Atnaujintas 2002 m. lapkričio 20 d.
Nr.87
(1094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Gyvybės kelias

Netrukus Lietuvos Respublikos Seimas svarstys „Embriono ir genomo apsaugos“ ir „Reprodukcinės sveikatos“ įstatymo projektus. Seimo nariams teks atsakyti į klausimus: „Kada prasideda žmogiškasis gyvenimas?“, „Ar negimusi būtybė, auganti motinos įsčiose, yra jau gyvas žmogus?“ Kad lengviau parlamentarai rastų atsakymą į šiuos klausimus, lapkričio 12 dieną Seimo rūmuose buvo atidaryta paroda „Gyvybės kelias“, kurioje eksponuojamos žymiausio medicinos srities fotografo, Stokholmo universiteto medicinos garbės daktaro profesoriaus Lenarto Nilsono (Lennart Nilson) fotografijos, vaizduojančios žmogiškosios gyvybės pradžią nuo apvaisinimo momento iki gimimo. Naujo žmogaus pradžia yra ši pirmoji ląstelė, nepaprasta ir vienintelė tokia, jau vyriška arba moteriška. Moteris pajunta užsimezgusią gyvybę tuomet, kai nuo apvaisinimo pradžios praeina trys savaitės. Tuomet jau ryškėja mažulėlio galvutė, formuojasi kraujo indai, nervų sistema, žarnynas ir pradeda plakti širdis. Nuo aštuntosios savaitės sparčiai besiformuojanti gyvybė vadinama vaisiumi. Dabar jau yra visos organų sistemos, kurios būna suaugusiame organizme: skrandis gamina virškinimo sultis, pradėję funkcionuoti inkstai ir kt. Vaisiaus kūnelis pradeda reaguoti į prisilietimą.
Pažiūrėjus parodą, nelieka abejonės, jog pradėta gyvybė yra itin svarbi visose stadijose, jog nuo pat pradėjimo ji yra neatsiejama ir kūniška, ir dvasiška, dar motinos įsčiose ji jaučia, girdi, reaguoja į motinos organizmo ir supančio išorinio pasaulio veiksmus. Todėl, kaip rašoma parodos pristatyme, „kiekvieno pradėto žmogaus gyvybė prašosi būti maloniai priimta, saugoma ir vertinama su giliu atsakomybės jausmu. Nuo pradėjimo momento žmogus turi teisę į neliečiamumą ir pagarbą“.
Parodą „Gyvybės kelias“ pristatė Seimo narė Irena Degutienė, parengė Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacija ir Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centras. Parodos atidaryme dalyvavo Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos pirmininkė dr. doc. Alina Šaulauskienė, vicepirmininkė gydytoja Janina Tartilienė.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Vilnius

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija