Atnaujintas 2002 m. lapkričio 8d.
Nr.84
(1091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Darbai
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Viltis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Šventę pasiūlė amerikiečiai. Ar tokią?

Išvykęs žiemoti į Kaliforniją, su bičiuliais kauniečiais palaikau ryšius internetu, gaunu "XXI amžių", kasdien skaitau "Kauno dieną". Lapkričio 2 dieną užkliuvo akis už "Kauno dienos" straipsnelio "Prieš Vėlines jaunimas siautėjo Helovino renginiuose".
Skaitau, ir nesinori tikėti. Esu apkeliavęs veik visą Žemės rutulį. Kelionėse ieškodavau po pasaulį išblaškytų lietuvių, bet buvo galimybių susipažinti su įvairių tautų gyvenimo būdu, papročiais ir keistenybėmis. Žinoma, keistenybių yra visur, bet jos nereklamuojamos. Arba bent bandoma nuo jų izoliuoti jaunimą. Toje pačioje Amerikoje ribojamas amžius tam tikrų filmų ir "klubų" lankytojams. Kaune ši moralinio purvo "šventė" buvo "švenčiama" net kelias dienas viešai. Neaišku, kokio amžiaus jaunimas lankėsi klubuose.
Nors straipsnio ištraukomis susipažinkime su Kaune vykusiomis "linksmybėmis". Viename klube, kur vietos iš anksto buvo išpirktos, "buvo galima stebėti virtualias laidotuves, velnių ir raganų striptizą", kitame "buvo rodomas siaubo filmas, vakarėlio svečius linksmino "Šapro šou", buvo rengiamos šlykščiausios atrakcijos. Trečiame klube "vyko varžybos, kurių metu buvo renkami baisiausi jų dalyviai. Jie dalyvavo kirmėlių ir vampyriškų kokteilių degustacijose… Ketvirtadienį visi buvo kviečiami į "monstrų balių". Dar kitame "žiūrovai galėjo stebėti erotinę programą ir dresuotų žiurkių pasirodymą. Penktadienio vakaras šiame klube buvo skirtas bedieviams".
Matant, kas vyksta Kaune, sovietmečiu lietuviškumo tvirtovėje, nėra reikalo desperatiškai šaukti: "Dangus griūva!" Tačiau tokie moralinio nuosmukio pasireiškimai turėtų suneraminti ir valstybę, ir Bažnyčią, ir šeimą, ir mokyklą.
Amerikiečių žodynai (pvz., "The American College Dictionary") žodį "halloween" aiškina kaip "spalio 31-osios vakaras" arba "Visų Šventųjų dienos išvakarės". Enciklopedijose rašoma, kad paprotys turi šaknis senovės keltų religijoje. Bet kaip "Helovinas" pasiekė Lietuvą? Į tai atsako "Kauno dienos" korespondentas vieno klubo prezidento lūpomis: "Paminėti šią linksmą dieną pasiūlė "Taikos korpuso" savanoriai amerikiečiai".
Jei ir pasiūlė amerikiečiai, tai tokią, kokia yra Amerikoje. Joje ta diena, tiksliau - dienos vakaras, priklauso vaikams. Be jokių šlykštybių. Tos dienos vakare būreliai vaikų, arba šeimomis, dažniausiai lydimi tėvų, eina iš namo į namą, kur apdovanojami saldainiais, šokoladais ir kitomis dovanėlėmis. Vaikai, vieni su kaukėmis, kiti be jų, dažniausiai apsirengę išradingais drabužiais, elgiasi mandagiai. Jei šeimininkas išneša lėkštę saldainių, jie paima po vieną, mandagiai padėkoja ir eina toliau. Nėra atsitikimo, kad vaikai eitų ir kitą dieną. Tada jie skaičiuoja ir skirsto surinktas dovanėles. Pasitaiko ir chuliganizmo atvejų, bet tai išimtys.
Amerikiečių "Helovine" rasime lietuviškų Užgavėnių ir velykautojų per Velykas elementų. Esu įsitikinęs, kad "Taikos korpuso" amerikiečiai kalbėjo apie gražias tos dienos vakaro tradicijas, kurias moraliniu nuosmukiu sužalojo gobšūs Kauno verslininkai.

Juozas KOJELIS
Kalifornija, JAV

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija