Atnaujintas 2002 m. gruodžio 4 d.
Nr.91
(1098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Atmintis
Žvilgsnis
Nuomonės
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Plečiasi Genocido aukų muziejus

Prezidentas Valdas Adamkus ir Genocido aukų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis (dešinėje)

Gedimino Žilinsko (ELTA) nuotrauka

Genocido aukų muziejus Vilniuje įrengė naują ekspoziciją „Lietuva 1940-1941 m.: netektys prasideda“. Ji buvo atidaryta lapkričio 28 dieną ir iki lapkričio 31 dienos lankytojai į muziejų buvo leidžiami nemokamai.
Ekspozicija „Lietuva 1940-1941 m.: netektys prasideda“ - dar viena įgyvendinta prieš trejus metus parengto muziejaus ekspozicijų plėtimo projekto dalis. Projekto tikslas - eksponuojant autentiškas detales, išsaugoti Sovietų Sąjungos vykdyto genocido aukų atminimą, supažindinti su istoriniais įvykiais, meninių priemonių pagalba palikti lankytojams neišdildomus įspūdžius. Šio tikslo siekiama ir naujoje ekspozicijoje, įrengtoje pirmajame aukšte, buvusiame MGB (KGB) vidaus kalėjimo viršininko pavaduotojo kabinete. Čia eksponuojami šio kabineto 5-ojo dešimtmečio baldai, NKGB-MGB darbuotojų naudoti daiktai, stalo inventorius. Išdėstyti dokumentai, žemėlapiai, nuotraukos, daiktai pasakoja apie sudėtingą ir tragišką Lietuvos istorijos laikotarpį (1940-1941 m.): valstybės okupaciją ir aneksiją, jos sovietizavimą, krašto gyventojų represijas. Vien per pirmąją sovietinę okupaciją (1940 06 15-1941 06 22), t. y. per metus, buvo represuota per 30 tūkst. asmenų. Ir tai, pasak muziejaus vadovų, buvo tik pradžia pusę amžiaus trukusios Lietuvos okupacijų, netekčių istorijos, vienaip ar kitaip paveikusios ir kelių vėlesnių kartų gyvenimus.
Muziejaus keičiamų ekspozicijų salėje surengta muziejui per dešimtmetį dovanotų nuotraukų, dokumentų bei daiktų paroda. Čia galima išvysti ir Nepriklausomos Lietuvos gyvenimo, ir pokario kovų, tremties, okupacijos laikotarpio vaizdų, pajausti žmonių, dovanojusių šias relikvijas, skausmą ir jų širdžių šilumą.
Už pastangas saugant skaudžią lietuvių tautos istoriją liudijančius eksponatus Genocido aukų muziejaus darbuotojams padėkojo prezidentas Valdas Adamkus. Dalyvaudamas Genocido aukų muziejaus 10-ųjų metinių minėjime, Prezidentas paragino saugoti visus šio istorinio laikotarpio skaudžius faktus ir juos perduoti ateities kartoms. „Mūsų tautos skaudi patirtis negali būti užnešta laiko dulkėmis“, - sakė V.Adamkus. Šalies vadovas taip pat pažymėjo, jog jaunajai kartai būtina skiepyti ir tvirtinti nuostatą, kad šio ir panašių muziejų eksponatai - tai šiandieninio jaunimo senelių ir prosenelių gyvenimo dalis.

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija