino dekretą, nenori uždėti apynasrio šiai radijo stočiai, o tik siekia, kad būtų užtikrintas visų užsienio informacijos priemonių, dirbančių Rusijoje, lygiateisiškumas. Beje, pats V.Putinas pernai vienoje savo kalboje pažymėjo, kad "Laisvės" radijas veikia Rusijoje kaip nacionalinė informacijos priemonė.
Tuo tarpu žinomi Rusijos politikai, rašytojai, "patriotiniai" ir komunistiniai laikraščiai jau kurį laiką kelia didžiulį triukšmą, kad "Laisvės" radijas ir jo darbuotojai visiškai suįžūlėjo ir stengiasi pasirodyti kaip politinio Rusijos gyvenimo dalis, nors "Laisvė" yra užsienio valstybės radijo stotis, o joje dirbantys žurnalistai, nors ir būdami rusai, atstovauja užsienio valstybei. Pirmiausia JAV.
Šiomis dienomis Rusijos savaitraštis "Literaturnaja gazeta" rašė, kad "Laisvės" radijas yra pati keisčiausia radijo stotis pasaulyje. Esą šios stoties biure Maskvoje darbuojasi apie du trečdaliai "Laisvės" radijo visų darbuotojų. Teigiama, kad "Laisvės" radijas tapo "Jabloko" partijos ir jos lyderio G.Javlinskio organu, savotišku oligarchų V.Gusinskio, B.Berezovskio ir G.Javlinskio propagandiniu objektu, mėgaujasi visomis Rusijos nelaimėmis, siekia sudaryti vaizdą apie Rusiją kaip kriminalinę valstybę. "Laisvės" radijo priešininkai - patyrę demagogai ir dezinformatoriai. Jie nekalba taip, kaip kalbėdavo jie patys ir jų pirmtakai apie "Laisvės" radiją, "BBC", "Amerikos balsą", "Vokiečių bangą" ir kitas radijo stotis kaip apie Amerikos imperializmo įrankius. Dabar Rusijos (kaip ir Lietuvos) propagandininkai pasidarė gudresni. Antai žinomas rusų žurnalistas Vladimiras Matusievičius, dabar dirbantis Vašingtone, rašo: "Pasaulyje buvo tik vienas "Laisvės" radijo analogas. Tai 1968 metais sovietinio agitpropo Čekoslovakijoje įkurta radijo stotis "Vltava", kuri veikė sovietų armijos okupuotoje Čekoslovakijoje, suburta iš vietinių kolaborantų, kuriuos finansavo ir pateikdavo pranešimų temas Maskva". Ką gi, niekas to ir neginčija. Tiesa, V.Matusievičius ironiškai paaiškina, jog tarp "Vltavos" ir "Laisvės" radijo yra vienas esminis skirtumas: "kol kas Jungtinės Valstijos dar neokupavo Rusijos".
Rusijos televizijos kanalai TV-6, NTV, nemažai laikraščių V.Putino dekretą įvertino vienareikšmiškai - kaip dar vieną puolimą prieš žodžio ir spaudos laisvę.
"Laisvės" radijas bei Vašingtonas ir neslepia, kad šią radijo stotį finansuoja JAV Kongresas. Klausantieji šio radijo laidas bei komentarus puikiai žino, kad kritikos JAV valdžios adresu "Laisvės" radijo laidose - ne ką mažiau negu Rusijos. Taip pat reikia turėti galvoje, kad "Laisvėje" dirba daugiausia Rusijos žurnalistai, o ne "importuoti" iš JAV ar Čekijos, kur dabar yra centrinė "Laisvės" ir "Laisvosios Europos" radijo būstinė.
Komentuodama prezidento V.Putino dekretą, prezidento Informacinė valdyba paskelbė pareiškimą, kuriame pabrėžiama, jog, nepaisant "šaltojo karo" pabaigos ir Rusijos bei JAV santykių pagerėjimo bendradarbiavimo ir pasitikėjimo link, "Laisvės" radijo redakcinė politika ne tik nepakeitė savo ideologinės krypties, bet pastaruoju metu įgavo ypač tendencingą pobūdį. Jau minėtas V.Matusievičius rašo: "Tie ultradešinieji, kurie dabar diktuoja madas Vašingtone, per "Laisvės" radiją veda psichologinį karą ir propagandą. Vargu ar "Laisvės" radijas pasitaisys. Todėl tegu sau kraustosi į Prahą ir iš ten transliuoja savo laidas trumpųjų bangų diapozonu, o nesinaudoja Rusijos masinės informacijos priemonių resursais".
Aišku, "Laisvės" radijas labai daug kraujo pagadino SSRS vadovams, nors ir buvo slopinamas visokiausiais būdais. Kol kas V.Putinas dar nekalba apie slopinimą. Tačiau jeigu tokiais tempais bus smaugiama nepriklausoma žiniasklaida, galima sulaukti ir to.

Parengė
Petras KATINAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija