Atnaujintas 2002 m. lapkričio 27 d.
Nr.89
(1096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Literatūra
Nuomonės
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Paskui laiko strėlę

Kazimieras Kalpokas

Didžiulės energijos, valios, neapsakomos jėgos reikėjo turėti vadui. Kalpokas tarytum vijosi laiko strėlę, nespėdamas visko aprėpti, išklausyti visų, kas kreipėsi į jį pagalbos dėl išplėštų, sudegintų sodybų, nukentėjusių, nukankintų artimųjų. Vado dalia ne kiekvieno pečiams uždėta, o laiko strėlės, lekiančios į nežinomą tolimą taikinį, tau nepavyti, žmogau…
Tačiau jis vijosi savąją laiko strėlę, parklupęs ir vėl atsikėlęs, negalėdamas nusiraminti dėl to, ko nenumatė ar nespėjo apsaugoti. „Aš privalėjau neretai nutylėti tiesą, jausdamas, kad nėra laiko ilgiems svarstymams, ką rinktis – pralaimėjimą kautynėse ar rizikingą pergalės sėkmę. Aš aplinkybių būdavau verčiamas sakyti vyrams „taip“, kai reikėjo stabtelėti, suabejoti ir sakyti „ne“. Atleiskit man, vyrai, aš buvau tik karys lemiamo pasirinkimo minutėmis. Pavojaus ir nežinios bijo tik tie, kas per daug gerai pažįsta save ir nenori jokios ateities. Atleiskit man, vyrai…“ – tarytum atsiprašymo malda mintyse kalbėdavosi su žuvusiaisiais vadas.
1944-ųjų rugpjūčio pradžioje sovietinė armija „išvadavo“ Čedasus. Ūkininkai pajuto, kokiomis smurto priemonėmis valdys okupantai Lietuvą. Pirmieji į miestelius ir pasienį buvo atsiųsti specialiosios parengties smogikų daliniai. Kalpokas kurį laiką slapstėsi.