Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

„Gerumas mus vienija“
„Lietuvos Caritas“ kreipimasis
dėl labdaros akcijos „Gerumas mus vienija“

Mylimi broliai ir seserys,
Advento metas sušildo mūsų širdis Išganytojo Gimimo šventės laukimu. Gamtoje tai yra šaltasis metų laikas, kuris geros valios žmonėms primena, kad ir šiandien daug kas, kaip anuomet į Betliejų keliaujantys Jėzaus Motina ir šv.Juozapas, neturi jaukios pastogės. Daug kam trūksta duonos ir drabužių. Vargstantieji labiau už tai stokoja meilės ir užuojautos, o tai reiškia, kad šių, svarbiausiųjų gėrybių stokoja visuomenė – stokojame mes visi.
Dievo meilė kreipiasi į mus Šventajame Rašte užrašytais apaštalo Jokūbo žodžiais: „Kas iš to, mano broliai, jei kas sakosi turįs tikėjimą, bet neturi darbų?! Ar gali jį išgelbėti tikėjimas? Jei brolis ar sesuo neturi drabužių ir stokoja kasdieninio maisto, ir kas nors iš jūsų jiems tartų: „keliaukite sveiki, sušilkite, pasisotinkite“, o neduotų, ko reikia jų kūnui, kas iš tų žodžių?! Taip pat ir tikėjimas: jei neturi darbų, jis savyje miręs?


Viešpaties gėris Biržų parapijoje

Laikraštyje „Šiaurės Rytai“ lapkričio 2 dieną biržiečiai rado tokį skelbimą: „Mieli biržiečiai, su dideliu džiaugsmu noriu pranešti, jog mūsų parapiją lapkričio 7-10 dienomis vėl aplankys katalikiškos vienuolių brolijos „Tiberiados bendruomenė“ broliai iš Belgijos. Tai jau antras jų apsilankymas Biržuose. Ne pirmus metus gyvenantys Zarasų rajone, Baltriškių kaime, šie žmonės jau puikiai kalba lietuviškai. Jų vienuolinis gyvenimas yra persmelktas maldos dvasios ir pašaukimo apaštalauti. Todėl jie reguliariai keliauja po kaimus, mokyklas ir parapijas, dalydamiesi Dievo artumu ir Jo meile“.
Keturios dienos prabėgo kitaip, neįprastai. Daugelio širdys buvo pripildytos Dievo meilės, visų, kurie dalyvavo susitikimuose su broliais Egidijumi, Pranciškumi ir Bartu.
Lapkričio 7 dieną broliai susitiko su Jaunimo mokyklos auklėtiniais ir mokytojais, šiltai, nuoširdžiai bendravo, susipažino su vienuolijos gyvenimu. „Jaunimas nori gyventi su Dievu, nori Jį pažinti, priimti širdimi, jausti Jį šalia savęs, būti Jo artumoje“, - sakė brolis Egidijus per vakarines šv. Mišias Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.


Pirmoji Kalėdų džiaugsmo žinia
Lietuvos vyskupų kreipimasis dėl „Lietuvos Caritas“ rengiamos Advento akcijos „Gerumas mus vienija“

Brangūs broliai ir seserys,
Jau nuo 1998 metų „Lietuvos Caritas“ drauge su vyskupijų "Caritas" organizacijomis Advento laikotarpiu rengia labdaros akcijas, kur tikintieji yra skatinami savo aukomis paliudyti praktišką meilę vargo paliestiems mūsų broliams. Tai metas, kada mokomasi ir mokoma vėl iš naujo atrasti "tikėjimo ir jo darbų" jungties svarbą, kaip tai paliudija apaštalas Jokūbas: "Kas iš to, mano broliai, jei kas sakosi turįs tikėjimą, bet neturi darbų?! Ar gali jį išgelbėti tikėjimas? Jei brolis ar sesuo neturi drabužių ir stokoja kasdieninio maisto, ir kas nors iš jūsų jiems tartų: "keliaukite sveiki, sušilkite, pasisotinkite", o neduotų, ko reikia jų kūnui, kas iš tų žodžių?! Taip pat ir tikėjimas: jei neturi darbų, jis savyje miręs" (Jok 2, 14-17).
Advento laikotarpis, vedantis į Betliejuje gimsiančio Dievo Sūnaus realybę, mus kviečia pastebėti šalia savęs esantį žmogų, kuriam gali stokoti įvairiausių gėrybių: materialinių ir kartais dar labiau - meilės, užuojautos ir supratimo. Šioji realybė tampa dar labiau įpareigojanti, kai jinai suvokiama kaip tiesioginė evangelizacijos, taigi ir krikščioniško tapatumo, išraiška.


Sutvirtinti tikėjime

Žaiginys – nedidelis bažnytkaimis, esantis už aštuonių kilometrų nuo visiems garsios Šiluvos. Šioje parapijoje gyvena apie 300 gyventojų. Daugeliui jų pagrindinis pragyvenimo šaltinis – ūkininkavimas. Čia veikia kultūros namai, paštas, medicinos punktas, kelios parduotuvės. Bet svarbiausia miestelio gyventojams – pagrindinė mokykla ir nedidelė medinė Šv.Antano Paduviečio bažnytėlė.
Prieš kelerius metus iškeliavus Amžinybėn šios parapijos klebonui, parapija nuolatinio kunigo neturi. Šiais metais Šiluvos Švč.M.Marijos Gimimo bazilikos klebonu paskirtas jaunas ir energingas kunigas Virgilijus Rutkūnas, kuriam taip pat patikėta aptarnauti ir šią parapiją. Todėl kunigui prieš kelis mėnesius paskelbus, jog atvyks Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius ir teiks Sutvirtinimo sakramentą, parapijiečiai kiek sunerimo, nes tokio aukšto rango dvasininkas čia yra lankęsis tik prieš karą.
Nors lapkričio 10-ąją Bažnyčia švenčia eilinį liturginį metų sekmadienį, tačiau šios parapijos žmonėms ši diena ilgai išliks atmintyje. Tądien prisirinko pilna bažnytėlė žmonių, iš kurių nemažai jaunimo. Pasitikti garbingų svečių kartu su klebonu atvyko ir garbaus amžiaus Šiluvos kunigas mons. Eduardas Simaška. Svečiams įėjus į bažnyčią, klebonas kun. V.Rutkūnas ganytojui perskaitė raportą, kuriame pažymėjo, kad čia sekmadieniais ir šventadieniais dalyvauti šv. Mišių aukoje susirenka apie 70 tikinčiųjų, surenkamų aukų pakanka aprūpinti bažnyčią liturginėmis reikmėmis, neseniai sutaisyti vargonai. Klebonas pabrėžė, kad norėtų išrinkti parapijos pastoracinę tarybą, į kurią jis galėtų atsiremti spręsdamas įvairius klausimus; suburti maldos grupelę, bent kartą per mėnesį aukoti šv. Mišias, skirtas jaunimui ir vaikams; mokyklos biblioteką pagausinti krikščioniška literatūra. Taip pat klebonas pastebėjo, kad ši vieta tiktų rekolekcijoms, jaunimo stovykloms.