Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Iš šviesos - į patamsius

Seimo narys Rolandas Pavilionis paskelbė įsteigęs "Šviesos lygą", kuri skleisianti švietybos, o ne karybos idėjas. Kad jis nepropaguos karybos, pagirti reikia, nes, prisiminus jo karybos būdus su policija, teismais bei valdžiomis, pasitelkus plyta ginkluotą teroristą, galėtume sulaukti "apšviestos" visuomenės isterijos ar chuliganizmo protrūkių. O štai jo švietybą reikėtų gesinti visais įmanomais būdais, nes ją skatina Seimo nario viduje įsikūręs ne romus ir taikus avinėlis, o pats kipšas.
Atsigręžkime į praeitį. Mokslo ir studijų specialistai teigia, kad Vilniaus universiteto specialistai neatitinka dabarties reikalavimų. Iškiliausios Lietuvos aukštosios mokyklos nuosmukis prasidėjo ne vakar ir ne užvakar; sąstingis ir nuosmukis atėjo iš praeities, kai universitetui vadovavo R.Pavilionis. Jį reikėtų laikyti prichvatizacijos pradininku ir užkrečiančiu pavyzdžiu. Jis, pasinaudojęs tarnybine universiteto rektoriaus padėtimi, už grašius prichvatizavo pusę universiteto observatorijos M.K.Čiurlionio gatvėje asmeniniam butui. Tuo pat metu rektorius siūlė nesusituokusius studentus - vaikinus ir merginas - apgyvendinti bendrabučių bendruose kambariuose (tegul gyvena ir dauginasi).
Prieš porą metų, nesėkmingai bandęs tapti prezidentu, universiteto rektorius iš paskaitų mobilizavo savo studentus, pasitelkė patriukšmauti mėgstančius Seimo narius ir net patį buvusį prezidentą A.Brazauską. Ir "švietė". Daug šnekėjo apie kraują, adresavo plytą Seimui ir Prezidentui, puolęs į isteriją šūkavo, klausė jaunimo, ar jis nuvers Vyriausybę, reikalavo stabdyti sutartį su "Williams". Kai šiemet A.Brazauskas patyliukais pasirašė žymiai žalingesnę Lietuvai sutartį su "Jukos", akibrokštui nušviesti R.Pavilioniui šviesos pritrūko.
Visuomenė teigiamai vertina Lietuvos radiją ir televiziją, o štai R.Pavilioniui tai nepatinka. LRTV taryba ir administracija, kaip drugio krečiama, desperatiškai blaškosi, pataikaudama Lietuvos himną tik vidurnaktį gieda; Liną Pečeliūnienę iš komentatorių išgujo; iš skolų vaduojasi, taupo, tačiau Seimo Mokslo ir švietimo komiteto pirmininkui to negana. Jis drebina orą, jam pritaria Seimo Pirmininkas, "kultūringi" televizijų komersantai.
Prisiminkime, kaip R.Pavilionis kovojo dėl biudžeto lėšų padidinimo švietimui išlaidų gynybai sąskaita. Yla iš maišo galutinai išlindo dabar; abu su žmona elgetauja parašus, kad būtų paskelbtas referendumas dėl stojimo į NATO, žinoma, tikintis, kad šis "švietėjiškas" šurmulys gali paskatinti NATO šalių bendriją suabejoti Lietuvos siekių nuoširdumu ir palikti ją Rusijos šešėlyje, nesaugiame patamsyje.
Nuo Stalino saulės švietybos akys aptemo, nuo kovos už taiką ausys apkurto. Deja, iš patamsių brendame sunkiai, o sovietinės taikos klaikiausią pavyzdį matome Čečėnijoje. Todėl saugokimės į patamsius vedančios pavilioniškos švietybos, tramdykime jo karybą.

Algimantas ZOLUBAS
Vilnius

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija