Atnaujintas 2002 m. lapkričio 29 d.
Nr.90
(1097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Visuomenė
Krikščionybė šiandien
Laikas ir žmonės
Aktualijos
Rinka
Nuomonės
Pasaulis
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Nigerietis kardinolas pasmerkė prievartą, taip pat kritikavo „Mis pasaulis“ rengėjus

Iš Nigerijos kilęs Vatikano kardinolas Frensis Arinzė pasmerkė neseniai įvykusį prievartos proveržį savo tėvynėje, o kartu kritikavo "Mis pasaulis" konkurso organizatorius, kuriuos, jo manymu, galima pavadinti vienais iš neramumų sukėlėjų. Pokalbyje su tarptautine misijų žinių agentūra "Fides" kardinolas paaiškino, kad niekuo negalima pateisinti prievartinių riaušių ir ypač žudymo religijos vardu. Tačiau taip pat akivaizdu, kad laikraštyje "This Day" pasirodęs straipsnis, kuriame pranašas Mohamedas netiesiogiai susietas su gražuolių rinkimais, išprovokavo musulmonus Nigerijoje. Pagaliau reikia paklausti, ar buvo tinkama rengti "Mis pasaulis" konkursą būtent per Ramadano mėnesį, kurį musulmonai laiko šventu, panašiai kaip krikščionys Adventą, ir šiuo laikotarpiu praktikuoja griežtą pasninką ir savitvardą. Reikia gerbti tikinčiųjų jausmus, sakė kardinolas F.Arinzė, kuris 17 metų vadovavo Popiežiškajai tarpreliginio dialogo tarybai ir stengėsi stiprinti krikščionių santykius su musulmonais.


Čekistinis žargonas

Sunku net įsivaizduoti, kad bet kurios demokratinės valstybės, jau nekalbant apie Didžiojo aštuoneto vadovus, net ir privačiuose pokalbiuose drįstų panaudoti tokią retoriką, kuria neseniai nustebino Europą Rusijos prezidentas V.Putinas. Tokiu atveju lyderis bemat turėtų atsisveikinti su savo politine karjera.
Štai ką pasakė Rusijos prezidentas po Briuselyje įvykusio ES ir Rusijos aukščiausiojo lygio susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje: V.Putinas, atsakydamas į Prancūzijos laikraščio "Le Monde" klausimą, ar Rusija naudoja Čečėnijoje skeveldrines bombas, naikinant taikius gyventojus, prapliupo žurnalistą įžeidžiamomis replikomis ir pasiūlė jam atvykti į Maskvą - apsipjaustyti, kad taptų islamistu. "Jei pasiryžote tapti pačiu radikaliausiu islamistu ir jums reikia apipjaustymo, kviečiu į Maskvą. Mūsų šalyje yra šios srities specialistų. Aš rekomenduosiu padaryti jums operaciją taip, kad ten jau niekas neataugtų", - iš peties rėžė Rusijos prezidentas. Iš pradžių nedaug kas suvokė jo žodžius, nes V.Putinas kalbėjo rusiškai. O nustėręs vertėjas tos frazės neišvertė. Tik vėliau, paaiškėjus, kas buvo pasakyta, netgi V.Putino bičiulis Vokietijos kancleris G.Šrioderis ir Europos Komisijos pirmininkas R.Prodis neteko žado.