Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Šventė Fabijoniškėse

Valančiukai panoro nusifotografuoti su Seimo nare Irena Degutiene (viduryje) ir TS (Lietuvos konservatorių) Fabijoniškių skyriaus pirmininku Romualdu Liutkumi (kairėje)
Vaikams buvo leista mušti kaimo kapelos "Vilnija" būgną

Pasaulinės akcijos randa atgarsį ir mūsų tėvynėje. Australijoje prasidėjęs judėjimas "Išvalykime pasaulį" jau kelinti metai prisimenamas sostinėje. Arčiausiai šio judėjimo yra seniūnijos. Jos organizuoja teritorijos valymą, šiukšlių rinkimą, medelių sodinimą. Tačiau ne vien tai. Pasakoja Tėvynės Sąjungos (Lietuvos konservatorių) Vilniaus Fabijoniškių skyriaus pirmininkas Romualdas Liutkus: "Idėją suvokiame ir plačiau, ir giliau. "Išvalykime pasaulį" - tai ne vien šiukšlės pakėlimas nuo žemės. Juk per penkiasdešimt sovietinės okupacijos metų užsiteršė žmonių sąmonė. Reikia viską išvalyti, išmokyti žmones bendravimo meno. Norisi, kad iš talkos sugrįžę žmonės neliktų abejingi vieni kitiems: prieitų prie verkiančio vaiko, sulaikytų narkotikų prekeivį ar nusikaltėlį, apgintų silpnesnį už save. Įsižiūrėkime į mūsų partijos emblemą. Gediminaičių stulpai - tai Lietuvos karžygių laikus menantis simbolis, ąžuolo šaka su gilėmis - tvirtumo, stiprybės simbolis. Šia akcija norėjosi pabudinti žmonių pilietiškumą, paskatinti gintis nuo išorinių ir vidinių negerovių, ugdyti nesenstančias vertybes".
Spalio 12-ąją nuo pat ryto Fabijoniškėse suskambo muzikos garsai. Tai kaimo kapelos "Vilnija" (vad. Leonas Pranulis) muzikantai kvietė visus į talką; tuos, kurie buvo skaitę skelbimus ir primiršę, tuos, kurie ilgiau ketino pamiegoti.
Viena akcijos organizatorių Fabijoniškių vidurinės mokyklos mokytoja Aldona Kriaučiūnienė ir jos kolegė Strazdienė atsivedė apie penkiasdešimt mokinių. Kartu su S.Stanevičiaus vidurinės mokyklos mokytoja Danute Kudabiene, valančiukų vadove, atėjo nemažas būrys valančiukų. Plaikstėsi jų geltonos vėliavos šilkas. Vaikai ne tik dirbo. Jie ir žaidė, ir mušė kaimo kapelos "Vilnija" būgną. Į talką atėjo ir A.Kulviečio mokyklos mokiniai. Kai kurioms klasėms buvo įteikti padėkos raštai. Valančiukai gavo vertingą prizą - 25 pakvietimus į "Raganiukės" teatro spektaklį.
Taip pat talkoje dalyvavo Seimo narė konservatorė Irena Degutienė, moterų konservatorių Vilniaus skyriaus pirmininkė Irena Minkevičienė, Lietuvos konservatorių Priežiūros ir etikos komiteto pirmininkas dr. doc. Alfonsas Andriuškevičius, kitų sostinės seniūnijų seniūnai.
Tą šeštadienį talkino apie pusantro šimto žmonių. Fabijoniškių seniūnas Vytautas Sabaliauskas sakė: "Šeštadienis - tik talkos kulminacija. Žmonės dirbo savaitę prieš ir savaitę po. Iš viso padirbėjo apie 600-800 žmonių. Fabijoniškių miško parkas yra prie S.Stanevičiaus gatvės, šalia Ozo draustinio. Norisi, kad aplinka būtų švari".
UAB "Fabeta" direktorius Juozas Barkauskas pasakojo: "Žinojom, kurios yra svarbesnės vietos, kur daugiau šiukšlių. Ten pastatėme konteinerius. Paruošėme maišus, pirštines, įrankius. Talkininkai rado visa, kas buvo reikalinga. Audrų išversti medžiai buvo supjaustyti mažesniais gabalais, kad vienas ar du žmonės juos nesunkiai galėtų nunešti į tam skirtą vietą".
Talkininkai, iš peties padirbėję, vaišinosi kareiviška koše, gėrė karštą arbatą, šnekučiavosi. Tas šeštadienis Fabijoniškėse nebuvo vien talka; tai buvo ir šventė, kurios įspūdžiai ilgai išliks atmintyje.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Vilnius

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija