Atnaujintas 2002 m. lapkričio 6 d.
Nr.83
(1090)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Nuomonės
Laikas ir žmonės
Kultūra
Gimtas kraštas
Švietimas
Žvilgsnis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Italija atsisveikino su žemės drebėjimo aukomis

Vyskupas Tomazas Valentinetis ( kairėje) šventina Molizės regione per žemės drebėjimą žuvusiųjų karstus

EPA-ELTA nuotrauka

Praeitą ketvirtadienį San Džuliano di Pulijos miestelyje, Italijoje, per 5,4 balo pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimą įgriuvus mokyklos stogui žuvo 26 vaikai, viena mokytoja ir dvi kitos moterys. Per žemės drebėjimą dar 61 žmogus buvo sužeistas, o trijų būklė sekmadienį tebebuvo kritiška. Be to, daugiau kaip penki tūkstančiai žmonių visam laikui arba laikinai neteko pastogės. Evakuotas visas miestelis, nes bijoma, kad gali sugriūti žemės drebėjimo pažeisti pastatai. Gyventojams leidžiama tik dieną grįžti į namus pasiimti reikalingiausių daiktų.
Sekmadienį Italija atsisveikino su 29 aukomis, žuvusiomis prieš tris dienas per stiprų žemės drebėjimą Molizės srityje. Milijonai žmonių prie televizorių ekranų stebėjo kuklias gedulingas pamaldas palapinėje, surengtas labiausiai per žemės drebėjimą nukentėjusiame San Džuliano di Pulijos miestelyje. Čia prie altoriaus buvo suguldyti baltomis gėlėmis papuošti 26 vaikų, žuvusių sugriuvus miestelio mokyklai, ir tamsūs trijų žuvusių moterų karstai. Po pamaldų karstai buvo iškilmingai nunešti į San Džuliano di Pulijos kapinaites.
"Tegul vaikai mus guodžia danguje", - per pamokslą aukų artimiesiems pasakė vyskupas Tomazas Valentinetis. Per pamaldas, kuriose kartu su šimtais žmonių dalyvavo Italijos prezidentas Karlas Adzeljas Čiampis ir trys Vyriausybės nariai, vyskupas paragino atsakingus politikus pasirūpinti, kad panašios katastrofos baigtųsi ne taip skaudžiai: "Tai neturi pasikartoti".
Į susirinkusiuosius taip pat kreipėsi vieno žuvusio berniuko motina, kuri pareikalavo pasirūpinti, kad Italijos mokyklų pastatai taptų saugesni. "Noriu, kad daugiau jokiai motinai netektų lieti ašarų dėl savo vaiko", - sakė ji. Vėliau buvo perskaitytas vaikų, likusių gyvų po mokyklos griuvėsiais, laiškas. "Jūs visada liksite mūsų širdyse, sudiev", - sakoma trumpame laiške.
Gedintiesiems buvo perskaitytas ir popiežiaus Jono Pauliaus II laiškas, kuriame jis taip pat ragino nepasiduoti liūdesiui.
Popiežius pasiuntė solidarumo telegramas nuo žemės drebėjimo nukentėjusių regionų vyskupams, prašydamas aplankyti nukentėjusius ir asmeniškai jiems perduoti Popiežiaus padrąsinimo žodžius.
Lapkričio 1-ąją šv. Mišias už mirusiuosius senosiose Verano kapinėse aukojo Popiežiaus vikaras Romos miestui kardinolas Kamilijus Ruinis. Penktadienio pavakare Verano kapinėse aukotų šv. Mišių metu buvo prisimintos ir šiomis dienomis Pietų Italijoje vykusio žemės drebėjimo aukos, pirmiausia – nuo žemės drebėjimo sugriuvusioje mokykloje žuvę vaikai. "Šios tragedijos akivaizdoje negalime išvengti iš mūsų širdžių besiveržiančio klausimo: Kodėl Dievas leidžia, kad įvyktų tokios nelaimės? Kodėl kenčia ir šitaip tragiškai miršta vaikai? Tikrai nėra tokio atsakymo, kuris galėtų išsklaidyti visas abejones ir viską paaiškinti. Tačiau net jei ir slegia netikrumas, turime pasitikėti Dievu ir Jo meile, kuri visuomet yra tikra. Visi mirsime, visi anksčiau ar vėliau turėsime žengti per mirties slenkstį. Mirtis tenebūna mums tik tragiška neišvengiamybė. Melskime Viešpatį, kad išvaduotų mums iš sielos aklumo. Jei žinome, kad visiems teks mirti, tai lygiai taip tebūna žinoma, kad mirtimi mūsų gyvenimas nesibaigia", - taip kalbėjo Popiežiaus vikaras Romos miestui kardinolas K.Ruinis Romos senosiose Verano kapinėse.
Tuo pat metu Romoje ministrų kabinetas pradėjo tartis dėl pagalbos nuo žemės drebėjimo nukentėjusiam regionui. Vietos spauda tvirtina, kad už maždaug 200 kilometrų į pietryčius nuo sostinės esančiai sričiai gali būti skirta apie 50 mln. eurų. Žiniasklaida sekmadienį paskelbė vieno Vyriausybės tyrimo rezultatus, pagal kuriuos Italijoje nėra patikrintas kas antros mokyklos pastato atsparumas žemės drebėjimui. Prokuratūra tiria dėl netyčinio nužudymo.

VR, dpa-ELTA

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija