Atnaujintas 2002 m. gruodžio 11 d.
Nr.93
(1100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Esame visi likimo pažymėti

Kasmet invalidų draugijos Šakių skyriuje organizuojamas žmonių su negalia respublikinis fotografijų konkursas. Šįkart jame dalyvavo septyniolika autorių. Danutė Aukštikalnienė stovi pirmoje eilėje trečia iš kairės

Algimanto ŽIŽIŪNO nuotrauka

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į Europos Sąjungos Tarybos sprendimą ir Lietuvos invalidų reikalų tarybos prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės kreipimąsi, nutarė paskelbti 2003-iuosius Neįgaliųjų metais Lietuvoje. Tuo atkreipiamas dėmesys į tai, kad būtų geriau užtikrinama neįgaliųjų apsauga nuo diskriminacijos, lygios teisės ir galimybės naudotis priemonėmis, skirtomis jų nepriklausomumui, socialinei ir ekonominei integracijai bei dalyvavimui visuomenės gyvenime užtikrinti.

Naujos perspektyvos

Vyriausybė patvirtino Nacionalinę žmonių su negalia socialinės integracijos programą. Jos įgyvendinimą koordinuos Invalidų reikalų taryba. Programa siekiama spręsti neįgaliųjų žmonių švietimo, sveikatos priežiūros problemas, plėtoti socialines paslaugas, didinti aplinkos ir būsto pritaikymo galimybes, užimtumą.
Šis dokumentas parengtas vadovaujantis Jungtinių Tautų rekomendacijomis ir turėtų užtikrinti gerokai racionalesnį žmonių su negalia socialinei integracijai skirtų valstybės lėšų naudojimą. Numatoma sukurti vieningą teisinę bazę. Šiuo metu įvairias žmonių su negalia gyvenimo sritis reglamentuoja daugiau kaip 70 teisės aktų. Programoje išdėstyta ilgalaikė valstybės strategija turėtų iš esmės pagerinti žmonių su negalia gyvenimo, jų poilsio sąlygas.
Atlikta analizė rodo, kad 1990-2001 metais šalyje žmonių su negalia padaugėjo daugiau kaip 1,5 karto, o užimtumas nuo 40 proc. 2000 metais sumažėjo iki 17 proc. Žmonės su negalia sudaro apie 6 proc. visų šalies gyventojų. Jų socialinės apsaugos reikmėms 2000 metais sunaudota 2,8 proc. šalies vidaus produkto. Programoje numatytos priemonės bus finansuojamos iš ministerijos ir Vyriausybės įstaigoms skirtų bendrųjų asignavimų.

Neigaliųjų fotomenininkų paroda – konkursas

Susigyventi su savo fizine negalia, visomis išgalėmis kabintis į gyvenimą, augti dvasia, apglėbti rūpesčiu savo likimo draugus – toks yra Danutės Aukštikalnienės, Lietuvos invalidų draugijos Šakių skyriaus pirmininkės, tikslas. Jos iniciatyva rugsėjo 11 dieną Šakiuose buvo atidaryta trečioji respublikinė neįgaliųjų žmonių fotomenininkų paroda – konkursas. Parodoje pateikta fotomenininkų darbų. Be šakiečių fotomenininkų Rimaldo Vikšraičio, Ramučio Naujoko, parodoje buvo eksponuojami ir vilniečių Sergejaus Lamonosovo, Algirdo Kaliūno, marijampoliečių Bronislavos Vyšniauskienės, Nijolės Senkuvienės, Almo Matulaičio, vilkaviškiečių Antano Sinkevičiaus, Onos Tamulynienės ir kitų darbai. Parodoje galėjo dalyvauti tik negalią turintys fotografai. Žiuri sprendimu geriausiais buvo pripažinti vilniečio S.Lamonosovo darbai. Jis pelnė parodos laureato vardą. Antroji vieta paskirta vilniečiui A.Kaliūnui, trečioji – B.Vyšniauskienei ir Z.Antanavičienei, ketvirtoji – J.Bernotavičiui ir A.Sinkevičiui. Visi, dalyvavę konkurse, nors ir nepelnę prizinių vietų, buvo apdovanoti paskatinamosiomis premijomis, rajono Kultūros skyriaus padėkos raštais, suvenyrais. „Daugelis darbų sukurta sėdint vežimėliuose, besiremiant ramentais ar įveikiant skausmingą ir neveiklų judesį, bet kurstant laisvos fantazijos, kūrybos ugnį. Kartais, be kito pagalbos ir duonos riekės nepasiekdami, stabtelėjame prie savo gyvenimo vartų, už kurių - mūsų gyvenimo pajutimas. Tik iš nuotraukų vieni apie kitus tiek daug sužinome, trokštame pažinti kažką naujo, šviesaus, - sako D.Aukštikalnienė. – Pažiūrėkime, kiek fantazijos šių žmonių darbuose“.

Visiems buvo smagu

Šakių rajono Barzdų seniūnija bene labiausiai nutolusi nuo centro. Čia, prie Višakio upelio vingių, gyvena 1286 gyventojai (šių metų seniūnijos duomenimis). „Barzduose daugiausia mažažemiai ūkininkai, trihektarininkai ūkininkauja. Pienas superkamas labai pigiai, žmonės nuskurdę“, - sako seniūnas Remigijus Naujokaitis.
Pasak seniūnijos socialinės darbuotojos Ramutės Klementinos Urbonavičienės, seniūnijoje gyvena 91 žmogus su negalia. Iš jų vyrų – 42, moterų – 49 (šešiais daugiau nei praėjusiais metais). Yra 342 įvairaus amžiaus pensininkų. Žmonių su negalia seniūnijoje yra: I grupės – 14, II grupės – 54, III grupės – 23, vaikų invalidų – trys.
„Žmonėms su negalia, ypač turintiems ribotas galimybes judėti, labai reikalinga moralinė parama,- teigia R.Urbonavičienė. – Žinoma, materialinė taip pat. Vieniems supjaunam malkas, kitiems nukasame bulves, šieno žiemai prišienaujame“. Klementina, jau penkerius metus dirbanti Barzdų seniūnijoje socialinį darbą, supranta, kokia svarbi yra artimųjų parama neįgaliajam, kaip svarbu mylėti kiekvieną žmogų, būti draugiškam, gailestingam ir nuoširdžiam, daugiau šypsotis.
Baigiantis vasarai Barzdų seniūnijos kultūros centro salėje vyko Seniūnijos invalidų draugijos ir pagyvenusių žmonių jau tradicine tapusi metinė šventė. Prie susineštų rudens gėrybių, saldumynų ant stalų seniūnijos sekretorė Romutė Viltrakienė išdėliojo saldainius, gaiviuosius gėrimus, supjaustė tortą, kuriuos dovanojo vietiniai ūkininkai. Jaukioje prieblandoje sužibo uždegtos žvakelės, kurias ant stalų uždegė mažieji „Barzdukų“ dainininkai. Pradėjusi šventę, K.Urbonavičienė linkėjo renginio dalyviams puikios nuotaikos, šypsenos kaimynui. Kultūrinio darbo organizatorės Birutės Dekeraitienės pakviesti, Pilviškio ir Antanavos saviveiklininkai linksmino susirinkusiuosius savo dainomis, o močiutėms ir ašara nuriedėjo, kai užtraukė jaunieji “Barzdukai”, vadovaujami Vyto Masteikos.
Gera sušilti prie žmoniškumo, tarpusavio supratimo laužo. Ir visai nesvarbu, kad už lango kaitina dar karšta jau besibaigiančios vasaros saulė, kad namuose daugybė nebaigtų darbų ir rūpesčių. Laikas – visagalis, vieniems jis buvo dosnus, kitiems pridėjo naują raukšlelę, šarmotų plaukų giją.
Sulaukusius garbaus jubiliejaus Salomėją Valaitienę, Justiną Lazickienę, Onutę ir Petrą Valius bei kitus seniūnijos jubiliatus, subtiliai prakalbindama, pagerbdama žydinčių gėlių puokšte, sveikino R.Urbonavičienė, seniūnas R.Naujokaitis. Renginio dalyviai galėjo dalyvauti dainų, šokių konkurse. „ Jūs įrodote savo darbais, gražia veikla, kad galima nugalėti negalią, nuskaidrinti sielą,- pasidžiaugė į šventę atvykusi D.Aukštikalnienė. – Tegul jūsų namus aplenkia artimųjų ligos, blogi žmonės, pinigų stygius“. Linksmybės tęsėsi iki vėlumos.
Šventės praeina, palikdamos vienokius ar kitokius įspūdžius. Nusivylimo nuotaikas pakeičia viltis ir tikėjimas, kad žmonės taps šiek tiek geresni, kultūringesni, kad šventišką nuotaiką sukurs ne tik graži saulėta diena, bet ir žmonių širdžių šiluma.

Angelė BUŠKEVIČIENĖ
Kaunas-Barzdai-Šakiai

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija