Atnaujintas 2002 m. lapkričio 20 d.
Nr.87
(1094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dėl Rusijos karo veiksmų Čečėnijoje ir įkaitų išlaisvinimo operacijos

Vyskupo M.Valančiaus Vilkaviškio vyskupijos blaivystės sąjūdžio atviras pareiškimas

Spalio 23 dieną Maskvoje čečėnų kovotojai užėmė kultūros rūmus ir paėmė įkaitais 750 žmonių, reikalaudami nutraukti karą Čečėnijoje ir išvesti iš jos grobuonišką armiją. Šitas įvykis Maskvoje neliko be atgarsio ir visame pasaulyje.
Dar didesnis įvykis – spalio 26 dienos įkaitų išlaisvinimo operacija panaudojant nežinomas dujas. Apsvaigę nuo dujų buvo nužudyti visi čečėnų kovotojai, o apsinuodiję dujomis, mirė apie 120 žmonių (įkaitų). Tai precedento neturintis atvejis, kuris yra parodomas kaip kova su „teroristais“, žinoma, siekiant apmulkinti akis ir pateisinti neteisėtą karą Čečėnijoje.
Iki šiol stebina tie Lietuvos valstybės vadovai, kurie sveikina Maskvos kovą su teroristais. Mūsų nuomone, nepateisinamas yra elgesys LR Seimo narių, nepritariančių prof. Vytauto Landsbergio dalyvavimui lapkričio 4 dieną Kopenhagoje vykusiame Pasaulio čečėnų kongrese. Esame realistai ir matome, jog šiandien LR Seime valdančiąją daugumą sudaro tie patys buvę komunistai ir Maskvos pakalikai – tie patys asmenys, kurie anaiptol nelabai džiaugėsi ir Lietuvos laisvės atėjimu. Todėl naivu būtų tikėtis, jog jie paremtų čečėnų tautos laisvės siekius.
Atsižvelgdami į tai, jog gyvename laisvoje ir demokratiškoje visuomenėje, pareiškiame:
- nepritariame Rusijos karo veiksmams Čečėnijoje ir smerkiame įkaitų išlaisvinimo operaciją Maskvoje šių metų spalio 26 dieną, panaudojant neleistiną cheminį ginklą;
- kreipiamės į Rusijos liaudį sakydami, jog jų žmonės žuvo nuo pačios Rusijos specialiųjų padalinių neleistinų veiksmų, kuriuos palaimino pats prezidentas V.Putinas;
- solidarizuojamės su demokratinėmis Rusijos jėgomis, pasisakančiomis prieš V.Putino režimą ir jo veiksmus Čečėnijoje, taip pat ir su visa čečėnų tauta, kovojančia už savo laisvę ir nepriklausomybę;
- reiškiame nuoširdžią pagarbą Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderiui didžiai gerbiamam prof. Vytautui Landsbergiui, Lietuvos nepriklausomybės akto signatarui, Vilkaviškio vyskupijos BS garbės nariui Algirdui Endriukaičiui, Čečėnijos Respublikos Ičkerijos atstovei Lietuvoje Aminat Saijevai už jų dalyvavimą lapkričio 4 dieną Kopenhagoje vykusiame Pasaulio čečėnų kongrese.
LR Seimo nariams turi būti gėda dėl jų solidarumo su V.Putino režimu ir pritarimo karo veiksmams Čečėnijoje.
2002 m. spalio 23-26 d. įvykiai Maskvoje nė kiek nepanašūs į 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro aktą Amerikoje. Pirmuoju atveju – tai atoveiksmis į valstybinį Rusijos terorizmą, antruoju – pasaulinio masto teroro aktas.

Algirdas JANKAUSKAS
Vyskupo M.Valančiaus Vilkaviškio vyskupijos BS pirmininkas,
LKDP Valdybos narys
Dalė Kriščiūnienė
Vilkaviškio vyskupijos valančiukų sąjūdžio pirmininkė
Arūnas Adomynas
Vyskupo M.Valančiaus Vilkaviškio vyskupijos BS jaunimo sekcijos valdybos narys
Aldona Dereškevičienė
Vyskupo M.Valančiaus Vilkaviškio vyskupijos BS Kazlų Rūdos skyriaus pirmininkė

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija