Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Sutvirtinti tikėjime

Žaiginys – nedidelis bažnytkaimis, esantis už aštuonių kilometrų nuo visiems garsios Šiluvos. Šioje parapijoje gyvena apie 300 gyventojų. Daugeliui jų pagrindinis pragyvenimo šaltinis – ūkininkavimas. Čia veikia kultūros namai, paštas, medicinos punktas, kelios parduotuvės. Bet svarbiausia miestelio gyventojams – pagrindinė mokykla ir nedidelė medinė Šv.Antano Paduviečio bažnytėlė.
Prieš kelerius metus iškeliavus Amžinybėn šios parapijos klebonui, parapija nuolatinio kunigo neturi. Šiais metais Šiluvos Švč.M.Marijos Gimimo bazilikos klebonu paskirtas jaunas ir energingas kunigas Virgilijus Rutkūnas, kuriam taip pat patikėta aptarnauti ir šią parapiją. Todėl kunigui prieš kelis mėnesius paskelbus, jog atvyks Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius ir teiks Sutvirtinimo sakramentą, parapijiečiai kiek sunerimo, nes tokio aukšto rango dvasininkas čia yra lankęsis tik prieš karą.
Nors lapkričio 10-ąją Bažnyčia švenčia eilinį liturginį metų sekmadienį, tačiau šios parapijos žmonėms ši diena ilgai išliks atmintyje. Tądien prisirinko pilna bažnytėlė žmonių, iš kurių nemažai jaunimo. Pasitikti garbingų svečių kartu su klebonu atvyko ir garbaus amžiaus Šiluvos kunigas mons. Eduardas Simaška. Svečiams įėjus į bažnyčią, klebonas kun. V.Rutkūnas ganytojui perskaitė raportą, kuriame pažymėjo, kad čia sekmadieniais ir šventadieniais dalyvauti šv. Mišių aukoje susirenka apie 70 tikinčiųjų, surenkamų aukų pakanka aprūpinti bažnyčią liturginėmis reikmėmis, neseniai sutaisyti vargonai. Klebonas pabrėžė, kad norėtų išrinkti parapijos pastoracinę tarybą, į kurią jis galėtų atsiremti spręsdamas įvairius klausimus; suburti maldos grupelę, bent kartą per mėnesį aukoti šv. Mišias, skirtas jaunimui ir vaikams; mokyklos biblioteką pagausinti krikščioniška literatūra. Taip pat klebonas pastebėjo, kad ši vieta tiktų rekolekcijoms, jaunimo stovykloms.
Buvo aukojamos iškilmingos šv.Mišios, kurias koncelebravo Kauno arkivyskupas metropolitas S.Tamkevičius, kurijos kancleris kun. Evaldas Vitulskis, Šiluvos kunigai – klebonas kun. V.Rutkūnas ir mons. E.Simaška. Jiems patarnavo net trys Kauno kunigų seminarijos klierikai. Taip pat šią dieną parapijoje apsilankė ir kaimyninės Betygalos bažnyčios klebonas kun. Viktoras Aukštakalnis, kuris teikė Sutaikinimo sakramentą.
Pamoksle arkivyskupas kreipėsi į visus susirinkusiuosius, ypač į Sutvirtinimo sakramentą priimti pasirengusius jaunuolius ir jų tėvelius, ragindamas, kad jie ne tik šiandien ateitų į šv.Mišias, o paskui užtrenktų bažnyčios duris, gal net iki Santuokos sakramento, bet kad kiekvieną sekmadienį jaunimas ateitų dalyvauti Eucharistijos šventime, nes tik su Dievo pagalba jaunuolis gali subręsti tvirta asmenybe, pakeliančia įvairius sunkumus. Po pamokslo ganytojas 40-iai parapijiečių suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Džiugu, jog norą priimti Šv.Dvasios dovanas pareiškė net keletas suaugusiųjų. Aukos liturgijai atnašas atnešė sutvirtinamieji. Šv.Mišių pabaigoje arkivyskupas visiems suteikė ganytojišką palaiminimą. Padėkos žodžius visų parapijiečių vardu tarė mokyklos direktorė. Pasibaigus šv.Mišioms, visi susirinko į mokyklos salėje surengtą agapę, kurioje kiekvienas turėjo galimybę pabendrauti su atvykusiais garbiais svečiais. Pavakare žmonės skirstėsi pakilios nuotaikos ir kupini Šv.Dvasios.

Vilma LINKUTĖ
Žaiginys, Raseinių rajonas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija