Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Teroras

Paprastai terorizuojamas pasiturintis žmogus, reikalaujant išpirkos už pagrobtąjį arba už nepadarytą žalą. Bet pas sovietus - viskas atvirkščiai. Antai čečėnai teroru siekia ne materialinės naudos, o taikos! Paradoksas?
Peržvelgus visą sovietinio terorizmo istoriją, randame paradoksų dar daugiau. Prisiminkime:
- "Žydrųjų" (Zinovjevo-Kamenevo-Lenino) meilės trikampio tragedija, palikusi Leniną be partnerio, baigėsi 10 tūkst. rusų sušaudymu. Panašiai ir fašistai baudė už kario žūtį.
- Kaplan kerštas Leninui už apkrėtimą sifiliu taip pat baigėsi 10 tūkst. Rusijos gyventojų sušaudymu. Tuo tarpu šiedu atvejai istorijoje politizuoti.
- Ir pagaliau viešas "raudonojo teroro" paskelbimas - gal pirmoji pasaulyje valstybės įteisinta, 90 milijonų gyvybių kainavusi teroro akcija. Ją vykdė ištisa plejada vadovų, ištikimų lenininio terorizmo pasekėjų, netgi įvardijusių atskirus etapus kaip kovą prieš buožes, sabotuotojus, nacionalistinius banditus. Ištisa terorizmo epocha, pavadinta aktyviausiojo vardu - stalinizmu, kuri per 70 metų sovietmečio apaugo tam tikra patirtimi, praktika ir tradicijomis.
Vienas efektyviausių sovietinio terorizmo metodų - savo įvykdytų akcijų, savo kaltės peradresavimas kitiems: nuo skaudamos ant sveikos galvos. Nauda dviguba: supjudomi nukentėjusieji su nekaltaisiais, o kaltasis laimi. Taip falsifikuojama istorija ir daroma įtaka visuomeninei opinijai.
Visi žinome, kad Lietuvos partizanų pasipriešinimas buvo visuotinai remiamas gyventojų, todėl - nenugalimas. Tada okupantų KGB sukūrė netikras partizanų grupuotes, kurios kompromitavo partizanus, plėšdamos ir terorizuodamos rėmėjus. Taip buvo siekiama izoliuoti partizanus, juos apjuodinti ir pateisinti ar bent pridengti stribų ("liaudies gynėjų") juodus darbus. Bet svarbiausia - pateikti pasaulio opinijai "banditizmo" įvaizdį, o ne laisvės siekimą. O kai teisybė išaiškėja (pvz., Prūsijos genocidas), juodas darbas jau būna baigtas, gyvųjų nėra, ir problemos nėra.
Tačiau Čečėnijos atveju pasitaikė ir išimčių! Antai nepriklausomas televizijos kanalas (Gusiatino) nufilmavo ir pasauliui parodė gyvenamųjų namų tikruosius sprogdintojus Rusijoje. Visiems tapo aišku, kieno užsakymu vykdomi "teroristiniai aktai", nors kaltė suverčiama čečėnams ir tuo siekiama pateisinti naują karą su Čečėnija. Nepaisant juodų planų paviešinimo, karas antrąkart buvo pradėtas, TV kanalas uždarytas, Gusiatinas patrauktas atsakomybėn. Tęsiama dezinformacija apie čečėnų terorą.
Tačiau pasaulio valstybių vadovai jau turi tikrą informaciją ir tikrą požiūrį į Čečėnijos kovą už laisvę. Todėl dažnokai primeta šią kortą V.Putinui, kai nori atmesti kokį nors Rusijos prašymą. Akivaizdu, kad reikia pakeisti pasaulio nuomonę nuo laisvės siekio į madingą terorą. Ir gana nesunkiai galima tą pasiekti:
- Surinkai pusšimtį kriminalinių, pridengei jų veidus čadromis - ir kuo tai ne čečėnas teroristas?
- Nufilmavai tokią užsimaskavusią grupuotę, stambiu planu rodant ginklus ir sprogmenis, - ir kas vėliau atsimins, kad niekas niekur nesprogo?
- Įmontavai vieno vienintelio atviru veidu besimeldžiančio žinomo čečėno vaizdą į juostą, įkalbėjai lyg jam priklausančius ultimatumo žodžius, ir kas vėliau šifruos, kad lūpų judesiai neatitiko girdimų žodžių? Nevzorovų Rusijoje pakanka, o dezinformacija nuėjo per visą pasaulį.
Na, o po tokios dezinformacijos, kelias dienas pakaitinus visuomenę įkaitų liūdnu likimu, jau ir galima...
...galima dujomis nunuodyti 230 įkaitų - savų gyventojų, dar pakurstant pyktį, nes aukos vis tiek bus nurašytos į čečėnų sąskaitą.
...galima, ir netgi reikia, likviduoti pusšimtį "užsimaskavusių čečėnų" - kas po to aiškinsis žuvusio teroristo tautybę? Svarbiau nepalikti galinčio prabilti liudytojo.
...galima, ir kuo skubiau reikia, įslaptinti derybų eigą ir "antiteroristinius" planus bei jų vykdymą. Netgi panaudotų dujų sudėtį slepiant nuo gydytojų, galinčių išgelbėti dar 42 aukas, mirtimi besivaduojančias.
Nes, jeigu išaiškėtų tiesa, kodėl "teroristams" tenka tik viena nušauta auka (?), o antiteroristiniam štabui - 230 nunuodytų įkaitų, iš kurių dar galima išgelbėti 42, ir dar apie 100 dingusiųjų.
- Jei išaiškėtų, kad derybų metu tik "teroristai" nuolaidžiavo, paleidinėdami 200 įkaitų, prašydami medikamentų, gydytojų, vaistų, vandens, o valdžia net įgalioto derybininko nesiuntė. Ne tik nesiuntė, bet ir ragino politikus menininkus nesikišti; - jeigu išaiškėtų, kad nebuvo jokios sprogimų grėsmės, nes nebuvo sprogmenų, o juos tai jau tikrai būtų stambiu planu nufilmavę ir parodę, tai išaiškėtų, kad antiteroristinis štabas pasiuntė "bėtėerus" prieš įkaitus:
- tai gal išaiškėtų, kad jokių derybų ir nebuvo, nes statytiniai tegalėjo tylomis vaidinti savo vaidmenį? Juk atsisakė kalbėti su diplomatais. O kuris teroristas būtų praleidęs progą taip reklamuotis?
Blaiviai mąstantis ir be šių prielaidų gali pastebėti nesutapimus:
- Ar gali ypatingai savo garbę saugantys čečėnai slėpti veidus? Ypač kai ėjo mirti už tėvynę, laisvę, taiką?
- Ar gali 200 metų genocidą kenčiančios tautos vadovai atsiriboti nuo savo didvyrių, tegu ir neteisėtu būdu siekiančių taikos?
- Ar gali, kaip teigiama, užsienio suorganizuoti teroristai neklausyti savo vado (S.Huseino) prašymo nutraukti akciją, kuri sąlygoja karą Irake?
O tuo tarpu teroro tikslas jau pasiektas: Dž.Bušas skubiai susitinka su V.Putinu... Ir tikėtina, kad buvę pažiūrų skirtumai į terorizmą bus išnykę.

Dr. Rūta GAJAUSKAITĖ,
kriminologė
Vilnius

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija