Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

„Pasirinkai skausmingą kančios kelią“
Vilkaviškiečiai surado antrojo R.Kalantos - Antano Kalinausko - kapą

Antanas Kalinauskas

„Lietuvos Respublikos Seimas gegužės 14 dieną paskelbė atmintina diena. Prieš 30 metų Romo Kalantos žygdarbis atkreipė pasaulio dėmesį į Lietuvos okupaciją, ir tarsi deglas pradegino geležinę izoliacijos uždangą. R.Kalantos vieša dvasinė akcija sujaudino ne vieno jaunuolio lietuvio širdį ir protą“, - šiais žodžiais į Vilkaviškio rajono gyventojus kreipėsi Vilkaviškio krašto muziejaus direktorius Antanas Žilinskas.
Esu tų įvykių liudytojas, mano atmintyje liko jūreivio griškabūdiečio Simo Kudirkos, netrukus sugrįšiančio iš JAV į Lietuvą ir įsikursiančio Pilviškiuose, ryžtas ir pasipriešinimas okupacijai. Dar vaikystės prisiminimuose iškyla tie atmintini vakarai, kai visi kaimo gyventojai susirinkdavo į kudirkynę paklausyti Simo, tautos patriotizmo žadintojo, minčių.
Vilkaviškiečiai gali didžiuotis „antruoju Kalanta“ - jaunuoliu, kuris pasuko jo keliu. Tai Antanas Kalinauskas. „Jis, paimtas į okupacinę sovietų armiją, 1976 metais iš jos pabėgo. Motina įkalbėjo sūnų grįžti į dalinį. Abu su motina traukiniu nuvyko į Gulbino miestą Latvijoje, kur Antanas tarnavo. 1976 m. rugpjūčio 10 d. motina liko stotyje laukti žinios iš kareivių, o sūnus kareivinėse apsipylė benzinu ir liepė kareiviams žiūrėti, kaip už Lietuvą, laisvę ir Dievą dega lietuvis. Jis mirė kitą dieną. Tik po dviejų mėnesių leido lavoną iškasti ir pasiimti. Parvežtą palaidojo Vilkaviškyje“. Šios žinios apie A.Kalinauską buvo išpausdintos Lietuvių enciklopedijos 37 tome, išleistame 1985 metais. Šį faktą netikėtai užtiko Krašto muziejaus darbuotoja Irena Pilkauskaitė.
Krašto muziejaus direktorius A.Žilinskas per vietinę spaudą kreipėsi į žmones ir prašė atsiliepti žinančiuosius, kur yra drąsaus jaunuolio kapas ir jo artimieji. Žmonės neliko abejingi. Greičiausiai buvo surastas A.Kalinausko kapas. Pasirodo, su Antanu iki aštuntos klasės mokėsi Krašto muziejaus darbuotoja Lina Juselienė.