Atnaujintas 2002 m. lapkričio 1 d.
Nr.82
(1089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Žvilgsnis
Likimai
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis

Spalio 23-25 dienomis Vilniaus arkivyskupijos Trinapolio rekolekcijų namuose vyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis. Posėdžio pradžioje Lietuvos vyskupams apaštalinio nuncijaus Lietuvoje sveikinimus perdavė neseniai paskirtas jo patarėjas monsinjoras Charles Daniel Balvo.
Kardinolas Audrys Juozas Bačkis pasidalijo mintimis apie Europos vyskupų konferencijų tarybos (CCEE) pirmininkų visuotinį susirinkimą, vykusį spalio 3 - 6 dienomis Sarajeve. Pagrindinė tema buvo evangelizacija ir tikėjimo perdavimas šiuolaikinės Europos pliuralistinės visuomenės kontekste. Vyskupai buvo informuoti apie padėtį Bosnijoje ir Hercegovinoje. Taip pat buvo aptarti Europos vienijimosi, ekumenizmo, santykių su islamu bei taikos ir teisingumo klausimai. 2003 metų spalio mėnesį kardinolo A. J. Bačkio kvietimu Europos vyskupų konferencijų tarybos pirmininkų visuotinis susirinkimas numatomas surengti Vilniuje.
Vyskupas Rimantas Norvila informavo apie Popiežiškos tarybos "Iustitia et pax" suvažiavimą, vykusį Čenstakavoje, tema "Bažnyčios socialinis mąstymas ir veikla Centrinėje ir Rytų Europoje", kur 21 delegatas iš Centrinės ir Rytų Europos svarstė Bažnyčios vaidmenį Europos plėtros kontekste bei jos aktyvią veiklą socialinio teisingumo srityje. Pranešė apie Ad hoc komisijos ryšiams su Lenkijos vyskupų konferencija posėdį, vykusį Lovičo vyskupijoje, kur kartu su vyskupais J. Tunaičiu ir J. Žemaičiu bei kitais komisijos nariais susipažino, kaip vykdoma sielovada ir kunigų rengimas Lovičo vyskupijoje. Taip pat informavo apie Varšuvoje vykusį Apaštalinės nunciatūros surengtą Popiežiaus pontifikato metinių minėjimą bei kardinolo Stefano Višinskio katalikiškame universitete vykusią mokslinę konferenciją apie Palaimintąjį Jurgį Matulaitį.
Vyskupai svarstė Vyskupų Konferencijos darbo organizavimo klausimus. Nutarta suteikti Vyskupų Konferencijos Nuolatinei tarybai ir sekretoriatui didesnes galias sprendžiant klausimus tarp plenarinių posėdžių. Taip pat nutarta stiprinti Vyskupų Konferencijos komisijų ir tarybų veiklą.
Buvo patvirtintos Vyskupų Konferencijos Švietimo, Visuomenės informavimo priemonių ir Vienuolių reikalų komisijos (tokios sudėties): Švietimo komisija: pirmininkas - arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, nariai - kardinolas Audrys Juozas Bačkis, vyskupas Jonas Boruta; Visuomenės informavimo priemonių komisija: pirmininkas - kardinolas A.J.Bačkis, nariai - arkivyskupas S.Tamkevičius, vyskupas Eugenijus Bartulis; Vienuolių reikalų komisija: pirmininkas - vyskupas J.Boruta, nariai - arkivyskupas S.Tamkevičius, kardinolas A..J. Bačkis. Įsteigta nauja Šeimos reikalų taryba, kurios pirmininku išrinktas kardinolas A.J.Bačkis.
Vyskupai svarstė sielovadinį planą ir pavedė Vyskupų Konferencijos sekretoriatui, pasitelkus atskirų sielovados sričių specialistus, parengti galutinį dokumento projektą. Vyskupai aptarė galimas ganytojiškų laiškų ir komunikatų, kurie bus rengiami, temas.
Įgyvendinant Popiežiaus apaštalinį laišką "Rosarium Virginis Mariae", Liturginė komisija patvirtino Rožinio maldos pakeitimus. Iki šiol tradiciniai žinomas Džiaugsmingąją, Sopulingąją ir Garbingąją Rožinio dalis papildė Šviesos dalimi su šiais slėpiniais: 1. Krikštas Jordane; 2. Apsireiškimas Kanos vestuvėse; 3. Dievo Karalystės skelbimas raginant atsiversti; 4. Atsimainymas; 5. Eucharistijos įsteigimas. Rožinio dalių pavadinimai pakeisti daiktavardine forma: Džiaugsmo, Šviesos, Kančios ir Garbės. Nutarta anksčiau naudotą žodį "paslaptis" pakeisti žodžiu "slėpinys", kad būtų tiksliau kalbine prasme išreikštas teologinis skirtumas tarp lotynų kalbos žodžių "secretum" ir "mysterium". Šis terminas jau yra vartojamas teologinėje literatūroje.
Vyskupai nusprendė paskirti kunigų šventėjimo dienai Lietuvoje tą pačią datą, kurią ši diena yra švenčiama visame pasaulyje - per Švč. Jėzaus Širdies šventę. Tai diena, kai kunigai susirenka savo vyskupijose melstis bei apmąstyti savo pašaukimus, o tikintieji kviečiami ypatingai melstis už savo kunigus.
Aptarta Vyskupų Konferencijos kartu su Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centru rengiamos AIDS konferencijos, vyksiančios lapkričio 16 dieną Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose, programa bei dalyvavimas joje. Konferencijoje pagrindinius pranešimus skaitys arkivyskupas Javier Lozano Barragan, Popiežiškosios sveikatos apsaugos darbuotojų pastoracijos tarybos pirmininkas kun. prof. Tony Anatrella iš Prancūzijos ir dr. Maurizio Revera iš Italijos.
Nutarta, jog kitais metais pagrindinis Popiežiaus apsilankymo Lietuvoje 10-mečio paminėjimas vyks Šiluvoje rugsėjo 14 dieną. Kitų metų plenariniai posėdžiai numatyti gegužės 20 - 23 ir spalio 21 -24 dienomis.

Lietuvos Vyskupų
Konferencijos sekretoriatas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija