Atnaujintas 2002 m. gruodžio 6 d.
Nr.92
(1099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Liūdni praeities prisiminimai

Prabėgo jau daugiau kaip 50 metų, kai baigėsi Antrasis pasaulinis karas. Viską prisiminus, kūną šiurpas nukrečia.
1944 metų vasara. Vokiečiai mūsų šeimą ir visą kaimą iš namų evakavo toliau, į Vakarus. Kiek tilpo daiktų į vežimą, susikrovėme ir išvažiavome. Vokiečiai vis šaukė, ragino greičiau rengtis. Praūžus frontui, sugrįžome rudenį į namus, bet jau neradome nieko, ką palikome. Tik namą be langų ir be durų. Viskas sunaikinta, sutrypta. Bitės išmirusios, aviliai išvartyti. Man tada ėjo dvylikti metai, mano mažajai sesytei – šeši mėnesiai. Palikdavo mus su mažąja vienas, o tėvelis su mama eidavo į vokiečių paliktus bunkerius ieškoti, gal suras kokį gabalėlį stiklo langams sulopyti, nes pūtė žvarbūs lapkričio vėjai.
Jau po truputį susitvarkėme. Atėjo 1944-ųjų gruodis. Mano brolis Jonas gavo šaukimą į kariuomenę (karas dar buvo nesibaigęs). Brolis sako mamai: „Nenoriu eiti į armiją, jaučiu, kad negrįšiu…“
Ir pradėjo slapstytis su kaimynų vaikinu Juozu. Bet neilgai tai truko, tuoj sučiupo. Kaimynų Juozo buvo bloga sveikata, tad jį paleido, o mano brolį išvežė į Polocką. Po dviejų mėnesių gavom žinią (atsiuntė dokumentus), kad 1945 metais vasario mėnesį miręs.
Praėjo liūdni gedulo metai. Buvo žiema. Vaikščiojo po namus partizanai, užeidavo ir į mūsų namus, ir pas kitus kaimynus, nes jiems reikėjo ir pavalgyti, ir pernakvoti. Kažkas apskundė. Vieną dieną žiūrim pro langą – pilnas kiemas stribų ir enkavėdistų. Areštavo tėtį ir išsivežė. Stribai ilgai darė kratą, visur „aptiko“ lašinius ir dešras, susikrovė viską ir išsivežė. Ir vėl liūdnos dienos – be tėvelio ir be maisto.
Tėvelį ilgokai laikė uždarę, tardė ir kankino visokiais būdais: adatomis badė panages, pirštus laužė į duris. Žiauriai kankinamas, jis nusilpo, nes jo jau ir taip buvo menka sveikata (daug sveikatos 1919 metais padėjo būdamas savanoriu, kariavo su bermontininkais, buvo paimtas į nelaisvę). Tardytojai, matydami nusilpusį tėvelį ir nieko iš jo „nepešę“, pagaliau paleido į namus. Tokiu būdu mūsų šeima išvengė Sibiro. Jei tėvelio būtų nepaleidę, mūsų šeima būtų ištremta iš Lietuvos.
Atėjo 1949 metai. Ir vėl ramybės nėra. Pradėjo kurti kolchozus. Varu varė į juos. Tėvelis dar vis laikėsi, nenorėjo stoti į kolchozą, nenorėjo atiduoti 13 ha nuosavos žemės, o taip pat gerų arklių bei visą inventorių, bet negalėjo ilgai išsilaikyti, nes krovė valdžia didžiules prievoles ir didelius mokesčius. Po pusantrų metų reikėjo pasiduoti ir viską veltui atiduoti.
Visiems buvo vargani laikai, kai susitvėrė kolchozai: dirbti reikėjo daug, o atlyginimo – nieko, tik pelai. Po kelerių metų pradėjo atseikėti po kelias kapeikas. Kai šiek tiek prasigyveno kolchozai, jau buvo lyg ir neblogai, jau buvo galima gyventi, nors daug reikėjo dirbti.
Argi kada labai gerai buvo kaimo žmonėms? Visada tik vargas. Mes, pensininkai, jau nugyvenome savo gyvenimą, o jaunų šeimų laukia toks pat skurdas kaime, kaip ir mūsų jaunystėje.
Bet gyvenkime su viltimi, gal gyvenimas pagerės, gal valdžios vyrai susimąstys, kaip iš skurdo išbristi. Gal mūsų vaikaičiai ir provaikaičiai bus laimingesni su Dievo pagalba?

Joana JANKAUSKIENĖ
Virbalis,
Vilkaviškio rajonas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija