Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dvi maldos ir padėkos dienos su vyskupu

Vyskupą Eugenijų Bartulį pasitiko vaikai. Kairėje - Baisogalos klebonas mons. Pranciškus Ščepavičius

Spalio 5 - 6 dienomis Baisogaloje, Radviliškio rajone, lankėsi Šiaulių vyskupas ordinaras Eugenijus Bartulis, kurį lydėjo vyskupijos kancleris Remigijus Čekavičius, monsinjorai Kleopas Jakaitis ir Antanas Bitvinskas. Vyskupo viešnagės tikslas - Sutvirtinimo sakramento teikimas tikintiesiems ir Baisogalos Šv.Trejybės bažnyčios 120-ies metų sukakties minėjimas.
Aukštojo ganytojo sutikti susirinko minios tikinčiųjų ne tik iš miestelio, bet ir iš atokesnių kaimų bei seniūnijų. Taip pat iškilmėse dalyvavo choristai, generolo P. Plechavičiaus šaulių rinktinės, Baisogalos atskirojo būrio šauliai, jaunieji šauliai, kitų organizacijų, įstaigų atstovai su bažnytinėmis ir valstybinėmis vėliavomis. Vyskupą E.Bartulį pasitiko ir Baisogalos klebonas mons. P.Ščepavičius, seniūnas - R.Kalvaitis, taip pat būrys vaikų ir jaunimo. Iškilmingą sutikimo maršą grojo Pakiršinio kaimo pučiamųjų orkestras (vadovas V.Stulginskas), o mergaitės, pasipuošusios tautiniais drabužiais, tautinių juostų pynėmis, pasitiko garbųjį ganytoją. Sveikinimo žodžius tarė Baisogalos bažnyčios klebonas mons. P.Ščepavičius ir seniūnas R.Kalvaitis, kuris įteikė atminimo suvenyrą, o moterys padovanojo lietuvišką sūrį.


Pamąstymas prieš Vėlines…

Ateina Vėlinės. Kapus ir kapelius užplūs žmonių minios. Užsiliepsnojus kapinėse žvakučių jūrai, prie savo artimųjų kauburėlių rymos ir suaugusieji, ir mažieji… Bus be galo gražu ir prasminga. Tiek labai gaila, kad dar daug kur mūsų jaunimas į kapines užklysta tik tą vienintelį Vėlinių vakarą, ir tai galbūt tėvų išvaryti arba todėl, kad tą vakarą nebūna šokių… Apie tai ir susimąsčiau Vėlinių išvakarėse.
Šią vasarą teko apsilankyti daugelyje kapinių. Parymojau prie giminaičių, pažįstamų, buvusių mokytojų, bendramokslių kapelių. Keisčiausia, kad visose mano aplankytose kapinėse sutikau beveik vien tik senyvo amžiaus moteris, kurios tvarkė tuos pilkus kauburėlius, puošė gėlėmis, laistė. O štai viena moteriškė tempė sklidiną kibirą vandens net iš už kapinių esančio tvenkinio.
- Turbūt neturite vaikaičių, kad jums niekas nepadeda? - užkalbinau, paimdamas iš jos rankų sunkų kibirą.



Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis

Spalio 23-25 dienomis Vilniaus arkivyskupijos Trinapolio rekolekcijų namuose vyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis. Posėdžio pradžioje Lietuvos vyskupams apaštalinio nuncijaus Lietuvoje sveikinimus perdavė neseniai paskirtas jo patarėjas monsinjoras Charles Daniel Balvo.
Kardinolas Audrys Juozas Bačkis pasidalijo mintimis apie Europos vyskupų konferencijų tarybos (CCEE) pirmininkų visuotinį susirinkimą, vykusį spalio 3 - 6 dienomis Sarajeve. Pagrindinė tema buvo evangelizacija ir tikėjimo perdavimas šiuolaikinės Europos pliuralistinės visuomenės kontekste. Vyskupai buvo informuoti apie padėtį Bosnijoje ir Hercegovinoje. Taip pat buvo aptarti Europos vienijimosi, ekumenizmo, santykių su islamu bei taikos ir teisingumo klausimai. 2003 metų spalio mėnesį kardinolo A. J. Bačkio kvietimu Europos vyskupų konferencijų tarybos pirmininkų visuotinis susirinkimas numatomas surengti Vilniuje.