Atnaujintas 2002 m. gruodžio 6 d.
Nr.92
(1099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Seniūnija ir Bažnyčia bėdas spręs kartu

Lapkričio 28 dieną visi Jonavos dekanato kunigai buvo pakviesti į rajono savivaldybę. Čia jie susitiko su meru Bronislovu Liutkumi, jo pavaduotoju ir savivaldybės tarybos nariais. Buvo svarstoma, kaip bendradarbiauti sprendžiant socialinius, ekonominius ir visuomenės dvasinio ugdymo klausimus. Bukonių parapijos klebonas kun. Šarūnas Leskauskas kalbėjo apie tai, kad dvasinio ugdymo klausimai vienodai turi rūpėti ir seniūnijai, ir mokyklai, ir Bažnyčiai. Problemas čia reikia spręsti vieningai. Didžiausia problema kaime yra girtuokliavimas. Reikėtų ieškoti išeities, kad girtaujantys tėvai negautų vaikams skirtų pašalpų, kurias per dvi tris dienas prageria, o vaikai paskui badauja. Kaip sudrausminti tokius tėvus? Dekanas klebonas kun. Sigitas Bitkauskas skundėsi, kad didelė bėda yra vaikų padėtis Rukloje. Jiems maitinti Bažnyčios iniciatyva įsteigtame Vaikų dienos centre lėšų skiria savivaldybė, Jonavos parapija, šelpia „Jonavos duona“, „Beržų kompleksas“. Bet apie 130 vaikų pavalgo tik kartą per dieną. Kad ir kiek skirsi paramos girtaujančioms šeimoms, vaikų padėtis jose vargu ar pasikeis. Reikia auklėti, o gal ir gydyti tėvus. Buvo siūloma Ruklos dienos centrui skirti nuolatinio darbuotojo etatą. „Caritas“ moterys nebespėja kasdien ilgiau pabūti su vaikais. Kai kurios dirba, turi savo šeimas. Etatinis darbuotojas ilgiau dirbtų su vaikais, koordinuotų darbą.
Klebonai kalbėjo ir apie ūkinius reikalus. Rajone bažnyčios senos, daugelio stogai prakiurę, reikia vidaus remonto, bet tiek pinigų iš bendruomenės nesurenkama. Tarybos nariai pažadėjo atsižvelgti į tai, kai bus svarstomas rajono biudžetas.
Buvo aptarti Skarulių bažnyčios stogo perdengimo darbai. Nors buvo trukdymų, „Kristata“ vieną pusę stogo perdengė, o kitą užkonservavo žiemai. Dekanas kun. S.Bitkauskas teigė, kad, šalia visų kitų rėmėjų, Jonavos parapija skyrė lėšų stogui, bet daugiau tų darbų finansuoti negalės. Kadangi Skarulių bažnyčia yra vertingas architektūros paminklas, jos stogo perdengimas turėtų rūpėti ir Kultūros vertybių apsaugos departamentui, lėšų turėtų skirti valstybė.
Kalbėta apie „Caritas“ paskelbtą kalėdinę akciją „Gerumas mus vienija“, kreipimąsi į visuomenę ir kvietimą prie tos akcijos prisidėti. Ir savivaldybės tarybos nariai, ir parapijų klebonai nusprendė vieningai paremti tuos, kam reikalinga pagalba. Ne tik materialinės, bet ir dvasinės paramos reikia socialiai remtiniems žmonėms. Bažnyčiose bus organizuojamos susikaupimo, savo gyvenimo apmąstymo dienos. Visi kviečiami jose dalyvauti.

Felicija LANKELIENĖ
Jonavos rajonas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija