Atnaujintas 2002 m. lapkričio 6 d.
Nr.83
(1090)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Nuomonės
Laikas ir žmonės
Kultūra
Gimtas kraštas
Švietimas
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Italija atsisveikino su žemės drebėjimo aukomis

Vyskupas Tomazas Valentinetis ( kairėje) šventina Molizės regione per žemės drebėjimą žuvusiųjų karstus

Praeitą ketvirtadienį San Džuliano di Pulijos miestelyje, Italijoje, per 5,4 balo pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimą įgriuvus mokyklos stogui žuvo 26 vaikai, viena mokytoja ir dvi kitos moterys. Per žemės drebėjimą dar 61 žmogus buvo sužeistas, o trijų būklė sekmadienį tebebuvo kritiška. Be to, daugiau kaip penki tūkstančiai žmonių visam laikui arba laikinai neteko pastogės. Evakuotas visas miestelis, nes bijoma, kad gali sugriūti žemės drebėjimo pažeisti pastatai. Gyventojams leidžiama tik dieną grįžti į namus pasiimti reikalingiausių daiktų.
Sekmadienį Italija atsisveikino su 29 aukomis, žuvusiomis prieš tris dienas per stiprų žemės drebėjimą Molizės srityje. Milijonai žmonių prie televizorių ekranų stebėjo kuklias gedulingas pamaldas palapinėje, surengtas labiausiai per žemės drebėjimą nukentėjusiame San Džuliano di Pulijos miestelyje. Čia prie altoriaus buvo suguldyti baltomis gėlėmis papuošti 26 vaikų, žuvusių sugriuvus miestelio mokyklai, ir tamsūs trijų žuvusių moterų karstai. Po pamaldų karstai buvo iškilmingai nunešti į San Džuliano di Pulijos kapinaites.


Pralaimėtas karas

Berlyno laikraštis "Welt am sontag" paskelbė straipsnį, kuriame pateikiamas slaptas Vokietijos žvalgybos ir gynybos ministerijos ekspertų pranešimas apie dabartinę situaciją Čečėnijoje. Šis pranešimas buvo įteiktas Vokietijos kancleriui Gerhardui Šrioderiui. Pagrindinis šio slapto dokumento akcentas, remiantis žvalgybos ir gynybos ministerijos specialistų analize, yra tas, kad Rusija negali laimėti Čečėnijos karo, ir nenori išspręsti problemą derybomis ar kokiu nors kitu politiniu būdu. Vokietijos kancleriui pateiktame dokumente sakoma, kad Čečėnijoje prieš du tūkstančius čečėnų kovotojų kariauja 68 tūkstančiai šarvuota technika, aviacija, raketomis ir artilerija ginkluotų rusų kariškių. Nepaisant to, čečėnai sugeba vos ne kasdien smogti okupacinei armijai skaudžius smūgius. Tai aiškinama nepaprasta čečėnų ištverme, kovingumu, o svarbiausia, neregėtu pasiaukojimu. Vokiečių analitikų nuomone, nesugebėjimą palaužti čečėnų pasipriešinimą galima paaiškinti ir didele netvarka priimant taktinius sprendimus okupacinės armijos štabuose. Vakarų kariniai ekspertai pripažįsta, kad Rusijos armijos Čečėnijoje komandinė struktūra iš esmės yra teisinga, tačiau praktikoje Čečėnijoje dar yra net 17 įvairiausių "specialiosios operacijos" komandinių centrų. Tai vidaus reikalų ministerijos, pasienio kariuomenių, geležinkelių karinių dalinių ir t.t. Visi tie komandiniai centrai labai dažnai skelbia įsakymus, jau prasidėjus tai ar kitai operacijai ar "valymui". Taigi rusai patiria didelių nuostolių dėl nuolat vykstančių tarpusavio dalinių susirėmimų. Čečėnų kovotojai, nors ir neišėję jokių karo akademijų, per ilgus karo metus puikiai išmoko kovos taktiką, sumaniai manevruoja ir sugeba sukelti paniką. Nes faktiškai jie yra "visur ir niekur". Kilus panikai, rusų kariškiai ima pliekti iš visų pabūklų į visas puses ir dažnai apšaudo savuosius. Be to, ne tik minėtame vokiečių žvalgybos ir Bundesvero pranešime, bet ir pačios Rusijos karo apžvalgininkų nuomone, atskiros armijos grupuotės (VRM, pasienio, aviacijos) ne tik nekontroliuoja savo veiksmų, bet ir labai dažnai nesutaria tarpusavyje. Kiekviena iš jų stengiasi priskirti sau "pergalės laurus", gauti daugiau apdovanojimų ir todėl pila ataskaitas į Maskvą, kad tik pasirodytų geriausiai. Antra vertus - neregėta korupcija ir "labai slaptos" informacijos nutekėjimas čečėnų kovotojams. Juk, nors ir labai stengėsi Rusijos armijos vadovybė ir Kremliaus propaganda įrodyti, kad čečėnams ginklus tiekia kažkas iš užsienio, to niekam nepavyko įrodyti. Visi čečėnų ginklai - iš Rusijos karinių arsenalų: arba paimti mūšiuose, arba nusipirkti iš rusių kariškių."Chaosui rusų armijos vadovybėje ir korupcijai nematyti nei galo, nei krašto", - sakoma Vokietijos specialiųjų tarnybų pranešime.